Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Onsdag ved middagstid blev nøglerne til lejlighederne og rækkehusene i Sneglehusene overdraget til de nye beboere. På trods af snevejret var der fuld gang i indflytningen i Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hvor skal de ældre bo, og hvordan ser der ud inde i et sneglehus?

Man må sige, at december er blevet skudt i gang på en meget ’vinteragtig’ måde. Nærmest hele onsdag dalede slud og sne ned fra himlen, mens bilisterne måtte sætte farten ned for ikke at glide rundt på vejbanerne.

Normalt ville jeg synes, at det var en skøn måde at starte julemåneden på, men lige i går var det altså lidt uhensigtsmæssigt. Og ikke kun for mig.

For onsdag ved middagstid stod omkring 40 forventningsfulde mennesker klar til at overtage nøglerne til deres nye boliger i Sneglehusene i Nye, og vejret lagde ikke just op til flytning.

Ikke desto mindre tog jeg en snak med Thomas Heltborg om, hvorfor han og kæresten har valgt at flytte til Nye. Jeg blev også inviteret indenfor for at se, hvordan Sneglehusene, som er tegnet af BIG, ser ud. Du kan få syn for sagen i artiklen længere nede.

Og fra en boligtype til en anden. I Lystrup og omegn mangler der boliger til de ældre, som gerne vil skifte deres parcelhuse ud med mindre lejligheder eller rækkehuse. Sådan lyder det fra to lokale ejendomsmæglere, og manglen på boliger til de ældre er blevet en stopklods for en del af boligsalget i postnummer 8520.

Det skal der gøres noget ved, mener Mette Skautrup (K), som netop er blevet genvalgt til byrådet. Men måske er der allerede ældrevenlige boliger på vej?

Til slut runder jeg sagen om PFOS-forureningen ved brandskolen i Skejby, for nu skal det undersøges, om fiskene i Egå Engsø er blevet forurenet med det giftige stof. Det skriver Århus Stiftstidende.

Jeg har lovet kun at forstyrre dig, når det er nødvendigt, og derfor vil jeg gerne beklage, at du sandsynligvis modtog det forrige nyhedsbrev om Lystrupvej to gange. Det skyldes en fejl på systemet, som gerne skulle være rettet nu.

Husk, at du altid er velkommen til at sende idéer og kommentarer til mig på membr@lystrupliv.dk.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Sneglehusene består både af rækkehuse og lejligheder, hvoraf nogle er i flere plan. Nogle af boligerne har desuden egen tagterrasse. Boligkomplekset er formet som en spiral med en lille sø i midten. Foto: Mette Marie Birch Breuning

93 sneglehuse står klar: Kom med indenfor

Onsdag over middag stod det ned med slud og sne, mens Thomas Heltborg og mange andre nye indbyggere var i gang med at flytte ind i Sneglehusene i Nye.

Lejlighederne og rækkehusene har været undervejs i halvandet år, og de varierer både i størrelse og pris.

I artiklen kan du komme med indenfor.

Onsdag formiddag fik forventningsfulde borgere overdraget nøglerne til deres nye hjem i Sneglehusene i Nye. Vejret stod på snestorm, men mange kunne ikke vente og trodsede derfor vintervejret for at flytte ind.

I sne og slud skal flyttebilen ud. Det skulle den i hvert fald onsdag 1. december, da nøglerne til omkring 40 lejligheder og rækkehuse blev udleveret til forventningsfulde tilflyttere i Nye.

Boligerne ligger i et stort kompleks kaldet 'Sneglehusene', som er bygget i en spirallignende form. Det er Bjarke Ingels Group, der har tegnet byggeriet, som har været undervejs i omkring halvandet år.

En af dem, der havde trodset vejret, var Thomas Heltborg. Han og kæresten har købt et 100 kvadratmeter stort rækkehus med tilhørende tagterrasse.

- Vi bor på Trøjborg nu, og vi har lige fået en baby i forgårs, så vi har brug for noget større. Nye kan mange gode ting, og vi har købt det lidt i blinde, fordi det så megafedt ud, sagde han, mens han læssede af traileren.

Sneglehusene består af 93 boliger, hvoraf 65 allerede er solgt eller udlejet. De mindste boliger er omkring 50 kvadratmeter, mens de største er cirka 160 kvadratmeter store.

Det er jo et meget grundlæggende element i Nye, at der ikke er nogen, der har private haver eller hække, og at man kan færdes frit mellem alle bygningerne uden at møde skel.

Rasmus Bach, salgs- og udlejningschef i Tækker Group

Priserne spænder derfor vidt. De største rækkehuse og lejligheder koster omkring 5,3 millioner kroner, mens de mindste koster 1,8 millioner kroner. Den månedlige leje på lejeboligerne ligger mellem 6.500 og 13.500 kroner.

Ingen private haver

Det er Tækker Group som står for opførelsen af Nye, og ifølge Rasmus Bach, som er salgs- og udlejningschef, er hensigten med de mange forskellige boliger i Sneglehusene at skabe en bred beboersammensætning.

- Det er et mangfoldigt byggeri, som henvender sig til alle mulige forskellige mennesker. Der er små boliger primært til de studerende, og så er der familieboliger i to og tre plan og lejligheder i et plan. Så det er meget bredt, siger han.

Lejligheden på billederne er ikke solgt eller lejet ud. Tækker bruger den som en fremvisningsbolig. Foto: Mette Marie Birch Breuning
I gangen på førstesalen er der et lille hjørne med plads til et skrivebord. Ved siden af ligger badeværelset. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Der er unge familier, som er flyttet tilbage til Jylland efter at have været i København, som har valgt at slå sig ned i Nye.

Der er også dem, som har boet til leje i Nye for at lære området at kende, og som nu har valgt at slå sig permanent ned i byen. Og så er der de lokale fra Elev og Lystrup, som har valgt at skifte parcelhuset ud med et rækkehus eller en lejlighed.

- Det er jo et meget grundlæggende element i Nye, at der ikke er nogen, der har private haver eller hække, og at man kan færdes frit mellem alle bygningerne uden at møde skel. Det er en grundtanke at gøre op med matrikelskellene, fortæller Rasmus Bech.

Egen tagterrasse

For Thomas Heltborg og familien gør det ikke noget, at de ikke har deres egen have. Også selvom de først opdagede det lidt på bagkant.

- Vi kommer fra en lejlighed, så i bund og grund har vi et hus nu, som fungerer lidt som en lejlighed. Det gør os ikke noget, for der er jo fællesområder, hvor børnene kan lege og så videre, sagde han, da LystrupLIV fangede ham midt i flytningen onsdag formiddag.

Onsdag trodsede Thomas Heltborg og hans flyttehjælpere snestormen for at flytte møbler ind i den nye bolig i Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Lejligheden på billederne i artiklen er 88 kvadratmeter. Den er ikke solgt og bliver brugt til fremvisning. Stuen ligger i forlængelse af køkkenet, og fra den er der udsigt til byens vandværk. Foto: Mette Marie Birch Breuning

For den lille familie var det dog afgørende, at de kunne få et udeareal for dem selv. Derfor valgte de at købe en bolig med privat terrasse.

- Ellers var det aldrig kommet på tale, sagde Thomas Heltborg med et smil på læben.

Opførelsen af Nye strækker sig over mange år, og på sigt skal byen rumme mellem 10.000 og 15.000 indbyggere. At der de næste mange år bliver bygget ud, gør ikke Thomas Heltborg noget. Hvis man har boet inde i Aarhus, er man vant til at have byggeri om ørerne, mener han:

- Det skræmmer os egentlig ikke. Der er nok bare lidt mere frisk luft herude. At det er et byggefelt, gør jo bare, at man kan følge med i udviklingen.

'Ingen gider at bo på en byggeplads'

På sigt kommer Sneglehusene til at være placeret i den nordøstlige del af Nye. Byggeriet er en del af første etape, som skal rumme 650 boliger. På nuværende tidspunkt er der cirka 165 færdigbyggede boliger, mens der er 60 under opbyggelse.

Anden etape af Nye skal ligge mod Elev og Lisbjerg Skov. Her skal også bygges en stor, ny skole.

Der er god plads til både sofahjørne og spiseplads i lejlighedens stueetage. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Der er to soveværelser og to toiletter i den 88 kvadratmeter store lejlighed i to plan. Fra det ene værelse er der udgang til en lille altan. Foto: Mette Marie Birch Breuning

På trods af byggeri og gravemaskiner er det hensigten at undgå, at beboerne føler, at de bor på en byggeplads.

- Sneglehusene er færdige, og så bliver 'Svinget' bygget som en videreførelse af spiralformen. De to byggerier ligger lidt på en ø med veje, stier og torve rundt omkring. Så er det område færdigt, og så bliver der bygget andre steder i byen, siger Rasmus Bach og fortsætter:

- Vi kommer til at bygge de næste 50 år. Alle vil gerne bo i en by, der udvikler sig, men ingen gider at bo på en byggeplads. Derfor skal vi bruge ekstremt meget energi på at gøre det færdigt rundt om boligerne.

Thomas Heltborg glæder sig til at se, hvad fremtiden i Nye bringer. Først skulle flytningen i snestormen lige overstås:

- Vi skal have læsset traileren af. Så kommer der nogle flyttemænd med ting fra lejligheden i morgen, og så er det her vores nye adresse.

LystrupLIV er et nyhedsbrevsmedie, som ugentligt udkommer med artikler om Lystrup, Elsted, Elev og Nye direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig her.

I Lystrup ligger der blandt andet seniorboliger i Solbærhaven, hvor Boligforeningen Ringgården udlejer rækkehuse. I kvarteret bor der både familier, unge og ældre. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Mangel på boliger til seniorer: - Det er hårdt, hvis man har 180 kvadratmeter, og man er 80 år og alene

Det er populært at bo i Lystrup, Elsted og Elev, og priserne på parcelhuse og rækkehuse stiger og stiger. Men der mangler boliger til en bestemt gruppe borgere, nemlig de ældre.

Sådan lyder det fra to lokale ejendomsmæglere i Lystrup.

Og det påvirker det generelle boligsalg, når ældre parcelhusejere ikke ønsker at sætte deres huse til salg, i frygt for at de ikke kan blive i nærområdet eller ender uden tag over hovedet.

Læs mere om det i artiklen.

Efterspørgslen på seniorboliger er der, men udbuddet kan ikke følge med. Sådan lyder det fra to lokale ejendomsmæglere i Lystrup, som jævnligt oplever, at ældre husejere gerne vil skifte deres parcelhuse ud med mindre boliger.

Lystrup, Elsted og Elev er vel et slags mekka for parcelhuse og rækkehuse. På begge sider af Sønderskovvej og Lystrupvej ligger ældre parcelhuse side om side med nybyggede villaer. Kun adskilt af hække og stakitter.

Og Lystrup og omegn er et populært område blandt køberne, men der mangler boliger til særligt en gruppe borgere – de ældre.

- Når vi er ude at vurdere huse ved ældre mennesker, siger de, at de gerne vil flytte i seniorbolig, at de er skrevet op diverse steder, men at tiden ligesom går sin gang, siger Christian Clausen, som er butikschef hos Home i Lystrup.

For der er mange husejere i postnummer 8520, som bor i de parcelhuse fra 60’erne og 70’erne, hvor de har stiftet familie og opdraget deres børn. Nu er børnene flyttet hjemmefra, og så er 170 kvadratmeter i to plan, som kræver både vedligeholdelse og rengøring, lige i overkanten.

- Men de tør ikke at løbe den risiko, at de kommer til at stå uden tag over hovedet eller skal bo midlertidigt. Hvis man er 70 år eller derover, så orker man ikke at finde en midlertidig lejebolig, og så kan de måske heller ikke blive i Lystrup, siger Christian Clausen.

En stopklods

Ifølge Danmarks Statistik bor der sammenlagt 1.470 borgere mellem 70 og 99 år i Lystrup, Elsted og Elev Sogn.

Og manglen på boliger til seniorer skaber ikke kun udfordringer for de ældre. Det er også problematisk for ejendomsmæglerne, forklarer Christian Clausen.

- Vi skal have nogle boliger til salg, men når dem, der har de boliger, vi gerne vil sælge, ikke ønsker at sætte til salg, i frygt for at de ikke har et andet sted at flytte hen, så er det en naturlig stopklods, siger han.

Og er der ikke noget at sætte til salg, er der naturligt nok heller ikke noget at købe. Det bidrager til den nuværende situation, hvor efterspørgslen er større end udbuddet.

Effekten af de manglende seniorboliger kan også være, at folk bliver boende i deres parcelhuse, og når husene så kommer til salg, er de ikke i den bedste stand, fordi man har givet lidt slip på vedligeholdelsen.

Mads Skov Larsen, ejendomsmægler ved John Frandsen i Lystrup

Christian Clausen så derfor gerne, at der blev bygget flere boliger til de ældre. Det er hans fornemmelse, at de husejere, som ønsker at skifte parcelhuset ud med en mindre bolig, både er interesseret i at købe og leje:

- Hvis man er oppe i årene, er det rart, at man ikke har en masse forpligtelser, og at man for eksempel kan ringe efter nogen, hvis vaskemaskinen går i stykker. De behov betyder mere og mere, jo længere op i årene man kommer.

Etplansboliger i høj kurs

Inden for postnummer 8520 ligger der blandt andet lejeboliger til seniorer i Lærkehaven, Majsmarken, Lystruplund og Solbærhaven. Både Boligforeningen Ringgården og Boligforeningen Århus Omegn har afdelinger med seniorboliger i Lystrup.

Også Mads Skov Larsen, som er ejendomsmægler hos John Frandsen i Lystrup, genkender billedet af, at der mangler boliger til de ældste.

- Især de ældre i de mange store huse vil ikke sælge, fordi der ikke er den rigtige kommende bolig for dem i byen. Derfor ved de ikke, hvor næste station er. Nogle af dem ender med at rykke ud af byen, siger han.

Vi lever længere og bliver flere ældre

  • Ifølge Danmarks Statistik er der lige knap 25.000 indbyggere i Aarhus Kommune, som er mellem 70 og 79 år. I 2045 vil det tal være steget til cirka 40.000. En stigning på 60 procent.
  • I dag er der 10.100 indbyggere mellem 80 og 89 år i Aarhus Kommune. I 2045 vil det tal ligge på cirka 20.500. En stigning på 103 procent.
  • Ifølge Aarhus Kommune vil der i 2031 bo 182 færre mennesker i Lystrup skoledistrikt sammenlignet med i dag. Et fald på 3,4 procent.
  • I Elsted skoledistrikt vil der i 2031 bo 130 færre mennesker, svarende til et fald på 2,5 procent.
  • I Elev skoledistrikt vil antallet af indbyggere derimod stige (blandt andet i takt med udvidelsen af Nye). I 2031 vil der således bo 2.911 flere indbyggere end i dag, hvilket svarer til en stigning på 169,2 procent.

Kilde: Danmarks Statistik og Aarhus Kommune

Han forklarer, at der særligt mangler mindre boliger i et plan, for eksempel lejligheder eller rækkehuse, da det er dem, der er stor efterspørgsel på.

- Det synes jeg, vi hører ganske ofte. Der er et lejlighedskompleks i Lystrup, hvor lejlighederne i stueplan er meget eftertragtet. De har en lille have, ikke for mange kvadratmeter, og så ligger de i stueplan. De bliver solgt til en højere pris end lejlighederne ovenpå, siger han og understreger, at den slags boliger ikke kun er attraktive for seniorer men også for førstegangskøbere og unge børnefamilier.

Generationsskifte i villaerne

Ifølge Mads Skov Larsen har udbuddet af boliger inden for postnummer 8520 været historisk lavt de seneste 12 måneder.

- Priserne herude er kørt i vejret. Det begynder at blive dyrt at bo i Lystrup, siger han og fortsætter:

- Effekten af de manglende seniorboliger kan også være, at folk bliver boende i deres parcelhuse, og når husene så kommer til salg, er de ikke i den bedste stand, fordi man har givet lidt slip på vedligeholdelsen.

Ifølge Christian Clausen fra Home i Lystrup vil et mere varieret boligudbud også være en hjælp for de ældre. Selv har han besøgt en husejer, som bor alene i et stort toplanshus, og gerne vil flytte til en mindre bolig.

- Han er skrevet op, men han hører ikke noget. Han har ligget nummer tre på ventelisten de sidste tre år eller sådan noget. Det er hårdt, hvis man har 180 kvadratmeter i to plan, og man er 80 år og alene, siger han.

Den holdning deler Mads Skov Larsen. Han forklarer, at det også vil skabe plads til et generationsskifte i parcelhusene, og bidrage til handel nye steder:

- Et højere udbud vil gøre, at nogle af dem, der sidder i ældre villaer, i højere grad vil være klar til at flytte videre. Det ville bidrage til, at der kom mere salg i byen.

LystrupLIV er et nyhedsbrevsmedie, som ugentligt udkommer med artikler om Lystrup, Elsted, Elev og Nye direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig her.

Mette Skautrup er netop blevet genvalgt til byrådet for Det Konservative Folkeparti. Hun har selv boet i Lystrup i mange år og er medlem af menighedsrådet i Lystrup Kirke. Pressefoto

Lokal politiker vil kæmpe for flere boliger til ældre – måske er der allerede nogle på vej

Der skal bygges flere seniorboliger i Lystrup og andre oplandsbyer i Aarhus Kommune. Det mener det lokale byrådsmedlem Mette Skautrup (K).

For det er afgørende, at de ældre kan bevare deres netværk, når de vil skifte parcelhuset ud med en mindre lejlighed eller et rækkehus.

Og der er måske seniorboliger på vej to steder i Lystrup. Det kan du blive klogere på i artiklen.

Det skal skrives ind i kommuneplanen, at der skal bygges flere seniorvenlige boliger i kommunens oplandsbyer, herunder blandt andet i Lystrup. Sådan lyder det fra byrådsmedlem Mette Skautrup (K). To steder i Lystrup er der måske seniorboliger på vej.

Der mangler boliger til folk i den tredje alder i Lystrup og omegn, og det skal der gøres noget ved. Sådan sagde den lokale byrådskandidat Mette Skautrup (K), da LystrupLIV talte med hende inden kommunalvalget.

Nu er hun blevet genvalgt til byrådet for de næste fire år, og flere seniorboliger står stadig højt på hendes ønskeliste. Det er dog ikke kun et problem i Lystrup og omegn men i flere af kommunens oplandsbyer.

- Det har jeg hørt, når jeg har været ude med Oplandsudvalget, og når jeg har været til valgdebatter. Der er flere, der gerne vil flytte fra deres store villaer, som trænger til vedligehold, siger hun.

Særligt fællesskab er et nøgleord og en af de bærende grunde til, at boliger til ældre i oplandsbyerne er vigtige, mener hun. Hvis man som ældre bliver enlig efter mange års ægteskab, er det afgørende, at man kan blive boende det sted, hvor man har et netværk.

- Jeg kommer meget i kirken i Lystrup, og der kan jeg se, at der er et klart netværk blandt dem, som plejer at komme. Tænk, hvis man var nødt til at flytte til en anden by, og man ikke kunne bevare det. Det er det, der gør det trygt at blive gammel, siger Mette Skautrup.

Seniorboliger i kommuneplanen

For at imødekomme behovet for ældrevenlige boliger i oplandsbyerne vil Mette Skautrup have skrevet ind i kommuneplanen, at flere arealer skal benyttes til netop den type boliger.

Hvad er en kommuneplan?

  • Kommuneplanen fastsætter rammerne for, hvad kommunens arealer skal anvendes til.
  • Den beskriver og fastlægger de overordnede mål og retningslinjer for kommunens udvikling.
  • Planen består både af en hovedstruktur for hele kommunen, og beskriver rammerne for lokalplanlægningen i de dele af kommunen, som skal anvendes til bymæssige formål.
  • Der kan laves tillæg til en eksisterende kommuneplan, når der skal laves større eller mindre ændringer i planen.
  • I Aarhus Kommune er der tillæg til Kommuneplan 2017 og ældre kommuneplaner, der stadig er gældende.
  • Kommuneplanen gælder i 12 år og skal revideres af byrådet hvert fjerde år.

Kommuneplanen for de næste fire år skal revideres i december i år, og ifølge Mette Skautrup har hun været i dialog med partifællen Ango Winther, som sidder i Teknisk Udvalg.

- Jeg har en aftale med ham om, at det er vigtigt at få det skrevet ind i planen. Rammen for at få fysiske planer til at lykkedes er at skrive dem ind i kommuneplanen, siger Mette Skautrup og understreger, at behovet for seniorvenlige boliger er steget i takt med, at ældre bor længere tid i egen bolig.

Hvis man tager det lidt lange lys på, er der muligvis seniorvenlige boliger på vej flere steder i Lystrup. Som LystrupLIV tidligere har beskrevet, har Boligforeningen Århus Omegn planer om at sælge den gamle Elstedgård til en privat investor.

De foreløbige planer for området går på at bygge rækkehuse eller andre boliger, som kunne være interessante for ældre mennesker. Det fortalte Tina Axelsen, som er informationschef for boligforeningen, i denne artikel.

Tilgængelighed og fællesskab

Samtidig pågår der et større lokalplanarbejde for området ved bydelscentret ved Lystrup Centervej.

Også her er der visioner om at opføre nye private boliger, som skal sikre et mere varieret boligudbud. Boligerne skal opfylde nogle andre behov, end dem parcelhusene og de almene boliger imødekommer. Det kan du læse mere om her.

Ifølge Mette Skautrup vil hun være særlig opmærksom på tilgængeligheden i forbindelse med boligplanerne.

- Det gør jo ikke noget, at det er flere etager, hvis bare der er en god elevator, og det er tilgængeligt indenfor, hvis man kører i kørestol. Og så synes jeg også, at der skal være et sted, hvor der er mulighed for fællesskab. Det kan for eksempel være et fællesrum, hvor man kan komme og spise, siger hun.

Hvis de her projekter gennemføres, er det private aktører, der skal opføre boligerne. Hvordan vil du sikre, at de ældre har råd til seniorboligerne?

- Der er jo et krav om et vist antal almennyttige boliger, så de er der jo, og jeg tror på, at markedet regulerer det. Hvis man har haft et hus siden 60’erne og sælger det, tror jeg også, at man har økonomisk mulighed for at købe noget andet, siger Mette Skautrup.

LystrupLIV er et nyhedsbrevsmedie, som ugentligt udkommer med artikler om Lystrup, Elsted, Elev og Nye direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig her.

Det har vist sig, at området ved brandskolen i Skejby er forurenet med det giftige stof PFOS. Nu skal det undersøges, om det også gælder fiskene i Egåen og Egå Engsø. Fotos: Axel Schütt og Ida Marie Odgaard

Fisk i Egå Engsø skal tjekkes for farligt giftstof

Det skal undersøges, om fiskene i Egåen og Egå Engsø er forgiftet med det farlige stof PFOS, som i mange år blev brugt i brandskummet ved brandskolen i Skejby.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Brandskummet med det giftige stof, som ved forhøjede mængder er sundhedsskadeligt, blev i en lang årrække ledt ud i Koldkær Bæk, som ender i engsøen.

Fisk fra Egåen og Egå Engsø skal tjekkes for forgiftning af det farlige stof PFOS, som er blevet udledt fra brandskolen i Skejby. Tidligere undersøgelse viser, at der ikke er PFOS i mælken fra køerne i området.

Området ved brandskolen i Skejby er forurenet med det giftige stof PFOS, og nu skal det undersøges, om fiskene i Egåen og Egå Engsø også er forgiftet. Det skriver Århus Stiftstidende.

Indtil år 2011 var det tilladt for landets brandvæsener at benytte brandskum med det giftige flourstof, og i en lang årrække blev skummet udledt i Koldkær Bæk, som løber videre til Egåen og ud i Egå Engsø.

- Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler i bestræbelserne på at kortlægge situationen så grundigt som overhovedet muligt. Derfor er det besluttet at indfange og undersøge rovfisk, som er det øverste led i fødekæden, siger Simon Grünfeld, områdechef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til Århus Stiftstidende.

Myndighederne har ikke fundet spor af PFOS i vandløbene eller mælken fra køerne langs Koldkær Bæk.

En forhøjet koncentration af PFOS kan give forhøjet kolesterol- og levertal og øge risikoen for nogle former for kræft. Stoffet er desuden skadeligt for børn og fostre, da det kan nedsætte fødselsvægten og øge risikoen for abort.

Det har vist sig, at 187 borgere i Korsør har for høje forekomster af PFOS i kroppen. Borgerne har spist kvæg, som har indtaget stoffet, da det har græsset på et område ved en brandskole.

Simon Grünfeld siger til Århus Stiftstidende, at man ikke forventer at finde faretruende mængder af PFOS i fiskene, og at eksperter vurderer, at niveauet i fisk ikke medfører en sundhedsrisiko.