42 meter høj telemast kan gavne stor del af Lystrup: - Det kan godt være, at borgerne har god dækning nu, men det har de ikke nødvendigvis om et halvt år
Der står allerede 11 mobilmaster i Lystrup, Elsted og Elev, og nu vil TDC og 3-mobil opstille en til. Men spørger man Jakob Willer, direktør i teleselskabernes brancheforening Teleindustrien, kan der godt være behov for en ny mast, selvom borgerne ikke har dårlig dækning. Og en mobilmast kan godt komme borgere, som bor flere kilometer væk, til gavn.
Ifølge Jakob Willer er den største forhindring, når der skal opstilles master, planloven. Og så skal der tages hensyn til naboerne.
TDC og 3-mobil ønsker at opføre den nye mast i nærheden af et fredskovsareal på Asmusgårdsvej. Om det kan imødekommes, kan Aarhus Kommune endnu ikke svare på. Men ifølge brancheforeningens direktør er der både eksempler på master i fredskov og ved sportsbaner og haller, hvilket selskaberne også har foreslået.
Danskerne vil gerne have god dækning på deres mobiltelefoner, så de kan ringe og gå på nettet, uanset hvor de befinder sig. Der er bare ikke ret mange af os, der gider at have udsigt til en stor telemast fra vores vinduer i hjemmet.
I Lystrup er det paradoks blevet aktuelt, fordi de to teleselskaber TDC og 3-mobil gerne vil opsætte en ny 42 meter høj telemast i byen. Først havde selskaberne foreslået at stille masten op ved fodboldbanerne, men ifølge en aktindsigt som LystrupLIV har fået, arbejder de nu på at opføre masten ved det nye byggeri på Asmusgårdsvej 2. Det skyldes ikke mindst massiv modstand fra naboerne til fodboldbanerne.
Ifølge Lokalavisen Aarhus har teleselskaberne fået fuldmagt til at søge om byggetilladelse hos Aarhus Kommune. Men det er altså stadig uvist, hvor masten bliver placeret.
jakob Willer, direktør i teleselskabernes brancheforening TeleindustrienNår selskaberne søger om en mast i en bestemt højde, er det for at sikre det dækningsbehov, der er i et område. Egentlig adskiller et mobilsignal sig ikke ret meget fra gadebelysning. Det er der, hvor behovet er, at man skal sætte gadebelysning op, og det er nøjagtigt det samme med mobilsignaler.
Direktør i teleselskabernes brancheforening Teleindustrien Jakob Willer forklarer, at selskaberne jævnligt støder på store udfordringer, når der skal opstilles master landzoner.
Der skal både tages hensyn til naboer og fredede områder, og så udgør planloven også en stor begrænsning. Den slår nemlig fast, at master i landzoner skal placeres tæt på eksisterende bebyggelse, hvilket ofte afholder folk fra at udleje jord, da masten skal stå inden for 20 meter fra deres huse.
- Vores største udfordring er at finde egnede steder at sætte masterne, at få de nødvendige tilladelser og sikre placeringer, hvor der ikke er folkelig modstand, og folk er villige til at lade masten stå på deres jord, siger han.
Her er dækningen dårligst
Ifølge Mastedatabasen er der på nuværende tidspunkt 11 mobilmaster i Lystrup, Elsted og Elev. Nogle står som høje antennemaster, mens andre er placeret oven på erhvervsbygninger. En af de mest markante står på Elsted Byvej – ikke langt fra Asmusgårdsvej hvor teleselskaberne gerne vil opsætte endnu en mast.
Tager man et kig på TDC’s dækningskort tyder det på, at dækningen er dårligst i den østlige og nordlige del af Lystrup ved Elmehaven, Rugmarken og Blåbærhaven samt omkring Elleparken i den vestlige del af byen.
Det samme mønster viser sig på 3-mobils dækningskort, hvor dækningen heller ikke ser ud til at være i top i Elev.
Hvis du zoomer godt ind på kortet herunder, kan du se, hvor der allerede står telemaster i Lystrup, Elsted og Elev. De orange stjerner markerer de to placeringer, der har været i spil til en ny 42 meter høj mast.
Men selvom man som borger ikke oplever udfordringer med dækningen på sin mobiltelefon, kan der godt være behov for en ny telemast, forklarer Jakob Willer:
- Det kan godt være, at borgerne mener, at de har udmærket dækning, men de kan ikke mærke, hvis man er ved at nærme sig en kapacitetsbegrænsning i nettet. Vi støder tit på, at folk siger, at de har udmærket dækning, men det har de ikke nødvendigvis om et halvt år, fordi trafikmængden hele tiden udvikler sig og stiger med 50 til 60 procent om året.
- Vi skal hele tiden sørge for, at nettet er dimensioneret til at håndtere den trafik, der er, og borgerne vil opleve udfald på et tidspunkt, hvis ikke vi får løst det.
Mobilsignal og gadebelysning
Som udgangspunkt er det ifølge Jakob Willer positivt, at teleselskaberne deler master, så der ikke skal opsættes flere end højst nødvendigt. I Lystrups tilfælde betyder det dog, at masten skal være relativt høj, for at de to selskaber begge kan få gavn af den nye mast.
- Når selskaberne søger om en mast i en bestemt højde, er det for at sikre det dækningsbehov, der er i et område. Egentlig adskiller et mobilsignal sig ikke ret meget fra gadebelysning. Det er der, hvor behovet er, at man skal sætte gadebelysning op, og det er nøjagtigt det samme med mobilsignaler. Du er nødt til at placere den der, hvor behovet er, siger Jakob Willer.
Altså er der grænser for, hvor meget man kan flytte en telemast. Hvem, der får gavn af en ny, stor mast ved Asmusgårdsvej, afhænger af udstyrets sendestyrke, hvor højt det bliver placeret, og hvor stor trafikken på masten er. Men ifølge Jakob Willer vil effekten af masten sandsynligvis kunne mærkes flere kilometer væk:
- Det kan sagtens hjælpe mange, men det betyder ikke, at man kan flytte masten to kilometer og så løse problemerne ved at sende signalet den anden vej. Masten skal passe ind i det net, selskaberne har i forvejen, hvor den skal opstilles der, hvor der er kapacitets- eller dækningsproblemer.
Han forklarer desuden, at en gittermast er det mest optimale. Reducerer man højden, får man dårligere dækning, ligesom man også får en dårligere dækning ved at pakke antennerne ind som en flagstang. Samtidig kan en rørmast, som måske ikke virker lige så generende for øjet, være vanskelig at benytte for flere selskaber samtidig.
Mast i fredskov?
Området ved Asmusgårdsvej, hvor TDC og 3-mobil gerne vil opstille en ny telemast, består blandt andet af fredskov, og ifølge skovlovens paragraf 11 må der ikke opstilles telemaster på fredskovspligtige arealer.
Aarhus Kommunes antennevejledning
- Ifølge Aarhus Kommunes antennevejledning skal antenner placeres der, hvor der opnås den bedste forbedring af teledækningen, men der skal tages hensyn til omgivelserne, og de visuelle gener skal være mindst mulige.
- Opsætning skal undgås i områder med lav bebyggelse, men hvis det kan dokumenteres, at der er dårlig dækning i et boligområde, og at det kun kan forbedres med en mast, skal masten formes som en flagstang.
- Synlige antenner skal så vidt muligt undgås i grønne områder, men der kan opsættes master, hvis det medvirker til en markant forbedret telekvalitet. Eller hvis det betyder, at masterne kan undgås på andre visuelt kritiske områder, for eksempel i boligområder med lav bebyggelse.
- Hvis masten opsættes på meget synlige steder, skal den udformes på en måde, så den fremstår mindst muligt dominerende.
- Foretrukne placeringer vil typisk være på eksisterende master, på høje bygninger, på fritstående skorstene eller i erhvervsområder og lignende.
Kilde: https://www.aarhus.dk/media/11604/antennevejledning.pdf
Det udelukker en stor del landets skove, da 85 procent af skovarealet i Danmark er fredskov. Der findes dog undtagelser fra reglen. Teleselskaberne kan nemlig godt få tilladelse til at opsætte master i fredskov, hvis de kan vise, at der er ”huller” i dækningen det pågældende sted, og der samtidig ikke er andre mulige placeringer uden for skoven.
- Det kan godt lade sig gøre at opstille master i fredskov, men i udgangspunktet forbyder skovloven det, så det kræver en dispensation. En dispensation afhænger helt af de lokale forhold. Man undersøger de forskellige muligheder, og hvis der ikke er andre mulige placeringer end i fredskov, så forsøger man at vælge den løsning, der teknisk udfylder behovet bedst og generer mindst muligt, siger Jakob Willer.
Aarhus Kommune vil ikke kommentere på, om den nye telemast kan placeres på fredskovsarealet ved Asmusgårdsvej. De kan først vurdere sagen, når de har modtaget en endelig ansøgning fra teleselskaberne, lyder det i et skriftligt svar til LystrupLIV.
God forbindelse – mindre eksponering
Det er ikke kun de visuelle gener, der optager folk, når det kommer til telemaster. Nogle bekymrer sig også om, hvorvidt det kan have sundhedsmæssige konsekvenser at bo tæt på en mast.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke nogen fare forbundet med radiobølger fra telemaster, så længe eksponeringsniveauerne ligger under grænseværdierne. På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside slås det desuden fast, at forskning ikke har vist, at man har øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster eller tv- og radiomaster.
Når forbindelsen fra en mobilmast er god, reduceres sendestyrken fra både telefonen og telemasten. Hvis man anvender en mobil, som har god forbindelse, bliver man altså mindre eksponeret, end hvis man bruger en mobil, som har dårlig forbindelse.
Hvis det viser sig, at Aarhus Kommune ikke kan godkende placeringen ved Asmusgårdsvej, vil teleselskaberne arbejde videre på at få opført masten ved fodboldbanerne.
- Jeg tror nok, at der står en del master i nærheden af sportshaller og lignende rundt omkring i landet. Så det vil absolut ikke være en atypisk placering, siger Jakob Willer.