Se visualiseringerne: Sådan kommer Elev og Nyes folkeskole til at se ud
Nyes første folkeskole skal stå klar til efteråret 2024, og visualiseringer viser, at der bliver tale om en moderne klyngeskole, hvor eleverne i indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen er fordelt i tre forskellige bygninger.
Samlingspunktet bliver et stort og transparent hus, som skal forbinde de tre bygninger og en tilhørende idrætshal. Både inde og ude skal der være aktivitetsområder, og så får eleverne en tagterrasse.
Skolegården bliver kuperet, og regn- og overfladevandet bliver en del af den udendørs indretning. Der skal desuden anlægges nye boldbaner.
Der er afsat 251 millioner kroner til byggeriet.
Der er stadig kun en bar mark på det område, hvorpå den nye folkeskole i Nye skal bygges, men planerne er fortsat, at skolen skal stå klar i efteråret 2024.
Projektet har været længe undervejs, og der har både været tvivl om placeringen og om, hvilke elever der i første omgang skulle gå på skolen. Men nu er det altså besluttet, hvor skolen skal ligge, hvem der skal bygge den, og hvordan den skal se ud.
Vinderprojektet bag den nye folkeskole blev kåret sidste sommer. Valget faldt på C.C. Contractor og deres projekt, som de har valgt at kalde ’Grobund’.
Jørn From, direktør i C. C. ContractorVi har et meget kuperet terræn derude, som bliver en del af skolegården, og hvor man også arbejder meget med, at overfladevandet bliver en del af udearealet. Man laver en lille skov op mod Elev, hvor eleverne kan trække ud til den vilde leg.
Skolen bliver bygget som en såkaldt ’klyngeskole’, som består af tre separate afdelinger. En til indskolingen, en til mellemtrinnet og en til udskolingen. Bygningen bliver lavet i beton, men beklædes med træ, og de tre bygninger bliver bundet sammen af et stort fællesrum kaldet ’Væksthuset’, som primært får vinduesfacader.
- Det er meget transparent og åbent. Vi arbejder meget med træ indvendigt, og taget bliver en limtræskonstruktion. Væksthuset bliver lyst og imødekommende, og man kan kigge ud i naturen i alle retninger, fortæller Jørn From, direktør i C. C. Contractor.
251 millioner kroner
Væksthuset kommer til at danne centrum for den nye folkeskole. Her skal der være en kantine, og så bliver idrætshallen også koblet på, så der er direkte adgang til hallen fra fællesrummet.
Koblingen af de forskellige klassetrins områder giver eleverne mulighed for at få en fornemmelse af, hvordan det bliver, når de skal op i de større klasser, forklarer Jørn From:
- På den måde kan de snuse til, hvordan det bliver at komme videre, når de for eksempel går i indskolingen og er på vej mod mellemtrinnet.
Byggeriet bliver omkring 14.000 kvadratmeter stort, og der er afsat 251 millioner kroner til projektet. Foruden selve skolen skal der også anlægges boldbaner, en kunstgræsbane og en idrætshal. Det er første gang nogensinde, at Aarhus Kommune bygger idrætsfaciliteter som en integreret del af et skolebyggeri.
Ifølge Jørn From er bevægelse også tænkt ind som en afgørende faktor i byggeriet.
- Vi læner os op ad den pædagogik, som man ønsker at have på skolen. Så der er tænkt i kloge kvadratmeter. Det bliver ikke bare lange gange, det bliver også områder, som kan bruges til gruppearbejde og andre aktiviteter. Og så bliver der lavet ’bevægelsesloop’ både inde og ude, siger han.
Flere og flere børn
De to bevægelsesloop er større områder, som lægger op til aktivitet og bevægelse i løbet af skoledagen. Indendørs kommer zonerne til at ligge langs gangene, mens de bliver placeret på stisystemerne udendørs.
I første omgang kommer der til at være tre klasser på hver årgang fra 0. til og med 9. klasse. Senere hen er planen at udvide antallet af elever, så skolen bliver firsporet.
I dag går de lokale elever på Elev Skole i 0.-5. klasse, hvorefter de skifter til enten Hårup Skole, Elsted Skole, Lystrup Skole eller Lisbjergskolen. Fremover kommer de til at kunne gå på den samme skole hele deres skolegang. Noget der glæder skoleleder Jens Mathiasen - det kan du læse mere om her.
Når Nye står færdigbygget, skal den rumme 10.000-15.000 indbyggere, og ifølge Aarhus Kommune kommer der til at være 2.911 flere indbyggere i Elev skoledistrikt i 2031. På lidt længere sigt kommer skolebyggeriet også til at rumme et dagtilbud til de yngste.
- Der kommer til at være en sti, som løber rundt om hele skolen, og så bliver der bygget en ’rooftop’, hvor man udefra kan gå op og se udover området, siger Jørn From.
Vild leg og stort landskab
Udendørsfaciliteterne kommer til at ligge i tråd med Nyes visioner om bæredygtighed og natur. I skolegården bliver der blandt andet fokus på håndteringen af overfladevand, hvilket også kan bruges i undervisningen.
- Vi har et meget kuperet terræn derude, som bliver en del af skolegården, ligesom overfladevandet bliver en del af udearealet. Man laver en lille skov op mod Elev, hvor eleverne kan være, når de vil lege vildt. Så selvom skolegården snor sig som en forholdsvis stram struktur omkring selve skolen, åbner området sig op mod det store landskab mod syd og boldbanerne mod vest, siger han og fortsætter:
- Det er i hvert fald en anden skolegård, end den jeg gik i. Der er meget mere aktivitet og forskellige muligheder for aktivitet.
En del af planerne for skolebyggeriet er også, at faciliteterne skal være tilgængelige for befolkningen, og at området skal være et slags kultur- og aktivitetsområde i byen. Hvor stor en del af bygningen, der bliver offentlig tilgængelig, kan Jørn From dog ikke sige:
- Men muligheden er der da. Vi lægger nogle lokaler, for eksempel madkundskabslokaler og andre foreningslokaler, ud mod de offentlige arealer, så man kan mødes og lave ting uden for skoletiden der.