Ny placering i spil til stor telemast i Lystrup
I august sidste år skrev jeg om planerne for at opføre en 42 meter høj telemast ved fodboldbanerne i Lystrup, og nu er det tid til en opfølgning.
For på baggrund af en generel modstand mod placeringen – og et forslag fra en nabo – er teleselskaberne og Aarhus Kommune i gang med at undersøge en anden placering til masten. Det viser en aktindsigt, som LystrupLIV har fået.
Det er stadig uvist, hvor masten skal stå, men TDC Net oplyser, at de kan ende med at arbejde videre med placeringen ved fodboldbanerne, hvis det nye forslag ikke kan godkendes.
Læs mere om maste-projektet i artiklen.
Det begyndte, da Aarhus Kommunes afdeling for Sport & Fritid blev kontaktet af 3-mobil og TDC, fordi de ønskede at opsætte en 42 meter høj telemast ved fodboldbanerne i Lystrup. Men nu er en helt anden placering kommet i spil.
Det skyldes ifølge en aktindsigt, som LystrupLIV har fået, at der var ”massiv modstand” mod placeringen ved sportsanlægget. Derfor har en af naboerne foreslået, at masten opsættes på kommunens grønne område ved det nye byggeri på Asmusgårdsvej 2. Efter dialog med kommunen er teleselskaberne nu i gang med at undersøge den placering.
Af forslaget til den nye placering fremgår det, at masten der kan stå mere diskret inde blandt nogle høje træer. Derudover vil masten ikke fremstå lige så høj, da den i højere grad end på fodboldbanen går i et med omgivelserne.
Lone Staley, specialist i Aarhus Kommunes ejendomsafdelingDet er ikke afgjort, om vi ønsker at lave en lejeaftale med dem. Så langt er vi ikke kommet endnu. Hvis vi indgår en lejeaftale med dem, får de en fuldmagt, så de kan søge om byggetilladelse.
TDC Net har ikke ønsket at stille op til et interview, men i et svar til LystrupLIV skriver underdirektør Søren Elsborg, at masteprojektet befinder sig meget tidligt i processen, og at de endelige planer endnu ikke er fastlagt.
- For at skabe en god og fremtidssikret mobildækning for borgerne i Lystrup er vi i gang med at finde den rette placering til at opstille en ny telemast, der skal tilføje yderligere kapacitet til det lokale mobilnet. I den forbindelse er vi – i dialog med kommunen – i gang med at undersøge egnede placeringer, skriver han.
Dårlig dækning?
Aarhus Kommune er imødekommende overfor opsætningen af nye master, som forbedrer teledækningen for kommunens borgere. Masten skal forbedre dækningen i den nordøstlige del af Lystrup, og skal benyttes af både TDC og 3-mobil.
Tager man et kig på teleselskabernes dækningskort, fremgår det også, at mobildækningen i netop den del af Lystrup er dårligere end andre steder. I nogle områder omkring Elmehaven, Blåbærhaven og Asmusgårdsvej ligger den udendørs dækning på 20-50 megabit pr. sekund, mens den andre steder i Lystrup er på 100-200 megabit pr. sekund.
Aarhus Kommunes antennevejledning
- Ifølge Aarhus Kommunes antennevejledning skal antenner placeres der, hvor der opnås den bedste forbedring af teledækningen, men der skal tages hensyn til omgivelserne, og de visuelle gener skal være mindst mulige.
- Opsætning skal undgås i områder med lav bebyggelse, men hvis det kan dokumenteres, at der er dårlig dækning i et boligområde, og at det kun kan forbedres med en mast, skal masten formes som en flagstang.
- Synlige antenner skal så vidt muligt undgås i grønne områder, men der kan opsættes master, hvis det medvirker til en markant forbedret telekvalitet. Eller hvis det betyder, at masterne kan undgås på andre visuelt kritiske områder, for eksempel i boligområder med lav bebyggelse.
- Hvis masten opsættes på meget synlige steder, skal den udformes på en måde, så den fremstår mindst muligt dominerende.
- Foretrukne placeringer vil typisk være på eksisterende master, på høje bygninger, på fritstående skorstene eller i erhvervsområder og lignende.
Kilde: https://www.aarhus.dk/media/11604/antennevejledning.pdf
Megabit pr. sekund afgør hastigheden på netværket, og ifølge Forbrugerrådet Tænk kræver det en netværksforbindelse med en hastighed over 50 megabit pr. sekund, hvis man er flere i husstanden, der spiller spil på nettet eller ser film samtidig.
Ifølge Aarhus Kommunes antennevejledning, som beskriver retningslinjerne for opsætning af master og antenner, skal synlige antenner undgås i grønne områder. De kan dog opsættes, hvis det giver en markant forbedret telekvalitet, eller hvis kommunen i så fald kan undgå at opsætte master på andre visuelt kritiske områder.
Ifølge TDC Net vil de ansøge om en 42 meter høj telemast, men højden afhænger af, hvad kommunen vil godkende.
Endnu ikke sikkert
En del af skoven ved Asmusgårdsvej 2 er fredskov, og ifølge skovlovens paragraf 11 må der ikke etableres anlæg på fredskovspligtige arealer. Der kan dog gives tilladelse, hvis det kan dokumenteres, at der er "huller" i dækningen det pågældende sted, og at masten ikke kan opsættes andre steder uden for skoven.
Hvad er fredskov?
- Begrebet 'fredskov' dækker over et skovområde og areal, som er udstukket til altid at være skov.
- I fredskov er der forbud mod udstykninger, husdyrhold, byggeri og terrænændringer (undtaget bygninger til skovens drift og til friluftsliv for børn og unge).
- Op til 10 procent af et fredskovsareal må benyttes til anden anvendelse.
- 85 procent af det danske skovareal er fredskov.
- Når offentlige myndigheder planter eller erhverver en skov, bliver den ifølge skovloven automatisk til fredskov.
Aarhus Kommune har fået en henvendelse fra teleselskaberne og er nu i gang med at vurdere, om de vil indgå en lejeaftale med dem på arealet ved Asmusgårdsvej.
- Det er ikke afgjort, om vi ønsker at lave en lejeaftale med dem. Så langt er vi ikke kommet endnu. Hvis vi indgår en lejeaftale med dem, får de en fuldmagt, så de kan søge om byggetilladelse, siger Lone Staley fra kommunens ejendomsafdeling.
Om kommunen ender med at indgå en aftale med teleselskaberne, kan hun ikke svare på. På nuværende tidspunkt er de i gang med at undersøge, om der er lokalplaner eller andre planer for arealet.
- Vores afdeling administrerer selve lejeaftalen og brugen af arealet. Byggeriafdelingen giver tilladelse til, hvad der må bygges på arealet. I det, at vi laver en aftale, er det indforstået, at det er til det formål, de har søgt om, men det er Byggeri, der skal give endelig tilladelse til opførelse af masten, siger Lone Staley.
TDC Net oplyser, at de vil arbejde videre med en placering ved fodboldbanerne og sportsanlægget, hvis den nye placering ikke kan godkendes, og der ikke er andre egnede steder.