Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fremover skal man ikke putte sine flasker og dåser i store pantsække, inden de kommer i pantstationen på Lystrupvej. Panten skal direkte i maskinen, og den kommer til at kunne rumme syv gange så meget. Arkivfoto: Morten Pape

Det er (forhåbentlig) snart slut med at køre forgæves til pantstationen

For nogle uger siden fik jeg langt om længe taget mig sammen til at gå ned og aflevere fire proppede poser med pant. Det var ved at gå galt flere gange, inden jeg nåede frem, for mine poser var så fyldte, at både dåser og flasker var på kanten til at ryge ud.

Da jeg endelig nåede frem til flaskeautomaten i Rema 1000, fik jeg pantet cirka halvdelen, inden maskinen stoppede med at virke. Det var muligvis mig, der havde overbelastet den, men irriterende var det i hvert fald, at jeg nu stod tilbage med halvdelen af panten og sodavand og ølsjatter på hænderne. Og nej, der var selvfølgelig ikke mere sprit i dispenseren.

I det øjeblik gad jeg godt, at jeg kunne have smidt alle poserne i én stor flaskeautomat. Og det kan man faktisk nogle steder. Blandt andet ved pantstationen på Lystrupvej. Problemet er bare, at den ofte er fyldt, når man når frem.

Det har flere borgere fra både Risskov og Lystrup erfaret. Jesper Tjørnild har faktisk oplevet det så mange gange, at han nu er holdt helt op med at bruge den. Den er ellers virkelig smart, når den virker.

Hos Dansk Retursystem, som står bag pantmaskinen, er de opmærksomme på problemet, og der er også en løsning på vej. De har været overvældet over brugen af automaten, særligt under coronapandemien, og i løbet af 2022 skal den ombygges, så den kan rumme syv gange så meget pant som i dag.

Står det til byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF), skal der opsættes pantmaskiner ved endnu flere genbrugspladser i Aarhus Kommune.

Pladsproblemer mener byrådet også, at der er ved letbanestationen i Lystrup. I hvert fald har politikerne afsat 1,4 millioner kroner til flere parkeringspladser på området. Går alt efter planen, er de klar til brug ved begyndelsen af sommeren, men vintervejret kan forsinke projektet.

Historierne om pantstationen har jeg lavet i fællesskab med min kollega Kristoffer Krogh Kiesbye fra RisskovLIV.

Tak for samarbejdet til ham og god læselyst til dig!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
For at aflevere sin pant skal man putte flasker og dåser i en bestemt pantsæk. Sækken lægger man ind i maskinen og sætter sit betalingskort i. En uges tid senere får man pengene på sin konto. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Fejl ved overfyldt pantstation vækker fortsat frustrationer

Der er bred enighed om, at pantstationen ved genbrugspladsen på Lystrupvej er virkelig smart. Når den altså virker.

Det gør den bare ikke store dele af tiden, og flere lokale borgere fra både Risskov og Lystrup har kørt forgæves. Automaten bliver nemlig fyldt så hurtigt, at der ofte ikke er plads til flere flasker og dåser, når folk når frem.

Jesper Tjørnild har været ude for det tilpas mange gange, og nu er han holdt op med at bruge den.

At maskinen ofte er ude af drift, ærgrer også Mads Almdal fra Lystrup. I øjeblikket har han otte sække med tomme flasker og dåser stående, som han ad flere omgange har forsøgt at komme af med.

Læs mere om pant-frustrationerne i artiklen.

Et på mange måder godt system ved pantstationen på Lystrupvej er kilde til frustration for flere lokale, fordi den alt for ofte er fyldt til randen og derfor er ubrugelig.

Det er så smart, når det virker.

I stedet for at stå og spilde gamle ølsjatter på dig selv ved flaskeautomaten i dit lokale supermarked, kan du i stedet smide sækkene med dåser og flasker over nakken og slippe af med store mængder pant på én gang ved Dansk Retursystems pantstation på Lystrupvej i Risskov.

Problemet er bare, at systemet alt for ofte ikke virker. Trine Holck Dahl fra Risskov er en af mange, der er kørt forgæves.

- Min oplevelse med pantstationen er, at man rigtig tit bliver mødt med en fejlmeddelelse. Det er ellers så meget nemmere end at pante sine flasker i Føtex, men omvendt er det også frustrerende at køre rundt med adskillige sække i bagagerummet, fordi man bliver mødt af en fejlmeddelelse om, at stationen er fyldt, siger Trine Holck Dahl.

Først havde jeg tre sække med pant, som jeg forsøgte at slippe af med, men nu har jeg otte stående i garagen, fordi stationen har været fyldt, hver gang jeg var dernede.

Mads Kaagaard Almdal

Desværre forekommer det tit, at den er proppet til randen med pant. På en lokal Facebook-gruppe har en lang række borgere også tilkendegivet, at de er stødt på problemer i forsøget på at slippe af med deres plastik ved pantstationen.

Drukner i egen succes

Det er den samme fejlmeddelelse, størstedelen bliver mødt af. Pantstationen er ude af drift, fordi den er fyldt. Du kan måske sige, at den drukner i pant – og i overført betydning – i egen succes.

Det er Dansk Retursystem, som står bag pantstationen på Lystrupvej. Den har eksisteret siden 2015, og i begyndelsen var opbakningen ikke overvældende. Nu er der til gengæld massivt pres på automaten. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Stationen åbnede og åd for første gang pant i 2015. Sidenhen har tilslutningen været tiltagende, og ifølge Dansk Retursystem er brugen vokset med 40-50 procent under coronakrisen. Det har Mads Kaagaard Almdal fra Lystrup også hæftet sig ved.

- Jeg har brugt systemet næsten siden begyndelsen, men de seneste par år er det blevet helt vildt bøvlet. Først havde jeg tre sække med pant, som jeg forsøgte at slippe af med, men nu har jeg otte stående i garagen, fordi stationen har været fyldt, hver gang jeg var dernede, siger han og fortsætter:

- Det er en kilde til frustration, og min frygt er, at det vil få folk til at holde sig fra at bruge systemet, selvom det ellers på mange måder er så godt.

Har givet op

Helt opgivet at bruge pantstationen har Jesper Tjørnild efter at have forsøgt sig fire gange i træk uden held.

- Da kunne det være nok. Man skal købe de her særlige pantsække til formålet, og ideen er jo god, men det nytter ikke noget, når man i sidste ende skal stå og flå sækkene op for i stedet at pante i supermarkedet. Jeg er helt stoppet med at bruge stationen nu, siger Jesper Tjørnild.

Han har dog ikke gjort brug af Dansk Retursystems hjemmeside, hvor det er muligt at tjekke, om pantstationen er i drift eller ej, før man læsser bilen med dåser og flasker.

Flere borgere har oplevet, at pantmaskinen er fyldt og ude af drift, når de ønsker at benytte den. Denne fejlmelding opstår, når maskinen ikke kan aflæse koden på pantsækken. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Men det er måske hip som hap. Ifølge Trine Holck Dahl matcher virkeligheden nemlig ikke altid det, hjemmesiden signalerer.

- Hjemmesiden fungerer okay, men jeg har oplevet at blive fortalt, at der burde være plads, hvorefter det har vist sig, at det var der ikke, siger Trine Holck Dahl og fortsætter:

- Jeg er alligevel af den holdning, at det ikke burde være nødvendigt, at man tjekkede det. Burde det ikke bare fungere? Jeg forstår sagtens, at der kan være en fejlmargen, men det er jo ikke en periodisk fejl. Det har stået på i lang tid.

Heldigvis er der håb i sigte. Dansk Retursystem har planer om at øge pantstationens kapacitet markant i løbet af 2022.

Det kan du læse mere om her.

I løbet af dette år skal pantstationen på Lystrupvej ombygges, så der kan være syv gange så meget pant i den, før den skal tømmes. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Totalt proppet pantstation er ofte ude af drift – nu skal den bygges om

Fremover behøver du ikke at putte dine tomme flasker i en stor sæk, inden du smider det hele i pantstationen på Lystrupvej. I løbet af dette år skal stationen nemlig bygges om, så du i stedet kan smide dem direkte i.

Formålet med ombygningen er at sikre, at maskinen kan rumme syv gange så meget pant, så den ikke skal tømmes lige så ofte, og borgerne ikke bliver mødt af en fyldt automat, som er ude af drift.

Pantmaskinen har været særligt belastet under coronapandemien, og Dansk Retursystem planlægger at opsætte endnu flere af dem – måske også i Aarhus.

Det bakker det lokale byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF) op om. Han vil undersøge mulighederne for at få flere pantmaskiner i kommunen.

Pantstationen på Lystrupvej er ofte ude af drift, fordi den hurtigt bliver fyldt til randen med tomme flasker og dåser. Nu skal den bygges om, så kapaciteten øges. Lokal byrådspolitiker vil have opført endnu flere pantstationer i kommunen.

Du har langt om længe taget dig sammen til at samle alle de tomme sodavandsflasker og øldåser sammen, som har ligget og flydt i garagen i flere måneder.

Men da du kommer frem til pantstationen på Lystrupvej, er maskinen ude af drift, og derfor må du læsse sækkene ind i bilen og køre hjem igen.

Det er en historie fra virkelighedens verden. Særligt de seneste to år har pantstationen på Lystrupvej været ramt af kapacitetsudfordringer – til stor irritation for blandt andet borgerne i Lystrup og Risskov.

- Under coronaen har vi oplevet et massivt pres på pantstationerne. Vi har set en stigning på 40-50 procent, så vi ved udmærket, at der har været kø, eller at folk er kommet frem til en pantstation, der har været lukket, fordi den har været fyldt, siger Mette Klint, der er kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem, som står bag pantstationen.

Men nu er der snart en løsning på vej. Stationen skal nemlig bygges om.

En lille fabrik

Dansk Retursystems pantstation på Lystrupvej åbnede i år 2015. I begyndelsen var tilslutningen ikke overvældende, men efterhånden som tiden er gået, har flere og flere fået øjnene op for konceptet. I øjeblikket bliver den tømt to gange dagligt.

Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene.

Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem

Har man samlet al sin pant i store poser, kan man smide det hele i maskinen, hvorefter flaskerne og dåserne bliver fragtet til Dansk Retursystems fabrik. Her bliver de talt op og komprimeret, og en uge efter får man pengene på sin konto.

- Efterhånden som de her pantstationer blev mere og mere populære, fandt vi ud af, at den måde at aflevere pant på gør, at stationerne ret hurtigt bliver fyldt, forklarer Mette Klint.

Derfor skal stationen på Lystrupvej bygges om i løbet af dette år. Fremover behøver man ikke at samle flasker og dåser i poser, i stedet kan man hælde dem direkte i maskinen, som tæller og komprimerer det hele på stedet. Så fylder det mindre i containeren, og pengene bliver indsat på kontoen et par dage efter.

- Den nuværende maskine indsamler sækkene og hælder dem over i en container. De nye pantstationer er en lille fabrik, som tæller op, maser flaskerne og dåserne og udbetaler pengene, siger Mette Klint og forklarer, at den nye station kommer til at kunne rumme syv gange så meget pant.

Hvornår den står klar, kan hun ikke sige noget om, men det bliver i løbet af 2022.

Flere pantstationer

På nuværende tidspunkt er der 14 pantstationer fordelt i hele Danmark, men sideløbende med, at de gamle maskiner skal udskiftes med nye, vil Dansk Retursystem også bygge nye stationer.

Håbet er, at der er 36 stationer i 2025. Om der kommer flere til Aarhus, er endnu uvist.

- Fordelen er, at du meget hurtigere kan komme af med din pant, hvis du har store mængder. De var tænkt som et supplement til supermarkedernes flaskeautomater. Jo flere nye pantstationer der kommer, jo mere vil det lette presset på de eksisterende, siger Mette Klint.

Det er denne fejlmeddelelse, som brugerne af pantstationen på Lystrupvej ofte mødes af, når de forsøger at aflevere deres pant. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Spørger man byrådsmedlem Jakob Søgaard Clausen (DF), som bor i Lystrup, er det "utilfredsstillende", at automaten på Lystrupvej så ofte er fyldt. Han har selv oplevet at måtte tage sin pant med hjem igen.

- Jeg frygter, at det går ud over opbakningen til hele vores pantsystem. Det er ikke ret mange gange, man skal køres forgæves, før man bliver træt af det, siger han.

Han er glad for, at Dansk Retursystem har en løsning på vej, men han mener, at den burde være kommet tidligere. Står det til ham, skal der opsættes pantstationer flere steder i Aarhus Kommune.

- Det vil gøre det nemmere for flere århusianere at komme af med deres pant, og man kan også nemmere komme af med de dåser og flasker, der ikke er pant på. På den måde kan vi indsamle mere til genanvendelse. Det er oplagt også at placere pantstationer ved nogle af de andre genbrugspladser i kommunen, siger Jakob Søgaard Clausen.

Mindre CO2

Det lokale byrådsmedlem sidder også i Teknisk Udvalg. Som et led i udvalgsarbejdet vil han rette henvendelse til forvaltningen for at høre nærmere om mulighederne for at få opført flere pantstationer.

- Det kræver, at Dansk Retursystem kan få tilladelse til at sætte stationerne op, og at de kan få pladsen til det. Kommunen eller Affald Varme har en opgave i forhold til at understøtte det, siger Jakob Søgaard Clausen.

92 procent af alle flasker og dåser i Danmark bliver pantet og sendt retur. Med den nye metode skal poserne med pant ikke fragtes fra stationen på Lystrupvej til Dansk Retursystems fabrik lige så ofte, hvilket ifølge Mette Klint også mindsker CO2-udledningen.

At kapaciteten ikke er blevet forbedret endnu skyldes både sagsbehandlingstiderne, og så er pantstationerne forskellige, og derfor skal de specialbygges fra gang til gang.

- Jeg kan sagtens forstå, at det er irriterende, hvis maskinen er lukket, når man er kommet frem. Jeg kan ikke sige så meget andet end, at vi virkelig arbejder på sagen, afslutter Mette Klint.

www.pantstation.dk kan man følge med i, om pantstationen er åben eller fyldt.

De nye parkeringspladser ved letbanestationen i Lystrup skal ligge på det grønne område til højre i billedet. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Nu kommer der flere parkeringspladser ved letbanestationen i Lystrup

Der er gode muligheder for at øge parkeringskapaciteten ved letbanestationen i Lystrup.

Det mener byrådet i Aarhus Kommune, som har afsat 1,4 millioner kroner til flere parkeringspladser ved stationen. Formålet er at understøtte brugen af letbanen samt muligheden for at kombinere bilen med toget, når man rejser.

Et grønt område, som ligger overfor de eksisterende parkeringspladser, skal omlægges til 17 nye p-pladser. Hvis alt går efter planen, kan arbejdet gå i gang om en måneds tid.

Læs mere i artiklen.

Aarhus Byråd har afsat 1,4 millioner kroner til flere parkeringspladser ved letbanestationen i Lystrup. Det skal understøtte brugen af letbanen og muligheden for at kombinere transportformer.

Der skal være plads til flere biler ved letbanestationen i Lystrup. Det mener i hvert fald byrådet, som i midten af december valgte at afsætte 1,4 millioner kroner til flere parkeringspladser som en del af et større anlægsprogram.

Ifølge indstillingen fra magistraten er det muligt at fordoble parkeringskapaciteten ved stationen, hvilket vil understøtte mulighederne for kombinationsrejser – altså muligheden for at skifte fra bil til letbane på sin rejse.

Det bliver skråparkering på begge sider af vejen. De nye pladser skal ligge på et areal, hvor der i dag er noget beplantning. Det fjerner vi, og så genplanter vi på nogle små ’øer’ eller midterheller mellem parkeringspladserne.

Per Thoft Kærsgaard, projektleder i Aarhus Kommune

Ifølge det lokale byrådsmedlem Gert Bjerregaard (V), som også sidder i Teknisk Udvalg, er formålet med parkeringspladserne at gøre det nemmere for folk at benytte sig af letbanen.

- For Venstre og for mig er det vigtigt, at vi får opprioriteret ’park and ride’-mulighederne. Ikke bare i Lystrup men i mange satellitbyer. Letbanen kører kun med halvdelen af de passagerer, som oprindeligt var tiltænkt. At vi stiller parkeringsmuligheder til rådighed, er et vigtigt element i at styrke den kollektive trafik, siger han.

17 nye parkeringspladser

Præcis hvornår de nye parkeringspladser står færdige, afhænger ifølge Per Thoft Kærsgaard, som er projektleder i Aarhus Kommune, af vinterens vejr.

- Det er kommunens egen entreprenørenhed, der skal lave det. De er i gang med et andet projekt lige nu, men afhængigt af vejret får de et hul i kalenderen om en måneds tid. Så er det planen, at de skal gå i gang ude i Lystrup. Så de går i gang inden sommerferien, siger han.

Det er ikke et anlægsarbejde, som kommer til at strække sig over flere måneder, men får vi uger med frost og sne, kan arbejdet blive forsinket.

De nye parkeringspladser skal anlægges inden for det røde felt, på et område som i dag er beplantet. Vejen vil også fremover være ensrettet i den blå pils retning. Kort: Google My Maps

På nuværende tidspunkt er der 21 parkeringspladser og to handicapparkeringspladser ved stationen, og der skal anlægges 17 nye. Altså næsten en fordobling. De nye pladser skal ligge overfor de eksisterende.

- Det bliver skråparkering på begge sider af vejen. De nye pladser skal ligge på et areal, hvor der i dag er noget beplantning. Det fjerner vi, og så genplanter vi på nogle små ’øer’ eller midterheller mellem parkeringspladserne. Det er også der, belysningen skal stå, forklarer Per Thoft Kærsgaard.

70 millioner fra busserne

Vejen ind til parkeringspladsen fortsætter med at være ensrettet, så man skal køre ind ad Lystrup Stationsvej forbi Stationsgrillen og ud i den anden ende forbi ejendomsmægleren.

Det øgede antal parkeringspladser gør det muligt for flere borgere at tage bilen til stationen,  men ifølge Gert Bjerregaard gavner det altså den offentlige transport. Han mener dog også, at byrådet bør prioritere bybusserne mere:

- Over de sidste mange år har man udhulet busserne fra vores opland. Noget af finansieringen til letbanen kom ved, at man tog 70 millioner kroner fra de gule busser. Det har betydet, at vores opland – også nord for Lystrup – er beskåret voldsomt.

I forbindelse med budgetforhandlingerne til september vil Venstre ifølge Gert Bjerregaard arbejde for, at der ikke kommer yderligere besparelser på busserne:

- Vi ønsker at styrke vores opland med flere afgange, også så vi undgår, at alt for mange tager bilen.