Mysteriet om Gun City: Hvor stammer navnet fra, og hvorfor hænger det ved?
Siger man Lystrup, bliver der ofte svaret Gun City. Det til trods for at Lystrup og omegn frem for alt er et roligt og naturrigt område med et livligt foreningsliv. Men hvordan opstod begrebet Gun City egentlig?
LystrupLIV har taget et kig i gemmerne, og det kunne tyde på, at kaldenavnet fik ben at gå på i 1980’erne, da rockergruppen Demons holdt til i Lystrup. Den lå i konflikt med andre århusianske rockergrupper, og politiet fandt blandt andet revolvere og jagtgeværer i klubhuset i Lystrup.
I årene efter gruppens opløsning var Lystrup præget af hærværk og racistiske angreb på det lokale pizzeria. Måske har det været med til at holde fortællingen om Gun City i live?
Spørger man Marianne Vasard Nielsen og Bente Hintze fra Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling kan man ikke finde belæg for brugen af navnet i arkivet. De mener, at kaldenavnet fortæller en forkert og misforstået historie om Lystrup.
”Dæmoner fra fortiden kaster skygger over Lystrup”.
Sådan lød overskriften på en artikel i Århus Stiftstidende i 1990. I artiklen beskriver journalisterne, hvordan byen har et såkaldt ”image-problem”, fordi 1980’ernes uroligheder med vold, våben, rockere og kriminalitet hænger ved.
Siden er der heldigvis sket en del. I dag er Lystrup frem for alt en rolig og naturrig forstad til Aarhus, og mod de 8.000 indbyggere, som boede i byen i 1990, bor der i dag knap 11.000 indbyggere inden for postnummer 8520.
Der er sket meget, men én ting har holdt ved. Lystrups kaldenavn Gun City. Og mens nogle mener, at det er en del af Lystrups historie, synes andre, at navnet bør afskaffes helt, fordi det er med til at holde en negativ historie om Lystrup i live.
Men hvordan er det ikke så flatterende navn egentlig opstået, og hvorfor har det hængt ved i så mange år? Og har Lystrup nogensinde været Gun City?
LystrupLIV har været i gemmerne for at søge svar på, hvordan kaldenavnet blev til. Lad os se, om vi kan løse mysteriet.
Maskinpistoler, jagtvåben og revolvere
Vi begynder fortællingen ved at spole tiden cirka 35 år tilbage. I slutningen af 1980’erne holdt rockergruppen Demons til i Lystrup. Foran huset ”Rio” på hjørnet af Munkhøj og Møgelgårdsvej stod de store motorcykler, og inde i huset havde medlemmerne med deres rygmærker deres mødested.
Demons havde et anstrengt forhold til rockergruppen Nordstjernen, som havde hjemme i Brabrand, og i løbet af 1987 og 1988 skød de to grupperinger flere gange på hinanden. For det meste fandt skyderierne sted andre steder end i Lystrup.
Marianne Vasard Nielsen, arkivleder hos Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske SamlingDa der begyndte at være nogen, der kaldte det Gun City, kiggede vi os om, men vi så det altså ikke. Det var ikke noget, som almindelige mennesker talte om. Vi burde være kendt for noget helt andet. Vi har nogle fantastiske kirker, udmærket institutioner, skoler som fungerer godt og engagerede mennesker i både fællesrådet og foreningerne.
Som et led i rockeropgørene i Aarhus ransagede politiet flere gange Demons’ hus i Lystrup, hvor der blev fundet store våbensamlinger. Politiet fandt blandt andet maskinpistoler, jagtvåben og revolvere.
Spørger man Marianne Vasard Nielsen og Bente Hintze fra Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling, kan man ikke finde belæg for brugen af kaldenavnet Gun City i arkivet. Der dukker simpelthen ikke noget op. De mener, at navnet opstod i forbindelse med rockeropgørene i slutningen af 1980’erne.
- Det opstod i forbindelse med den uro, der var på det tidspunkt, hvor Demons havde en eller anden slåskamp med nogle andre. Det er helt sikkert i forbindelse med nogle af de episoder, der blev skrevet om i aviserne, siger Marianne Vasard Nielsen.
Foruden Nordstjernen lå Demons også i konflikt med rockergruppen Indians og var blandt andet involveret i et skyderi på diskoteket Mona Lisa i midtbyen i Aarhus. I 1988 blev præsidenten for Demons desuden slået i hovedet med en jernkæde foran retten i Aarhus.
Men selvom Demons holdt til i Lystrup, følte Bente Hintze, som har boet i Lystrup i mange år, sig aldrig utryg i byen.
- Da Demons holdt til ved Møgelgårdsvej, skulle vi altid den vej for at komme ind til byen og hjem igen, men de gjorde os aldrig noget, husker hun.
Grønjakkebevægelse
Sideløbende med rockergruppernes opgør i Aarhus og Demons involvering i konflikten fandt politiet også våbenarsenaler andre steder i Lystrup. Blandt andet hos en 25-årig mand, som ikke selv var medlem af rockergruppen, men havde forbindelse til den.
Selvom både Bente Hintze og Marianne Vasard Nielsen altid har følt, at Lystrup har været et sikkert og trygt sted at leve og færdes, husker særligt Marianne Vasard Nielsen, at nogle forældre snakkede med deres børn om at undgå det kriminelle miljø i lokalområdet.
- Vi havde drenge i teenagealderen dengang, men vi havde en aftale om, at det ikke var motorcykelklubber med rygmærker, de skulle interessere sig for, siger Marianne Vasard Nielsen.
Ifølge en artikel fra Århus Stiftstidende blev Demons officielt opløst i 1988. Rockergruppen havde altså kun hjemme i Lystrup i et par år, men efterfølgende holdt nogle af de tidligere medlemmer stadig til i byen. Det fik Socialforvaltningens områdekontor i Risskov til at frygte, at de unge i Lystrup blev påvirket af det kriminelle miljø.
En af bekymringerne var, at der var en grønjakkebevægelse undervejs – altså en gruppering af unge mennesker med mere eller mindre racistiske overbevisninger. Det husker Marianne Vasard Nielsen også:
- De var ikke ret gamle. Men jeg tror, det var nogle unge mennesker, som tog militærlignende jakker på og barberede håret af, og som heller ikke kunne finde ud af at opføre sig ordentligt.
Racistisk skyderi mod pizzeria
Selvom rockerkonflikten forsvandt fra Lystrup, opstod der gennem 1990’erne en hærværksbølge i byen, og ifølge en artikel fra Århus Stiftstidende var politiet opmærksomme på grønjakkerne. Samtidig kunne det også tyde på, at racismen gjorde sit indtog.
Bycentret, beboerhuset og skolen var gennem en årrække udsat for hærværk, og det hele kulminerede med op til flere racistisk motiverede skyderier og ødelæggelser på det tyrkiskejede pizzeria Efesos.
Ifølge en artikel fra Århus Stiftstidende blev ruderne til pizzeriaet en af gangene smadret med en pumpgun, og der blev efterladt en seddel med skriften: ”Rejs hjem i sorte svin, vi kommer igen”.
Hærværket og racismen mod pizzeriaet fik blandt andet borgerne i Lystrup til at samles til en stor antiracisme-demonstration, hvor der blev holdt taler og købt pizza i bakkevis.
Om hærværket i 1990'erne var med til at holde live i fortællingen om Gun City, vides ikke.
Marianne Vasard Nielsen, arkivleder hos Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske SamlingHvis du går på Facebook, så er der altid nogen, der skriver om Gun City. Jeg reagerer ikke engang på det, og jeg gider ikke at modsige det, fordi jeg mener, det er en total misforståelse. Det er både anstrengende og svært at argumentere imod det.
Marianne Vasard Nielsen mener under alle omstændigheder, at navnet Gun City er beklageligt og forkert.
- Da der begyndte at være nogen, der kaldte det Gun City, kiggede vi os om, men vi så det altså ikke. Det var ikke noget, som almindelige mennesker talte om. Vi burde være kendt for noget helt andet. Vi har nogle fantastiske kirker, udmærket institutioner, skoler som fungerer godt og engagerede mennesker i både fællesrådet og foreningerne. Så det er nogle helt andre ting, man bør lægge mærke til, siger hun.
Og det er Bente Hintze enig i:
- Det kaldenavn skal vi ikke bruge mere. For det er ikke sådan herude, som det lyder.
Kun i folkemunde
Hvis vi antager, at navnet Gun City opstod tilbage i 80’erne og 90’erne, er det altså mere end 35 år siden, at det så dagens lys. Og selvom Lystrup ikke er mere præget af kriminalitet og hærværk end andre steder i dag, holder navnet alligevel ved.
Men tager man et kig på Århus Stiftstidendes arkiv, kunne det tyde på, at navnet primært bliver brugt i folkemunde. Søger man på Gun City dukker der nemlig kun en enkelt artikel op om Lystrup.
Marianne Vasard Nielsen har da også indtryk af, at navnet i overvejende grad bruges af folk, der ikke selv bor i Lystrup eller færdes i området.
- Det var ligesom aldrig noget, der slog an i selve byen. Dem der brugte det, var nogen, der troede, at de vidste noget om Lystrup, siger hun.
Ifølge Line Sandst, ph.d. i socioonomastik og adjunkt i dansk sprog ved Aalborg Universitet, er navne svære at slippe af med, når først de er etableret.
- Jo mere navnet breder sig, og jo mere velkendt det er, desto sværere er det at skifte navn. Firmaer, nationer og kommuner har måske prøvet at ændre navn, og det kan man sagtens i de officielle dokumenter, men så fremgår der et andet navn på for eksempel kort. Du kan ikke styre sprogbrugerne, så hvis de synes, at et navn er særlig godt, vil de blive ved med at bruge det, forklarer hun i et skriftligt svar til LystrupLIV.
Hun understreger, at det oftest er folk, som kender stederne, der finder på deres navne. Som mennesker finder vi det, der er mest karakteristisk ved et sted og navngiver efter det. På samme vis opstår kaldenavne:
- Måske knytter der sig en historie til et sted, og så bliver det det særligt karakteristiske, som gør, at vi finder på et navn, vi begynder at bruge. Det opstår som regel i en lille kreds af folk, men kan så brede sig til flere og flere mennesker.
Et misforstået og forkert ry
Stod det til Marianne Vasard Nielsen og Bente Hintze blev Lystrup ’rebrandet’ som noget andet end Gun City.
- Hvis du går på Facebook, så er der altid nogen, der skriver om Gun City. Jeg reagerer ikke en gang på det, og jeg gider ikke at modsige det, fordi jeg mener, det er en total misforståelse. Det er både anstrengende og svært at argumentere imod det. Man kan bare sige, at det er noget sludder, siger Marianne Vasard Nielsen.
Faktisk har Lystrup en ’venskabsby’, der også er kendt som Gun City. Op gennem 1990’erne fik Hørning nemlig også kaldenavnet Gun City, da byen var præget af kriminalitet, og gruppen ACAP, All Cops are Bastards, hærgede i byen.
Så hvis man er træt af Lystrups kaldenavn, kan man søge trøst i, at også Hørning er kendt som pistolernes by.
I dag er Lystrup frem for alt en forstad med et rigt foreningsliv, gode naturområder og et livligt børne- og ungdomsliv.
Men rockerne er ikke forsvundet helt fra Lystrup. Hells Angels holder til i industrikvarteret i Lystrup, og senest i december sidste år blev der fundet kokain, skunk og doping i klubhuset, hvor en 41-årig mand blev anholdt.
Hvornår stødte du på begrebet Gun City første gang? Og hvor hørte du det henne? Er der noget jeg har misset i historien om Gun City? Så send mig endelig en mail på membr@lystrupliv.dk.