Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lars Eilersens minkhaller har stået tomme i halvandet år. Han ville gerne selv rive dem ned, men det skal staten stå for. Imens han venter, funderer han over, hvad grunden kan bruges til bagefter. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Det er slut med mink på Lars' farm. Men hvad skal der så ske?

Ja, hvad skal der egentlig ske?

Det spørgsmål har mange af os sikkert stået over for i løbet af vores liv, men for Lars Eilersen har det fyldt nærmest alt det seneste halvandet år.

I mere end 50 år af sit liv har han været minkavler og drevet en farm i udkanten af Lystrup, men med et blev hans virkelighed ændret, da alle mink i Danmark skulle aflives i efteråret 2020.

Og hvad så nu?

Der er tre ting, Lars Eilersen ved: Han vil ikke have mink igen, han skal ikke have et kontorarbejde, hvor han møder ind fra klokken 8.00 til 16.00, og så vil han og hustruen blive boende, hvor de gør.

Imens han har ryddet op i minkhallerne og brugt de søvnløse nætter på at løse sudokuer, er hans liste med idéer til fremtiden blevet længere og længere.

For hvad kan han bruge den store grund til, når minkhallerne engang er revet ned? Hvordan finder han ud af, hvad han skal give sig til, når han har været minkavler hele sit liv? Og hvad vil gøre ham glad og tilpas?

Jeg ved ikke med dig, men det føles som om, at jeg er blevet lidt bedre tilpas henover weekenden. Efter en lang periode med regn, slud og blæst, har solen endelig kigget frem, og det kan mærkes på mit humør.

De seneste ugers regnvejr kan til gengæld mærkes i Elev. I perioder har nogle områder omkring Koldkilde stået under vand, og det er ifølge Anne Brusgaard, som er ingeniør i Aarhus Kommune, tilfældet flere steder i Aarhus.

Men hvorfor samler vandet sig ved Koldkilde? Hvad bliver der gjort for at lede det væk, og er der grund til at frygte skybrud og oversvømmelser?

Dagens nyhedsbrev står i fremtidens tegn, og på LystrupLIV forsøger vi også at se fremad. Men for at vi kan fortsætte med at lave gennemarbejdet og grundig journalistik, er der én ting, vi har brug for.

Det fortæller redaktør Jens W. Møller mere om lidt længere nede. Jeg håber, at du vil læse med, for det er vigtig information.

Tak for din tid og nyd solskinnet.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
I dagene efter, at det blev meldt ud, at alle danske mink skulle aflives, modtog Lars Eilersen blomster og gaver på sin trappesten fra folk i lokalområdet. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Lars måtte aflive alle sine mink: Nu overvejer han at lave en juletræsplantage eller et seniorfællesskab

Halvandet år er gået, siden Lars Eilersen måtte aflive alle sine mink på farmen i udkanten af Lystrup. Dagene er gået med at rydde op og fundere over, hvad der skal ske nu.

Han ved, at han ikke vil have mink igen, og at han vil blive boende på gården med sin hustru. Og så ved han, at han ikke dur til at have et kontorjob.

Erstatningen fra staten venter han stadig på, og imens bliver hans liste med idéer til fremtiden længere og længere. På den står blandt andet idéen om at bygge et seniorfællesskab, hvilket flere af hans venner bakker op om. Ellers kunne en juletræsplantage måske også være en mulighed?

Lars Eilersen ved, at fremtiden med familien ser lys ud. Alligevel sidder følelsen af krænkelse og ydmygelse stadig i ham.

Det er halvandet år siden, at Lars Eilersen måtte aflive alle sine mink. Dagene er gået med at rydde op og reparere og ikke mindst spekulere over, hvad der nu skal ske. Lige nu afspadserer han, mens idélisten til fremtiden bliver længere og længere.

Alle burene på Lars Eilersens minkfarm står tomme, og der er ikke en lyd, der rører sig i de forladte haller. Udenfor er der udsigt mod Egå Engsø, og det eneste, man kan høre, er vinden og bilernes susen på motorvejen.

Den 4. november 2020, midt i den fremadstormende coronapandemi, fik Lars Eilersen og alle de andre danske minkavlere besked på, at deres mink skulle aflives af hensyn til folkesundheden.

Derfor er det cirka halvandet år siden, at der sidst var mink på hans farm i udkanten af Lystrup. Timerne, dagene, ugerne og månederne er gået siden da, men for Lars Eilersen er det svært at sætte præcise ord på, hvad tiden er gået med.

- Det kan jeg næsten ikke fortælle. Tiden er bare gået. Det første lange stykke tid brugte vi på at rydde op og gøre rent. Og så har jeg lavet mange forefaldende ting, som jeg ikke har fået gjort tidligere, fordi jeg har haft for travlt, siger han.

Inden det næste spørgsmål når at blive stillet, tilføjer han:

- Og så er tiden gået med at fundere over, hvad der skal ske fremadrettet. Det spørgsmål har jeg fået fra dag et, og det er også det, du vil spørge mig om. Jeg har altid sagt, at jeg ikke ved det, men nu er jeg begyndt at sige, at jeg afspadserer. Jeg har otte års afspadsering og tre års ferie, jeg skal have brugt.

50 år i Lystrup

Der er ikke noget at sige til, at tilværelsen som minkavler er blevet en identitet for Lars Eilersen. Han begyndte at passe mink i Nordjylland, da han var omkring otte år gammel, og da han og familien i 1972 flyttede til Risskov, fik han plads på gården i Lystrup.

Jeg har en stor vennekreds, som gerne vil være med til at bygge et seniorfællesskab eller ”oldekolle” på grunden. Så skulle der være en masse rekreative områder med petanquebaner, ridebane og sådan nogle ting. Det kunne jeg sagtens forestille mig.

Lars Eilersen

Sidenhen overtog han minkfarmen, og der har han boet og levet som minkavler lige siden. Da  antallet var på sit højeste, havde han omkring 12.000 mink i sine haller. Ved siden af arbejdet på farmen, er han bestyrelsesmedlem i Dansk Pelsdyravler Forening og auktionshuset Kopenhagen Fur.

Alligevel vil Lars Eilersen ikke have mink igen. Konsekvenserne ved, at han skulle aflive alle sine dyr inklusiv sine avlsdyr, har været for store:

- Den nedlukning, hvor alle mink i Danmark blev fjernet, gør det umuligt at genskabe det, vi har haft. Når du har været verdens bedste, starter du ikke forfra i serie 6. Jeg skal finde dyr i udlandet, som hverken adfærds- eller produktionsmæssigt er på samme niveau som før, siger han og understreger, at det vil tage 10-15 år at bygge produktionen op, og at han til den tid er i en alder, hvor han ikke længere skal arbejde med mink.

Burene og hallerne på Lars Eilersens minkfarm i udkanten af Lystrup står helt tomme. I november 2020 arbejdede han fra morgen til aften i 12 dage for at aflive alle sine mink. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Pension er han dog heller ikke klar til, og derfor har nætterne indimellem været lange. Søvnen har måtte vige for de mange spekulationer om fremtiden.

- Der er ikke længere noget, der kan fylde mit hoved om natten. Jeg ved ikke helt, hvor jeg står henne, og hvad jeg skal i morgen eller overmorgen. Så jeg kan godt sige dig, at jeg er blevet god til at lave sudoku. Det har jeg brugt som en slags terapi, siger Lars Eilersen.

Kontorjob 8-16

På baggrund af sit organisationsarbejde havde Lars Eilersen forudset, at det ville ende, som det gjorde. Statsministerens budskab kom ikke som et chok for ham, men ikke desto mindre beskriver han oplevelsen som både ”traumatisk og ydmygende”.

Han havde forestillet sig, at han skulle have mink i 5-10 år endnu. Sådan blev dog ikke, og derfor gælder det om at se fremad, mener han. Men et er hensigten om at se fremad, noget helt andet er at finde ud af, hvad man skal give sig til.

- Jeg har ledt med lys og lygte, men det er umådeligt svært, fordi jeg har været fuldstændig fokuseret og engageret i minkavl, så jeg har ikke forsøgt at stifte bekendtskab med andet, forklarer Lars Eilersen.

En ting er han dog sikker på. Han leder ikke efter et 8-16 kontorjob. Livet som selvstændig passer ham bedst, og han er drevet af iværksætteri. Og så vil han og hustruen blive boende på gården uden for Lystrup.

Minksagen kort

  • I sommeren 2020 blev der konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland, og den 1. oktober var 41 danske minkfarme smittet, og op mod 100 nordjyske besætninger skulle aflives.
  • I slutningen af oktober 2020 var i alt 191 minkfarme ramt af smitte, og 209 minkfarme lå i tilstødende sikkerhedsradius. Dermed skulle mink på hver tredje minkfarm i Danmark aflives.
  • 4. november 2020 oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at alle Danmarks mink inklusiv avlsdyr skulle aflives, fordi coronavirus havde muteret sig blandt dyrene og spredt sig til mennesker. 
  • Omtrent 17 millioner mink blev aflivet, og 1.100 minkbesætninger måtte lukke.
  • I løbet af november 2020 kom det frem, at regeringen ikke havde lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet, hvilket endte med at koste Mogens Jensen (S) posten som fødevareminister.
  • I december 2020 blev Folketinget enige om at nedsætte en granskningskommission, som skal undersøge hele minkforløbet. Det arbejde blev indledt 23. april 2021.
  • I slutningen af januar i år indgik et bredt politisk flertal en aftale om erstatning og kompensation til de berørte i minkbranchen og følgeerhvervene for op mod 18 milliarder kroner.
  • Det kan tage to til tre år, før minkavlerne får udbetalt deres erstatning.
  • Det er forbudt at holde mink i Danmark frem til 2023.

Det er staten, som står for at rive de danske minkhaller ned, og mens Lars Eilersen venter på det, bliver hans liste over ting, han kan bruge grunden til, længere og længere.

- Jeg har en stor vennekreds, som gerne vil være med til at bygge et seniorfællesskab eller ”oldekolle” på grunden. Så skulle der være en masse rekreative områder med petanquebaner, ridebane og sådan nogle ting. Det kunne jeg sagtens forestille mig, siger han og understreger, at det kun er på idéstadiet.

- Jeg har også overvejet at lave en juletræsplantage og sælge juletræer i potter. Så kan folk have deres juletræ hen over julen og aflevere det til mig igen bagefter, så det bliver et genbrugsjuletræ, siger han.

Vente, vente, vente

Idérigdom er ikke en mangelvare hos Lars Eilersen, og hvis idéerne bliver lidt for vilde, har han sin hustru til at træde bremsen lidt i. Som da han foreslog at få en tuk-tuk, han kunne sælge kaffe fra.

- Jeg har haft tusind idéer i mit hoved, og det bliver man også lidt bombet af. Men jeg skal ikke være afhængig af at skulle møde ind på et kontor og sidde ved et skrivebord. Det dur jeg ikke til, siger han.

Minkene på Lars Eilersens farm var ikke smittet med coronavirus, da de skulle aflives. Derfor fik han lov til at pelse dem og sælge skindene. Erstatningen fra staten venter han og de andre minkavlere fortsat på.

Der var cirka 1.100 minkfarme i Danmark inden lukningen af erhvervet. Branchen havde underskud i tre af de sidste fire år, og i 2019 gav den gennemsnitlige helhedsbedrift et underskud på 0,7 mio. kr. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Inden april kan han dog søge om at få en del af beløbet udbetalt, mens han venter på besøg fra en taksator, som skal opgøre, hvor meget den fulde erstatning ender på. Men ventetiden føles lang og uoverskuelig.

- Hvornår bliver du utålmodig? Når du sidder ved tandlægen, som er gået fem minutter over tid? Jeg har siddet her i halvandet år, og jeg kommer til at sidde her nogle år endnu, siger han.

Værdier på øverste hylde

Om tiden alligevel var løbet fra minkproduktionen i Danmark, hvis ikke avlerne var blevet pålagt at aflive deres mink, kan Lars Eilersen ikke spå om.

Men han er ikke i tvivl om, at langt de fleste minkavlere ville have klaret sig ud på den anden side af de seneste års underskud, og at Danmark også de næste mange år ville have været de førende i verden.

- Jeg tror, at der vil ske mange ting på hele dyreområdet og med den måde, vi har husdyr på. Hvordan mink var blevet tacklet fremadrettet, er svært at sige. Jeg er ikke i tvivl om, at der havde været mink i Danmark de næste mange år, men 50 år ude i fremtiden kan jeg ikke sige noget om. Vi var her stort set ikke for 50 år siden, siger han.

Ser fremtiden lys eller grå ud for dig Lars?

- I min fremtid skinner solen fra en skyfri himmel, for jeg har en dejlig hustru, tre dejlige børn og børnebørn. Alle de værdier, der er her i verden, har jeg på øverste hylde. Og jeg har været så mange år i minkbranchen, at jeg har etableret mig. Så de voldsomme bekymringer har jeg ikke helt tæt på kroppen, men jeg har stadigvæk en følelse af uretfærdighed, krænkelse og ydmygelse.

Aarhus Kommune har sat et skilt op på Koldkilde, som advarer bilisterne om, at der kan være vand på kørebanen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Regnvejret har sat veje og stier i Elev under vand - kommunen er opmærksom på det

I Elev har flere områder omkring Koldkilde på det seneste været oversvømmet som følge af regnvejret.

Kommunen er opmærksom på problematikken og har både renset en tilstoppet vandledning og sikret, at vandet kan løbe ned i ristene på selve Koldkilde.

Ifølge biolog i Aarhus Kommune Mathias Pristed ligger området relativt lavt i terrænet, og samtidig står grundvandsspejlet højt. Han vurderer dog, at eventuelle oversvømmelser i tilfælde af skybrud primært vil ramme folks haver og de grønne områder.

Kommunen arbejder på et klimatilpasningsprogram, som forventes at blive vedtaget i år. I Lystrup blev der efter oversvømmelserne i 2012 etableret lavninger, diger og bassiner for at forhindre lignende episoder i fremtiden.

De seneste ugers regnvejr har sat stier og veje omkring Koldkilde i Elev under vand. Kommunen er opmærksom på problemet og arbejder desuden på et større klimatilpasningsprogram. Efter oversvømmelsen i 2012 blev Lystrup sikret mod fremtidens stigende regnmængder.

De sidste mange uger har budt på regn, blæst og slud. Sådan føles det i hvert fald, og i området omkring Koldkilde i Elev kan noget tyde på, at der faktisk er faldet meget regn.

En læser har bemærket, at der flere steder har været store vandpytter på både veje og stier, og Aarhus Kommune har også sat et skilt op på selve Koldkilde for at gøre opmærksom på, at der er risiko for vand på vejbanen.

- Der står vand mange steder lige nu, og det er ikke alle steder, vi kan gøre noget, fordi jorden er så vandmættet, siger Anne Brusgaard, ingeniør i Aarhus Kommune.

Flere borgere har rettet henvendelse til kommunen vedrørende vand på både vejen og på stierne omkring boldbanen i Elev.

- Ved boldbanen var der en ledning, der var stoppet, og den har vi haft en slamsluger ude for at rense. Og på den vestlige side af Koldkilde er der nogle marker, som ligger lidt højere end vejen, og der er sivet noget trykvand fra markerne ud på vejen, siger Anne Brusgaard.

Vådt område i Elev

For at sikre, at vandet kan flyde ned i ristene på Koldkilde, har kommunen rengjort dem, og hvis der er konkrete områder i kommunen, som er særligt plaget af store vandmasser i forbindelse med regnvejr, sætter Aarhus Kommune ind med ekstra tiltag. For nogle år siden blev der for eksempel opsat ekstra brønde ved Koldkilde.

Vi arbejder på et klimatilpasningsprogram for hele Aarhus Kommune, og vi har en forventning om, at det bliver vedtaget i år.

Mathias Pristed, biolog i Aarhus Kommune

Ifølge Mathias Pristed, som er biolog i Aarhus Kommune, er Koldkilde et relativt lavtliggende område i terrænet, hvilket betyder, at vandet vil samle sig der. Samtidig står grundvandsspejlet i området højt.

Han vurderer dog, at det primært vil være haver og grønne områder, som bliver oversvømmet i tilfælde af skybrud.

- Vi arbejder på et klimatilpasningsprogram for hele Aarhus Kommune, og vi har en forventning om, at det bliver vedtaget i år, siger han og forklarer, at der skal laves en samlet vurdering af, hvor det er mest hensigtsmæssigt at investere i tiltag til klimasikring.

Det gule område på kortet dækker over Koldkildes stikveje og det grønne område imellem vejene. Kommunen har fået henvendelser om vand på både stierne ved boldbanerne og på stamvejen Koldkilde. Kort: Google My Maps

Hos Aarhus Vand har de ikke modtaget nogle henvendelser om oversvømmede veje i Elev. De har anlagt to regnvandsbassiner i villakvarteret øst for Koldkilde, og hvis bassinerne bliver stoppet til, kan vandet løbe over og ud på veje og stier.

I et skriftligt svar oplyser selskabet, at borgere, som gentagne gange oplever problemer med vand på veje og stier, kan tage kontakt til dem.

Sikring mod massiv regn

I august 2012 faldt der i løbet af kort tid så meget regn i det nordlige Aarhus, at dele af Lystrupvej og Djurslandmotorvejen var spærret. Flere villakvarterer var desuden oversvømmet, og nogle steder stod der op til halvanden meter vand på vejene. Der faldt omkring 48 millimeter regn på bare tre timer.

Hvem har ansvaret for at sikre mod oversvømmelse?

  • På private ejendomme er det den enkelte grundejer, der har ansvar for at sikre mod oversvømmelser. 
  • Kommunen har ansvaret for at sikre mod oversvømmelser på offentlige arealer - kommunen skal sikre, at kloaknettet kan håndtere de mest voldsomme skybrud. 
  • I de fleste kommuner har spildevandsforsyningerne ansvaret for at lede regnvandet væk fra områderne omkring huse og villaer, men for eksempel ikke fra kælderniveau. 
  • Alle kommuner har fastsat et såkaldt serviceniveau, som beskriver, hvor meget regn forsyningsselskabet skal håndtere.
  • Ingen kommuner lover at sikre borgerne mod de mest ekstreme skybrud, derfor er det en god idé selv at tage affære, hvis du vil undgå vand i kælderen. 

Kilde: www.klimatilpasning.dk

Oversvømmelsen førte efterfølgende en større plan med sig, hvor Aarhus Vand og Aarhus Kommune i samarbejde lavede 12 forskellige tiltag for at klimatilpasse i Lystrup.

Der er blandt andet etableret bassiner, lavninger og diger, som skal tilbageholde vandet og føre det de rigtige steder hen. Også ledningen under Djurslandmotorvejen er blevet udvidet, så den nu kan rumme meget mere vand end tidligere.

- Det drejer sig om at fange vandet i toppen af Lystrup, inden det når bunden af byen og laver oversvømmelser. Vejdirektoratet måtte erkende, at de havde underdimensioneret ledningen under motorvejen, så den er ti gange så stor i dag, siger Lars Clausen, specialkonsulent i Aarhus Kommune.

Selvom tiltagene kredser om Lystrup, understreger han, at de store veje i og omkring Elev ifølge de seneste oversvømmelseskort ikke er i fare for at oversvømme, hvis der skulle falde massive mængder regn.

Redaktionschef på LystrupLIV Jens W. Møller.

I kan ikke leve af velvilje og hindbærsnitter alene – det kan vi heller ikke

I har taget fantastisk godt imod LystrupLIV. Over 1.400 borgere får nu vores nyhedsbrev. Det tolker vi derhen, at der er brug for det.

Så nu går vi et skridt videre i vores mission for at give dig overblik over og indsigt i, hvad der sker i Lystrup, Elsted, Elev og Nye - hvilket vi ikke kan blive ved med at gøre gratis.

Fremover vil det koste 39 kroner om måneden at dykke ned i artiklerne på LystrupLIV.

Hvad kan du få for 39 kroner? Knap nok fire hindbærsnitter fra Kvickly. De koster typisk 40. Og efter vores lækkersultne erfaring er både fornøjelsen og fordøjelsen desværre ret kortvarig.

Så hvad siger du til denne her servering, som både er mere vitaminrig og langvarig: For 39 kroner om måneden holder vi dig oplyst, inspireret og orienteret i dybden om, hvad der sker i dit lokalområde.

Vi fortæller, hvad der rører sig lige nu, og hvad der er på vej i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. Vi peger på interessante mennesker i området, som du med fordel kan forbinde dig med. Vi tager dig med på råd og anviser løsninger på problemer i området.

For mange af jer er det ikke nogen nyhed, hvad vi har gang i på LystrupLIV. For vi har været i gang siden efteråret, hvor vi formulerede en række løfter til jer. Dem kan du se eller gense her.

Og I har taget godt imod os. Foreløbig følger over 1.400 os tæt og modtager 1-2 gange om ugen vores nyhedsbreve om Lystrup og omegn.

Den brede interesse for vores nye type lokalmedie – det kærligt, kritiske, konstruktive, uafhængige nyhedsbrev – har bekræftet os i, at det er levedygtigt. På en vigtig betingelse:

I kan ikke leve af hindbærsnitter og velvilje alene. Det kan vi heller ikke. Det koster penge at fremstille og udgive god, professionel journalistik. Så derfor tager vi nu næste skridt i vores publicistiske plan for dit lokalområde.

Det er stadig gratis at modtage nyhedsbrevet, hvor du kan få indtryk af, hvad vi beskæftiger os med lige nu.

Men hvis du vil læse artiklerne, som giver dig den dybe indsigt, og resuméerne, som giver dig overblik og klæder dig på til at tale med, så skal du fremover af med 39 kroner om måneden.

Vi håber, at du finder, at LystrupLIV mætter dit behov for fokuseret lokal dækning. At det hjælper dig til at deltage i det lokale liv, som vi brænder for at styrke. Og at det giver dig fuld valuta for pengene.

De bedste hilsner fra Jens W. Møller, redaktionschef på LystrupLIV.