Der er 64 meter fra Lehns hus til motorvejen: - Det er ikke sikkert, at det bliver så let, når vi skal sælge
Når man står i Lehn Bang-Mortensen og hustruens have, kigger man lige ind en høj støjvold. Engang var der udsigt til de grønne områder i egådalen, men da Djurslandmotorvejen blev anlagt, blev det ændret.
Ægteparret bor kun 64 meter fra motorvejen, og Lehn Bang-Mortensen frygter, at huset bliver svært at sælge, fordi trafikstøjen er markant, og den gode udsigt er forsvundet.
I første omgang troede han faktisk, at de ville blive opkøbt og nødsaget til at flytte, men de fik at vide, at støjen ikke ville overstige grænseværdierne.
I dag er historien dog en anden.
Lehn Bang-Mortensen og hans hustru har boet på et gammelt husmandssted vest for Lystrup siden 1974. Da parret flyttede ind, var der udsigt mod Egådalen, der hvor Egå Engsø ligger nu.
I dag er deres grund halveret, og udsigten ændret radikalt. Fra haven kigger de lige ind i en høj støjvold med en tilhørende stenvæg på toppen. Når man træder ud af huset, hører man straks støjen fra bilerne på Djurslandmotorvejen, som ligger lige på den anden side af volden.
- Engang kunne vi se ud over engene, og det var virkelig et attraktivt sted. Vores barn havde heste og red meget dernede. Man siger altid, at man ikke har købt udsigten, men hvis du står i vores have nu og kigger den vej, så er det da træls. Særligt om vinteren, siger Lehn Bang-Mortensen.
Lehn Bang-MortensenVi lå måske under grænseværdien engang, men det gør vi ikke mere. Vi ligger i det røde felt, og der skal da ikke ligge huse.
Byggeriet af motorvejen begyndte i 2005, og da ægteparret hørte om planerne, forventede de grundet nærheden til motorvejen, at myndighederne ville opkøbe deres grund, og at de skulle flytte. Men det skete ikke.
- Vi troede, at vi skulle eksproprieres, fordi motorvejen kom så tæt på vores hus. Men vi havde besøg af et par embedsmænd fra amtet, som fortalte, at de ikke ville ekspropriere os, husker Lehn Bang-Mortensen.
Nyt køkken og badeværelse
Det var Aarhus Amt, der påbegyndte arbejdet med den nye motorvej. Grundet reformen i 2007 overtog Vejdirektoratet anlægsarbejdet.
Amtet vurderede, at støjen ved Lehn Bang-Mortensen og hustruens bolig med støjvolden ville blive dæmpet til maksimalt 55 dB. Det samme fremgår af VVM-undersøgelsen fra 2000.
Da beskeden om, at de ikke skulle opkøbes, kom, besluttede ægteparret derfor at sætte boligen i stand og lave nyt køkken og badeværelse.
- Senere fik vi besked om, at vi kunne have søgt om at blive eksproprieret, men det havde vi ikke lyst til. Nu havde vi lige sat tingene i stand, og vi vidste jo heller ikke, hvor meget det ville komme til at støje, siger Lehn Bang-Mortensen.
Men støjer det gør det. Ifølge Miljøstyrelsens støjkort ligger boligen i en zone, hvor trafikstøjen i dagtimerne når op på 65-70 dB.
Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boliger ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi er 53 dB. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan trafikstøj blandt andet medføre stress og hjertekarsygdomme.
- Vi tænkte, at vi måtte få det bedst mulige ud af det. Det har vi også fået. Vi har det faktisk ganske udmærket. Men hvis vi går i hver sin ende af haven, og vinden er i syd, så skal vi enten råbe meget højt eller gå meget tæt på hinanden for at snakke sammen, siger Lehn Bang-Mortensen.
Indrettet efter støjen
I haven har parret bygget en pavillon, som kan lukkes – blandt andet for at slippe væk fra støjen. Derudover bruger de ikke længere deres terrasse. Havemøblerne bliver ikke sat ud, og den eneste, der går ind og ud af terrassedøren, er katten.
- Vi har trukket os mere bagud i haven for at komme ind bag huset. Vi kan høre, om der er mange eller få biler på motorvejen. Det er værst om morgenen og aftenen, hvis det er vådt, og vinden er i syd, siger Lehn Bang-Mortensen.
I forbindelse med, at motorvejen skulle bygges, solgte parret en stor del af deres grund fra. Derudover fik de 280.000 kroner i erstatning, fordi boligen ligger så tæt på motorvejen og 45.000 kroner til beplantning af støjvolden.
Lyd måles i decibel
- Lyd måles i decibel (dB). 0 dB er den svageste lyd, man kan høre med en normal hørelse, og smertegrænsen går typisk ved 120-130 dB.
- Decibel er en logaritmisk skala, hvilket betyder, at man ikke bare kan lægge dB-tallene sammen, når man beregner den samlede støjbelastning.
- Hvis man for eksempel bruger en maskine, der støjer 80 dB, og starter en maskine magen til, stiger lydniveauet med 3 dB til 83 dB. En fordobling af lyden giver altså kun en forøgelse af støjbelastningen på 3 dB.
- En stigning på 1 dB kan næsten ikke høres, mens en stigning på 3 dB opfattes tydeligt, og teknisk set er en fordobling af lydtrykket, men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
- Almindelig tale ligger mellem 60-70 dB, mens en ambulance med udrykning ligger på 120-130 dB.
Kilde: Arbejdstilsynet.dk og arbejdsmiljoweb.dk
De har ikke fået erstatning for det øgede støjniveau, og Lehn Bang-Mortensen er bekymret for, om boligen kan sælges, når han og hustruen skal derfra.
- Det er da ikke sikkert, at det bliver så let, når vi skal sælge. Vores ejendom er i hvert fald blevet forringet med 280.000 kroner. Det kan godt være, at vi skulle have søgt om at blive eksproprieret dengang, men vi havde lige lavet nyt køkken og badeværelse, og så har man jo også et forhold til stedet, siger han.
På spørgsmålet om, hvorfor de ikke forsøgte at sælge boligen, svarer han:
- Det tror jeg bestemt ikke var en mulighed. Det havde været umuligt.
Huse i et rødt støj-felt
Nye forskningsresultater fra Syddansk Universitet viser, at man har 27 procent forhøjet risiko for at udvikle Alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for at udvikle demens, hvis man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 dB.
For Lehn Bang-Mortensen er det mest generne ved støjen, der fylder. Selvom udsigten fra hans have er blevet fuldstændig ændret, og støjen fra motorvejen kan høres det meste af døgnet, kan han godt forstå behovet for en motorvej.
Han mener også, at de støjdæmpende tiltag er gode, og at de gør en vigtig forskel. Alligevel ærgrer han sig over, at deres bolig ifølge Miljøstyrelsens støjkort ligger i et område, hvor vejstøjen er så markant.
- Vi lå måske under grænseværdien engang, men det gør vi ikke mere. Vi ligger i det røde felt, og der skal da ikke ligge huse, siger han og fortsætter:
- Til syvende og sidst tænker jeg mest på, hvad vi skal, når vi skal herfra, og hvordan det bliver at sælge. Hvornår vi skal det, er ikke godt at vide.