Regeringen vil afsætte 130 millioner til at styrke bymidter: Lokale politikere og fællesrådsformand vil have en bid af kagen til Lystrup
I et forsøg på at genoplive bymidterne i de små og mellemstore byer har regeringen afsat 130 millioner kroner til en forsøgsordning. Formålet er at give 10 udvalgte bymidter en økonomisk indsprøjtning.
Inden den 25. april har de danske kommuner mulighed for at søge om at blive en del af forsøget, og den chance for at styrke udviklingen af en stærk bymidte i Lystrup skal Aarhus Kommune gribe og undersøge nærmere. Det mener de lokale byrådsmedlemmer Gert Bjerregaard (V) og Thomas Medom (SF) samt fællesrådsformand Flemming Larsen.
Ifølge Gert Bjerregaard har Lystrup i mange år skreget på en stærkere bymidte, og kommunens nuværende lokalplanarbejde passer "som fod i hose" med regeringens projekt. Thomas Medom vurderer desuden, at en økonomisk indsprøjtning øger muligheden for at lave fællesskabsdannende tiltag i bymidten, som ikke afhænger af privat finansiering.
Hos fællesrådet er Flemming Larsen positiv over for, at forsøgsordningen lægger op til og forpligter kommunen til at styrke den nære velfærd i byen, for eksempel i form af et kulturhus og borgerservice.
Affolkede bymidter uden liv og aktivitet, butikker der må lukke og slidte bygninger. Det er bare nogle af de ting, som regeringen og udvalgte aftalepartier i Folketinget vil forsøge at lave om på med en ny, femårig forsøgsordning.
10 danske kommuner får nu mulighed for at få del i midlerne fra en 130 millioner kroner stor pulje. Pengene skal bruges til at styrke bymidterne i mindre og mellemstore byer. Kommunerne forpligter sig desuden til at etablere tilbud i bymidterne, som kan styrke den nære velfærd, for eksempel i form af kultur- og sundhedshuse eller tilbud som borgerservice.
Thomas Medom (SF)Hvis man kan få offentlige midler ind, vil noget af det økonomiske pres på, hvor meget finansiering man skal finde fra privat side, falde. Det vil give mere luft til for eksempel at danne et torv, eller andre ting som skaber fællesskab.
Den mulighed for at udvikle en stærkere bymidte i Lystrup skal Aarhus Kommune gribe, mener det lokale byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V):
- Lystrup trænger i den grad til en forskønnelse. Det her passer som fod i hose med det projekt, der er undervejs i Lystrup. Og hvis vi virkelig skal rykke, skal der ekstra midler til.
Han henviser til det lokalplanarbejde, som allerede er påbegyndt ved bydelscentret på Lystrup Centervej, samt at byrådet netop har vedtaget, at der skal udarbejdes en helhedsplan for Lystrup.
Sammenhæng i Lystrup
Også fællesrådsformand Flemming Larsen ser forsøgsordningen som en oplagt mulighed for at arbejdere videre på at få udviklet en stærkere bymidte i Lystrup.
- Umiddelbart vil vi forsøge at få kommunen til at søge pengene og få dem til at indarbejde vores projekt i ansøgningen, siger han.
Han vurderer, at ordningen styrker mulighederne for at forbedre og tilføre kommunale tilbud til Lystrup. Han henviser blandt andet til forslaget om at flytte biblioteket og gøre det til et bredere kulturhus med borgerservice:
- Først og fremmest kan midlerne bruges til at sikre den kommunale velfærd og øge udbuddet i Lystrup. Vi håber da bestemt, at det kan lade sig gøre. Jeg tror også, at der allerede er kommunalpolitisk opbakning til, at de kommunale tilbud skal øges i området.
Det er byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere, der har mulighed for at få en bid af regeringens økonomiske kage, og de 10 bymidter i projektet skal repræsentere både mindre og større byer, som ligger geografisk spredt.
En stærkere og mere åben bymidte i Lystrup vil ifølge fællesrådsformanden bidrage til, at der bliver skabt et mødested for borgerne.
- Et sted, som skaber sammenhæng i lokalsamfundet, og som danner baggrund for større kontakt og aktivitet, siger Flemming Larsen.
Økonomisk pres
Fællesskab står også øverst på ønskelisten hos byrådsmedlem Thomas Medom (SF). Han mener også, at forsøgspuljen er interessant, og at den vil kunne understøtte både lokalplanarbejdet og det mere langsigtede arbejde for en helhedsplan.
- Hvis man kan få offentlige midler ind, vil noget af det økonomiske pres på, hvor meget finansiering man skal finde fra privat side, falde. Det vil give mere luft til for eksempel at danne et torv, eller andre ting som skaber fællesskab, siger han.
Thomas Medom mener også, at det er nødvendigt at se bysamfundene i Aarhus Nord som en helhed - særligt i forbindelse med velfærdsydelserne i byerne. Han vil bede forvaltningen undersøge kommunens muligheder for at ansøge om midler fra puljen.
- Der kan være alle mulige blokeringer, som vi ikke er opmærksomme på, men som udgangspunkt er det en spændende mulighed, som vi skal undersøge nærmere og diskutere med de lokale kræfter, siger han.
Ifølge ham giver det netop mening, at Lystrup bliver en del af forsøgsordningen, fordi der allerede er sat et lokalplanarbejde i gang. Desuden har ønsket om og behovet for en stærkere bymidte eksisteret i mange år:
- Lystrup kunne være hovedby i sin egen lille kommune, og derfor er det naturligt, at vi presser på. Det betyder ikke, at der ikke er behov andre steder, men det handler også om, hvor mange processer man kan bære på en gang.
Et stort behov
Og at turen er nået til Lystrup, er Gert Bjerregaard helt enig i. Han mener, at byen har været i "venteposition" i mange år:
- Man har talt om det her stort set i alle de 20 år, jeg har siddet i byrådet. Jeg synes, at området virker noget slidt, og det trænger virkelig til en forskønnelse. Nu må det være Lystrups tur, siger han.
Han vil tage sagen op i Teknisk Udvalg, og bede om teknik- og miljørådmandens opbakning til at sende en ansøgning afsted. Han finder det realistisk, at Lystrup får en del i pengekagen, men er også bevidst om, at der er kamp om pladserne.
- Det handler om at få sat en rigtig god ansøgning sammen og få lavet det nødvendige for- og lobbyarbejde, så man kommer i betragtning. Mon ikke vi med fælles hjælp kan få synliggjort det store behov, der er i Lystrup, siger han.
Fristen for at søge om at deltage i forsøgsordningen er den 25. april. Derefter skal de 10 udvalgte kommuner kvalificere deres ansøgninger. Forsøgsordningen skal efter planen løbe fra januar 2024 til januar 2029.