Smadret glas på fortovene i Lystrup: Kan mere overvågning eller politi på gaden forhindre hærværket?
Den seneste tid har det flydt med glasskår flere steder i Lystrup. Måske du har bemærket det?
Letbanestationen og flere busstoppesteder langs Lystrupvej og Lystrup Centervej har været udsat for hærværk. Måske er det drengestreger, måske ikke. Men hvordan kan det undgås?
Ifølge vicepolitiinspektør Martin Rasmussen er SSP-samarbejdet mellem skolerne, politiet og socialforsorgen vigtigt, så de unge lærer, at der er konsekvenser ved at udøve hærværk. Og så skal politiet måske være mere til stede, hvis der sker lignende episoder?
Hos de lokale Natteravne håber formand Dennis Mejer ikke, at der er tale om systematisk hærværk. Han byder alle velkomne, som gerne vil være frivillige som ravne.
Du har måske lagt mærke til det. I løbet af den seneste uge har flere busstoppesteder og letbanestationen i Lystrup været udsat for hærværk. Faktisk virker det som om, at ”alt med glas er blevet smadret de sidste par dage”, som en borger skriver på den lokale Facebook-gruppe.
Hos Østjyllands Politi har de fået en enkelt anmeldelse om hærværk på letbanestationen, og ifølge vicepolitiinspektør Martin Rasmussen ser de nærmere på sagen.
- Generelt skal man ikke forvente, at folk går og ødelægger ting, men når det er sagt, skal man også været naiv at tro, at det ikke sker. Det kan være alt lige fra drengestreger til noget mere alvorligt – også noget, der koster rigtig mange penge, siger han.
Martin Rasmussen, vicepolitiinspektør i Østjyllands PolitiDer er ingen tvivl om, at en stor del af det hærværk, vi ser, ofte hænger sammen med yngre mennesker. Så jo før vi kommer ud og rejser en løftet pegefinger, jo færre hærværkstilfælde håber vi at få senere hen.
I hærværkssager er politiet ifølge Martin Rasmussen meget afhængige af, hvad folk har set eller hørt, og derfor er det vigtigt, at man kontakter dem, hvis man ved noget.
- Det er klart, at hvis vi kommer ud til et busstoppested, som enten er bøjet, eller en rude er blevet knust, så er vi afhængige af, hvad øjne og ører ser og hører. Lige så snart der er en stribe af de her hærværksbølger, giver det en indikation på, at det sandsynligvis kan være de samme, siger han.
En løftet pegefinger
Lystrup har – ligesom mange andre byer – af flere omgange været udsat for hærværk. I 2016 fik en række bilejere smadret ruderne til deres biler. Og for to år siden var Lystrup Skole og svømmehallen gennem en periode udsat for indbrud og hærværk.
Ifølge Martin Rasmussen sker det både i større og mindre byer end Lystrup, og det bedste værn mod hærværk er det forebyggende SSP-samarbejde, hvor socialforvaltningen, skolen og politiet arbejder sammen om at forebygge kriminalitet
- Det er et spørgsmål om, at politiet og kommunen i forening besøger ungdomsklubber og skoler og fortæller lidt om konsekvensen ved at udøve hærværk. Der er ingen tvivl om, at en stor del af det hærværk, vi ser, ofte hænger sammen med yngre mennesker. Så jo før vi kommer ud og rejser en løftet pegefinger, jo færre hærværkstilfælde håber vi at få senere hen, siger han.
Derudover har de lokale Natteravne ifølge Martin Rasmussen en ”glimrende funktion”. Både fordi de er til stede efter mørkets frembrud, og fordi nogle borgere vil betro sig til dem, hvis de har set noget mistænksomt.
- Det er de færreste, der laver hærværk, hvis de er sikre på, at der er nogen, der står og kigger på dem imens, siger han.
Mangel på natteravne
Hos de lokale Natteravne i Lystrup håber formand Dennis Mejer, at hærværket mod letbanestationen og busstoppestederne er et udtryk for kedsomhed og drengestreger.
- Det er selvfølgelig en træls måde at kede sig på, men jeg håber, at det er nogle, der skulle en tur i byen, og som på en eller anden måde har afreageret. Jeg håber ikke, at det er systematisk hærværk, siger han.
Han er enig i, at Natteravnene ved at være til stede i aftentimerne kan være med til at starte en dialog med de unge, og på den måde forhåbentligt forhindre hærværk eller anden uhensigtsmæssig adfærd.
- Hvis de for eksempel står på stationen og skal ind til byen, så kan vi få en snak med dem og høre, hvordan det går. Så de ved, at vi er der, siger han.
Det er fortsat en udfordring for Natteravnene at tiltrække nye medlemmer, men foreningen har fået to nye frivillige, og så er der måske en tredje på vej. Der er i alt omkring 15 lokale Natteravne i Lystrup.
- Vi satser på at kunne gå ture et par gange om ugen. En gang imellem kniber det, fordi det kan være svært at booke ture, når der mangler ravne, siger Dennis Mejer.
Han mener desuden, at et vigtigt værn mod hærværk er, at de unge mennesker har noget at give sig til, og at der er relevante tilbud til dem i Lystrup. Særligt de ældste unge mangler ifølge ham et mødested.
Mere patruljering?
Vicepolitiinspektør Martin Rasmussen kan godt forstå, at de smadrede ruder rundt omkring i Lystrup kan skabe utryghed hos borgerne. Han minder dog om, at tilfældene ikke nødvendigvis behøver at føre til mere hærværk, og at politiet løbende laver analyser af kriminalitetsbilledet:
- Hvis man kan se, at der er en høj frekvens af kriminalitet i et område, kan det sagtens være gavnligt at se på, om der skal være videoovervågning, eller om vi skal lave noget patrulje, som vi ikke plejer at have i det givne område.
- Det samme vil gøre sig gældende et sted som Lystrup. Hvis der er gennemgående hærværk i området, så vil vi lægge ekstra kapacitet derud, for vi skal være der, hvor der er behov for os, siger han og understreger, at det også afhænger af, hvad der sker i andre områder.
Ifølge Martin Rasmussen har videoovervågning en præventiv effekt, og det er også et brugbart redskab i efterforskningen af hærværkssager. Han er dog ikke sikker på, at mere overvågning er den rigtige vej at gå.
- Der skal også være nogen, der sidder og undersøger kameraerne for, hvad der kommer ind på dem. Videoovervågning skal bruges der, hvor der er behov for det. Hvis det kun er en enkelt forseelse, er jeg ikke sikker på, at det har den gavnlige effekt, man leder efter, siger han.