Er din vej på listen? Se hvor der er blevet begået indbrud de seneste år
Vi er lige trådt ind i et helt nyt år, og hvis indbrudsstatistikken fortsætter sin hidtidige udvikling, vil der blive begået færre indbrud i Lystrup, Elsted og Elev i år end tidligere.
Frem til december var tyvene ifølge Østjyllands Politi på spil 26 steder i postnummer 8520. I 2019, før coronapandemi, nedlukninger og hjemmearbejde, lå det årlige antal indbrud på 47.
Ifølge vicepolitiinspektør Camilla Nielsen skyldes det flere ting. En større del af kriminaliteten bliver begået på nettet, og så er folk blevet gode til at advare hinanden.
Tyvene har det dog med at vende tilbage til de samme steder, og derfor har nogle veje i Lystrup været særligt udsat.
På kortet i artiklen kan du se, om der har været indbrud på din vej.
Ferier samt jule- og nytårstid er højsæson for indbrud i private hjem. Og selvom omikronsmitten og coronapandemien har givet mange en anderledes jul end normalt, har nogle som sædvanligt været væk hjemmefra i flere dage for at fejre højtiden med deres familier.
Med hensyn til både juleindbrud og indbrud resten af året går det dog den rigtige vej i Aarhus Kommune – også inden for postnummer 8520.
- Indbrudstallene er faldende, og i 2021 har der været færre indbrud end i 2019, som var et helt almindeligt år, siger Camilla Nielsen, som er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi.
I 2021 var der indtil begyndelsen af december registreret 26 indbrud i private boliger i Lystrup, Elsted og Elev. Det viser tal fra Østjyllands Politi, som LystrupLIV har fået aktindsigt i.
Camilla Nielsen, vicepolitiinspektør ved Østjyllands PolitiDet har en effekt, at man advarer hinanden på de sociale medier. Det hjælper også, hvis man tager kontakt til dem, der kører rundt, og spørger, hvad deres ærinde er. Indbrudstyve bryder sig ikke om at blive konfronteret og set.
Øverst på listen ligger Engelstoft i Elev med tre indbrud, mens der er registreret to indbrud i boliger på blandt andet Hasselhaven og Hindbærhaven i Lystrup.
Det skal dog siges, at der er tale om store veje med mange boliger, hvilket også kan afspejle sig i tallene.
Hvor går det galt?
Ifølge Camilla Nielsen var 2020 et ekstraordinært år, hvor der blev begået meget få indbrud, fordi en stor del af østjyderne arbejdede hjemmefra under nedlukningerne.
Udviklingen i antallet af indbrud i private boliger i postnummer 8520 kan du se her:
Derudover har en stor del af kriminaliteten flyttet sig, forklarer Camilla Nielsen:
- Rigtig meget kriminalitet er rykket over på internettet. Det er IT-båret økonomisk kriminalitet, hvor der bliver svindlet, for eksempel ved at folk ikke modtager deres vare, at den samme telefon bliver solgt til 25 mennesker, eller man bliver narret til at udlevere sine bankoplysninger.
Men selvom antallet af indbrud generelt er nedadgående, går det sommetider galt.
På kortet nedenfor kan du se, om din vej er på listen over de steder, hvor der er blevet begået indbrud fra 2015 til 2021.
Gentagelsessager
I 2018 var særligt én vej i Lystrup plaget af indbrud. Hele ni gange i løbet af året havde beboerne på Hyldehaven i Lystrup ubudne gæster.
Også Elstedhøj, Rugmarken og Kastanjehaven har i løbet af de seneste år oplevet flere indbrud på samme år.
- En statistik kan se ærgerlig ud, fordi tyvene nogle gange vender tilbage til det samme gerningssted. De ved, at folk køber nye ting, når de har haft indbrud. Det kan også være, at de har haft held med at begå indbrud på en bestemt vej, og derfor vender tilbage til et andet hus på samme vej, siger Camilla Nielsen.
På de lokale Facebook-grupper for Lystrup, Elsted, Elev og Nye er der indimellem opslag om biler, der kører langsomt i boligområder, folk der banker på dørene, men ikke er der, når man åbner, eller personer som virker ukendte i området.
Og ifølge Camilla Nielsen udgør de sociale medier en vigtig hjælp til at forebygge indbrud:
- Det har en effekt, at man advarer hinanden på de sociale medier. Det hjælper også, hvis man tager kontakt til dem, der kører rundt, og spørger, hvad deres ærinde er. Indbrudstyve bryder sig ikke om at blive konfronteret og set.
Forestil dig, at du er tyv
Sigtelsesprocenten for indbrud ligger på cirka 15 procent i Østjyllands Politikreds. Siden år 2018 er den steget med et par procenter, men at den ikke er højere, skyldes ifølge Camilla Nielsen, at tyvene stort set aldrig efterlader sig spor.
- Det er også sjældent, at der er vidner, som kan hjælpe os på vej. Typisk tager et indbrud ikke ret lang tid. Tyvene er meget hurtige og målrettet i forhold til, hvad de går efter, siger hun.
Vil man undgå indbrud, er der flere gode råd. Dem kan du læse mere om her.
Spørger man Camilla Nielsen er det en god idé at sætte sig i tyvens sted. Simpelthen at forestille sig, at man er tyv og vil begå indbrud i sit eget hjem:
- Gå en tur rundt om huset eller lejligheden og se, hvor man kan komme uset og nemt ind. Så tror jeg hurtigt, man vil finde ud af, hvor man skal sætte ind henne. Det kan være, at man får lidt en ’aha-oplevelse’.