Dyster prognose: Trafikken på Lystrupvej vil kun blive værre - og løsningerne er svære at få øje på
Presset på de århusianske veje vokser, og særligt de store indfaldsveje har svært ved at følge med.
En af dem er Lystrupvej, hvor der særligt i myldretiden opstår køkørsel og trængsel. Også busserne ender i køerne, og den dårlige fremkommelighed får generelt folk til at vælge den offentlige transport fra.
Men der er ikke konkrete løsninger på vej på Lystrupvej. Trængslen er en konsekvens af, at der kommer flere og flere århusianere, siger specialkonsulent Simon Wind.
Der kommer flere og flere biler på de århusianske veje, særligt de store indfaldsveje er under pres, og det er ikke hensigtsmæssigt at udvide eller bygge nye veje. Det er den nedslående konklusion i et notat fra Aarhus Kommune, som beskriver fremtidens trafik.
En af de indfaldsveje i Aarhus, som er stærkt befærdet, er Lystrupvej syd for Djurslandmotorvejen. De fleste bilister i Lystrup og Risskov, som dagligt færdes på strækningen, har sandsynligvis prøvet at sidde i kø blandt andre travle bilister, og busser som er blevet forsinket.
Men det er svært at gøre noget ved. I hvert fald skal man have det helt lange lys på for at kunne skimte løsningen i horisonten.
- Det handler i høj grad om, at vi skal transportere os på andre måder end med bilen. Jo flere bilister vi får flyttet over på cyklen og i den kollektive trafik, jo mere letter vi på trængslen på vejnettet, siger Simon Wind, som er specialkonsulent i Aarhus Kommune og forfatter på trafiknotatet.
I 2021 kørte der dagligt 13.700 biler på Lystrupvej nord for Grenåvej. I 2020 kørte der hver dag i gennemsnit 17.100 biler på Lystrupvej syd for Djurslandmotorvejen. Ifølge kommunens notat vil det antal i 2030 være steget til 23.000 biler dagligt.
Nej tak til offentlig transport
Det kommer nok ikke bag på nogen, at (el)cyklen og de offentlige transportmidler er en del af løsningen, hvis trafikpropper og køkørsel skal undgås i fremtiden.
Men for at det er et realistisk scenarie, kræver det, at fremkommeligheden og tilgængeligheden i den offentlige transport er god. Og det er den ikke i dag, slår kommunens notat fast.
Simon Wind, specialkonsulent ved Teknik & Miljø i Aarhus KommuneDer er en halv time om morgenen hver dag, hvor myldretidstrafikken virkelig er slem, og der kommer meget trængsel. På næsten alle andre tidspunkter af døgnet har man en ganske fornuftig, glidende trafikafvikling.
For eksempel er der kun på få strækninger anlagt separate busbaner, som kan sikre en mere glidende rejseoplevelse. Forsinkelser og rejseplaner, som ikke er til at regne med, får folk til at vælge busserne fra, og ifølge Simon Wind kan det derfor være en god idé at se nærmere på muligheden for flere separate baner.
Sådan nogle skal passagererne i bus 16 og bus 18, som begge kører på Lystrupvej, imidlertid ikke forvente lige foreløbigt, slår han fast.
- Det kræver, at de fysiske forhold er til stede, og det kan jeg være i tvivl om, hvorvidt de er på hele Lystrupvej. Det er mest interessant med busbaner i længere stræk, ellers kommer bussen hurtigere frem over 500 meter, men så ender den bare i kø længere fremme, siger Simon Wind.
Desuden er Lystrupvej ikke en af de strækninger, som kommunen vil prioritere højest, da Lystrup udover busserne er forbundet med midtbyen af letbanen.
Hvis du klikker på de farvede linjer i kortet nedenfor, kan du se, hvor mange biler der dagligt kører på strækningerne.
Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) har tidligere foreslået at udvide Lystrupvej og gøre den firesporet fra motorvejsrundkørslen til rundkørslen ved Viengevej. Men ifølge Simon Wind vil det både føre til flere bilister på strækningen, og så vil det blot flytte køen længere mod syd.
En fornuftig trafikafvikling
Det forventes ifølge Aarhus Kommunes notat, at biltrafikken på vejene vil stige med 20 procent frem mod 2030 og 30-35 procent frem mod 2035.
Men hvordan bliver situationen forbedret nu og her, for de bilister som oplever trængslen på Lystrupvej?
Det korte svar er, at det gør den ikke. Ifølge Simon Wind er det en forudsætning, når man bor i en by, hvor indbyggertallet stiger, at der er trængsel på vejnettet. Han mener heller ikke, at det er ønskeligt, at vejene bliver udbygget ud fra situationen i myldretiden.
- Der er en halv time om morgenen hver dag, hvor myldretidstrafikken virkelig er slem, og der kommer meget trængsel. På næsten alle andre tidspunkter af døgnet har man en ganske fornuftig, glidende trafikafvikling, siger han og fortsætter:
- Samtidig tror jeg ikke, at man ønsker sig en situation, hvor vi ingen trængsel har overhovedet, for den eneste måde, vi kan opnå det på, er ved at lave en meget, meget voldsom udbygning af vejnettet og indrette vores by endnu mere til biler.
Han understreger dog, at det er vigtigt at undersøge mulighederne for at fordele trafikken bedre omkring Lystrupvej. For eksempel ved at Viengevej i højere grad bliver benyttet af de bilister, som kommer fra Lystrup og skal ud til Grenåvej.
Og der er faktisk tiltag på vej, som skal mindske trængslen og få trafikken til at glide lidt lettere på den sydlige del af Lystrupvej. Dem kan du læse mere om i denne artikel.