Beboere generet af skudstøj: - Skydebanen bør ligge et sted, hvor der ikke er så tæt bebyggelse som her
Tove og Preben Jensen har boet i Elev siden begyndelsen af 1970'erne, og stod det til dem, blev skydebanen vest for byen flyttet til et mindre beboet område. Det havde de også regnet med, at den ville blive i takt med udbygningen af Elev og Nye.
Lisbeth Grønborg, som bor i Nye, finder heller ikke skydebanens placering ideel. Hun kan godt forstå, at der skal være plads til klubben, men hun mener ikke, at skudstøjen og den kommende folkeskole passer særlig godt sammen.
Århus Flugtskytte Klub hører til på banen, og deres lejekontrakt er blevet forlænget til 2033. Ifølge formand John Pfeiffer har brugerne ikke mulighed for at skyde mindre, end de allerede gør, men har kommunen et forslag til en alternativ placering, er de åbne over for at flytte. Ifølge Aarhus Kommune er det dog svært at finde plads til skydebaner i en kommune, der er så tæt bebygget som Aarhus.
Skudstøjen ved den kommende folkeskole og det nye byggeri i Nye kommer desuden ikke til at overstige skydebanens tilladte grænseværdi på 68 dB, lyder det fra kommunen. Derfor kan skolen og skydebanen godt sameksistere.
Fra førstesalen i Tove og Preben Jensens hus i det sydlige Elev kan man se ud over de mange marker og skove, der strækker sig ind mod Aarhus.
Meget har ændret sig, siden de flyttede til området i begyndelsen af 1970’erne, men én ting har været et irritationsmoment for parret i en lang række år, nemlig støjen fra den nærliggende skydebane.
- Jeg sætter mig ikke i haven med en kop kaffe, når de skyder derovre. Så bliver jeg hellere inden døre. Støjen afhænger meget af vindretningen, og så er det jo ikke kontinuerlig støj men høje brag. Det går gennem marv og ben, siger Tove Jensen.
Hun har indtryk af, at der er delte meninger om skydebanen i lokalområdet. Det kan man også se på den lokale Facebook-gruppe, hvor nogle giver udtryk for, at de er generet af skyderiet, mens andre ikke er det.
Lisbeth Grønborg, beboer i NyePrincipielt synes jeg ikke, at man kan bede klubben om at finde et andet sted, når den var her først. Og jeg går ud fra, at folkene bag skolebyggeriet har været fuldt orienteret om, at den kommer til at ligge tæt på en skydeklub. Men ideelt set blev den flyttet.
Som området med årene er blevet mere og mere bebygget, har ægteparret haft en forventning og forhåbning om, at skydebanen skulle flytte eller lukke.
- Det er en aktivitet, der støjer så meget, at den bør ligge et sted, hvor der ikke er så tæt bebyggelse som her. Her er det for mange mennesker, det går udover, siger Preben Jensen og foreslår området ved forbrændingen i Lisbjerg som mulig placering.
Kommunen vil det hele
Men skydebanen, hvor Århus Flugtskytte Klub har hjemme, bliver liggende, hvor den gør. I år 2000 blev anlægget gjort permanent, og klubbens lejekontrakt med kommunen er netop blevet forlænget til 2033.
Selvom klubben kun må skyde en til to gange om ugen og i udvalgte weekender, mener Tove og Preben Jensen stadig, at banen bør flyttes.
- Der er blevet udbygget så meget, og så må man også tage hensyn. Det er som om, at kommunen vil det hele, men det dur bare ikke, siger Tove Jensen.
I de weekender, hvor der afholdes stævner på banen, forsøger ægteparret så vidt muligt at tage væk. De er glade for at bo i Elev, og nyder også, at der er kommet flere beboere til området. De ser også frem til det kommende skolebyggeri.
- Det giver en mere naturlig støj og noget liv til området, siger Preben Jensen.
I Nye bor Lisbeth Grønborg med sin familie. Hun mener heller ikke, at skydebanens placering er ideel. Særligt ikke i forhold til den kommende skole i Nye.
- Det går ikke så godt hånd i hånd at have en skydeklub, et tæt bebygget område og en skole dør om dør, siger hun.
Hun har egentlig en oplevelse af, at beboerne og skydeklubben sameksisterer fint. Principielt mener hun også, at der skal være plads til alle. Især fordi skydebanen har ligget i området så længe – også længe inden der blev bygget ud i Elev og Nye.
- Men det er problematisk, at der kommer en skole tæt på. Vi er også mange, som bruger det grønne område omkring søen ved skydebanen, og det er også lidt et dårligt match, siger hun.
Principielt og ideelt
Da Lisbeth Grønborg flyttede til Nye, vidste hun ikke, at der lå en skydebane i området, og derfor blev hun overrasket, da hun hørte bragene. Hun håber, at det også fremover bliver meldt tydeligt ud, hvornår der skydes.
- Principielt synes jeg ikke, at man kan bede klubben om at finde et andet sted, når den var her først. Og jeg går ud fra, at folkene bag skolebyggeriet har været fuldt orienteret om, at den kommer til at ligge tæt på en skydeklub. Men ideelt set blev den flyttet, siger hun.
Hun anerkender, at det er svært at finde en placering, hvor støjen ikke kommer til at genere naboerne. Skal banen på et tidspunkt flytte, håber hun, at der bliver taget hensyn til skydeklubbens ønsker og behov. Ellers håber hun, at de begrænsede skydetider fortsætter:
- Jeg synes ikke, at børn og skydeklub går hånd i hånd. Jeg tror aldrig, at man ville planlægge at bygge en skole og en skydeklub side om side, men nu lå skydeklubben her først, og så bliver det sådan. Alle har ret til at være her.
Århus Flugtskytte Klub
- Århus Flugtskytte Klub har omkring 140 medlemmer, og på banen bliver der skudt lerduer indenfor disciplinerne Trap og Skeet.
- I januar-april og september skyder klubben om lørdagen klokken 11-16. I maj-juli skyder klubben om onsdagen klokken 18-21, og i august skyder klubben om onsdagen klokken 17-20.
- Klubben har desuden tilladelse til at afholde to stævner over tre dage pr. år, og derudover må der afholdes fem søndagsstævner.
- Århus Flugtskytte Klub holder også polterabender og firmafester inden for deres åbningstider.
- Vil man eje og transportere sit eget våben, kræver det enten, at man har jagttegn, eller at man har en såkaldt ’SKV-tilladelse’. Den giver tilladelse til, at man skyder på baner, køber, opbevarer og transporterer et våben.
- Klubben må støje maksimalt 68 dB ved den mest støjfølsomme bolig i nærområdet.
- Skeetskydning er en olympisk disciplin, og i sommer vandt danske Jesper Hansen sølv i skeetskydning ved OL i Tokyo.
Hos Århus Flugtskytte Klub kan formand John Pfeiffer godt forstå naboerne. Men det er ikke muligt for klubben, som på nuværende tidspunkt kun skyder om lørdagen, at skrue yderligere ned for aktiviteten.
- Det gør selvfølgelig indtryk på os, at der er nogen, der føler sig generet af det. Det ville vi helst være foruden. Vi skyder tre timer i sommerperioden og fem timer uden for sommerperioden, og så har vi lukket tre måneder om året. Så vi er virkelig trukket i bund på den del, siger han.
Byen kommer tættere på
For at tage hensyn til naboerne har Aarhus Kommune valgt at begrænse Århus Flugtskytte Klubs skydetider.
Har Aarhus Kommune et forslag til en ny lokalitet, er skydeklubben indstillet på at flytte. Særligt hvis det betyder, at de får bedre faciliteter og mere skydetid, siger John Pfeiffer:
- Da banen flyttede til Elev, var der knap så mange beboere herude, og byen kommer hele tiden tættere på. Hvis kommunen finder en lokation, som er mere optimal, indgår vi gerne konstruktivt og positivt i et arbejde på at få flyttet banen.
Aarhus Kommune har tidligere oplyst til LystrupLIV, at skydebanen overholder alle gældende krav. Klubben må støje maksimalt 68 dB ved den mest støjfølsomme bolig i nærområdet. Den grænseværdi er fastsat i skydebanens miljøgodkendelse og vil også blive overholdt ved den nye skole.
- Hverken skolen, idrætsanlægget eller de nyankomne boliger i helhedsplanområdet vil blive påvirket af støjen fra skydebanen over grænseværdien. Det betyder ikke, at støjen fra skydebanen ikke kan høres ved skolen, men langt hovedparten af skydningen ligger udenfor normal skoletid, siger Søren Gornitzka, byplanlægger og projektleder i Aarhus Kommune.
Derfor er der heller ikke behov for yderligere støjdæmpende tiltag i form af volde eller støjskærme ved hverken skolen eller andet kommende byggeri i Nye:
- Det bedste, man kan gøre, er at sikre den nødvendige afstand mellem støjkilden og byggeriet, og den afstand er til stede.
Kan banen flyttes?
Spørgsmålet om at flytte eksisterende skydebaner er desuden flere gange blevet lukket, da det ikke svært at finde plads til nye skydebaner i en tæt beboet kommune som Aarhus.
- Der er andre skydebaner, som er endnu mere problematiske, og som ligger klos op ad nogle boligområder. Derfor har man overvejet at lave fælles anlæg, men der er ikke konkrete planer for det endnu. Det er en konflikt mellem byudvikling og skytteforeninger, som man gerne vil understøtte i Aarhus Kommune, siger Søren Gornitzka.
Ifølge John Pfeiffer vil man formentlig godt kunne lave yderligere støjdæmpende tiltag ved banen i Elev, men det er "voldsomt dyrt".
- Vi har ikke pengekassen til at bygge store inddækninger, som dæmper støjen, siger John Pfeiffer og opfordrer borgerne til at kontakte klubben, hvis de føler sig generet af støjen.
Hos Tove og Preben Jensen håber de, at skyderiet kan undgås i fremtiden, men uanset hvad bliver de boende, hvor de gør.
- Det er et fantastisk sted at bo, så vi fortsætter også med at bo her, selvom skydeklubben fortsætter, siger Preben Jensen.
Der har tidligere hersket tvivl om, hvorvidt skydebanen ifølge en gammel lokalplan skulle lukke. Det har LystrupLIV set nærmere på, og den har artikel kan du læse her.