Trafikalt kaos præger morgentrafikken ved Elsted Skole – nu skal problemerne kortlægges
Mange elever bliver kørt i bil til skole, og om morgenen opstår der trængsel på parkeringspladsen og lange køer på vejene til og fra skolen. Det er ifølge Niklas Lind, som er skolebestyrelsesformand, realiteten ved Elsted Skole.
Som et led i at forbedre sikkerheden for kommunens skoleelever har Aarhus Kommune påbegyndt en større skolevejsanalyse, og ved det seneste budgetforlig fremskyndede forligspartierne processen for at få iværksat tiltag, som skal forbedre sikkerheden. Der er afsat 77 millioner kroner til projektet.
Om der skal laves fysiske ændringer på vejene og stierne omkring Elsted Skole, vides endnu ikke, men spørger man Niklas Lind, kunne stien langs skolen gøres bredere og mere tilgængelig, så flere elever får lyst til at cykle, og forældrene føler sig trygge ved det.
Ifølge Martin Svendsen, som er civilingeniør i kommunen, er der trængselsudfordringer ved næsten alle skoler i kommunen – også ved Lystrup Skole. Det forventes, at de første tiltag kan implementeres på de århusianske skoler om cirka halvandet år.
Lange køer af biler, trafikalt kaos på parkeringspladsen og trængsel på stierne. Det er realiteten ved Elsted Skole i de korte perioder om morgenen, hvor eleverne og lærerne møder ind.
Konsekvensen er utrygge situationer, og at både lærere og elever kan have svært ved at nå frem, inden klokken ringer ind til første time, fortæller formand for skolebestyrelsen Niklas Lind.
- Der opstår trafikpropper, blandt andet fordi mange afleverer deres børn i bil. Nogle har gode grunde til det, mens andre måske kunne overveje at springe på cyklen. Skolepatruljen har indimellem oplevet nogle mindre rare situationer, hvor folk glemmer at orientere sig, så det kan opleves som utrygt, når der er pres på vejsystemet, siger han.
Og nu er der måske snart hjælp at hente. Aarhus Kommune har nemlig igangsat en større skolevejsanalyse, som skal kortlægge de trafikale udfordringer ved skolerne i kommunen og pege på mulige løsninger, som kan forbedre sikkerheden for skoleeleverne.
Martin Svendsen, civilingeniør i Aarhus KommuneDet er et problem gang på gang, så Elsted Skole er ikke en enlig svale. Ved Lystrup Skole har de for eksempel virkelig gode stisystemer til selvtransportering, og alligevel har de problemer ved parkeringspladsen, fordi der stadigvæk er rigtig mange, der afleverer deres børn i bil.
I samarbejde med Elsted Skole og fællesrådet har kommunen været på besøg hos skolen for blandt andet at se, hvordan trafikken udspiller sig om morgenen.
- Ud fra hvad skolen har sagt, og hvad vi har observeret, skal vi vurdere, hvad vi kan gøre for at løse problemerne. Kan vi for eksempel afhjælpe problematikken via kampagner, eller skal der laves fysiske tiltag, siger Martin Svendsen, civilingeniør i Aarhus Kommune.
Et problem gang på gang
Den seneste skolevejsanalyse i Aarhus Kommune blev foretaget i 2016-2017, og i budgetforliget sidste efterår blev forligspartierne enige om at fremskynde indsatserne i en 10-årig investeringsplan, hvor der skal skabes bedre vilkår for sikker transport til skolerne.
Der er afsat i alt 77 millioner kroner til tiltagene på tværs af kommunen, hvoraf syv millioner er brugt til et projekt fra den forrige skolevejsanalyse. Ifølge Martin Svendsen er der trængselsudfordringer ved stort set alle skolerne om morgenen.
- Det er et problem gang på gang, så Elsted Skole er ikke en enlig svale. Ved Lystrup Skole har de for eksempel virkelig gode stisystemer til selvtransportering, og alligevel har de problemer ved parkeringspladsen, fordi der stadigvæk er rigtig mange, der afleverer deres børn i bil, siger han.
Ifølge Niklas Lind er mængden af biler og den trængsel, det medfører, en af to overordnede trafikale udfordringer ved Elsted Skole. Han mener samtidig, at cykel- og gangstien langs skolen bør udvides eller optimeres.
- Stien er meget smal, og når børnene har parkeret deres cykler i cykelskuret, går mange af dem tilbage ad stien for at komme ind til skolen. Det giver nogle problemer, når der både er cyklister og elever, som har afleveret cyklen, siger han.
Han foreslår også, at belysningen på stien og i tunnelen under Sønderskovvej bliver optimeret.
10 minutter hver morgen
Elsted Skole ligger for enden af en lille stikvej, og bilkøerne fra skolens parkeringsplads bliver ofte så lange, at de strækker sig helt ud til Elsted Skolevej og Lystrupvej, hvor skolepatruljerne holder til.
For at forbedre flowet i trafikken blev der ved den seneste skolevejsanalyse lavet en ”kys og kør-zone” på parkeringspladsen, hvor forældrene kan holde ind og aflevere deres børn uden at skulle parkere. Samtidig blev der lavet en alternativ afleveringsplads på Elsted Skolevej, så det ikke er nødvendigt for alle bilisterne at køre ind til skolen. De løsninger har haft blandet virkning.
- Det hjalp i en periode, men mængden af biler er fortsat voldsom høj, siger Niklas Lind.
Også Martin Svendsen mener, at de løsninger kan optimeres. En mulig løsning kan være tydeligere information omkring afsætningspladsen på Elsted Skolevej. Om der skal laves fysiske ændringer på vej- og stinettet, skal kommunen undersøge, og så skal de mulige løsninger for kommunens skoler samles i et katalog, som skal indstilles til politikerne.
- Vi har nogle anbefalede skoleruter for eleverne, og det er dem, vi har fokus på i projekterne. Man skal også huske på, at de mange biler kun er et problem i 10 minutter hver morgen, ellers fungerer det glimrende derude, siger Martin Svendsen og understreger, at det overordnede formål er at gøre det sikrere og mere trygt at færdes på cykel og gåben.
Ikke mere kapacitet
På Elsted Skole og hos skolebestyrelsen er fokus på at opfordre forældrene til at lade bilen stå. Ikke mindst fordi det er svært at udvide parkeringsområdet og vejene og skabe mere kapacitet.
- Det er et spørgsmål om, at lagkagen ikke kan blive større. Det er svært at se, hvordan vi kan udvide området, når beboerhuset og husene i området ligger, som de gør. Vi er i tæt dialog med skolens ledelse, som også har opfordret forældrene til at lade deres børn cykle i skole, fortæller Niklas Lind.
Han håber også, at kommunen sætter ind for at sikre endnu bedre cykelmuligheder:
- De lavthængende frugter er at se på belysningen på stien, beskæring af krattet for at skabe mere plads, og at sørge for at stien også er rar at køre på om vinteren.
Aarhus Kommune planlægger at besøge alle folkeskolerne i løbet af dette år, og Martin Svendsen forventer, at implementeringen af de første løsninger finder sted i 2023.
- Vi skal have skitseret og regnet på en masse løsningsforslag, og så skal vi prioritere dem og lave en indstilling til byrådet. Fra politisk side er der stort fokus på de her skolevejsanalyser, og vi fik penge til nærmest samtlige projekter ved den forrige skolevejsanalyse.