De to største partier i Lystrup er røde - Venstre er røget ned på en fjerdeplads
De to største partier i Lystrup er Socialdemokratiet og SF. Det står klart efter tirsdagens kommunalvalg.
Både SF og Det Konservative Folkeparti har overhalet Venstre, som nu ligger på en fjerdeplads på listen over antal stemmer. Samtidig kunne noget tyde på, at Nye Borgerlige har nuppet en stor del af Dansk Folkepartis vælgere.
Vi dykker ned i tallene og ser på, hvordan du og dine naboer i Lystrup, Elsted, Elev og Nye stemte ved valget.
Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre fik smæk, Det Konservative Folkeparti og SF gik frem, og Nye Borgerlige havde medvind i sejlene.
I meget grove træk var det sådan stemmerne fordelte sig i Lystrup ved dette års kommunalvalg. I postnummer 8520 var der kun et enkelt valgsted, og tirsdag strømmede borgerne fra Lystrup, Elsted, Elev og Nye til stemmeurnerne i Lystruphallen.
8.880 borgere havde mulighed for at stemme, og der blev afgivet i alt 6.253 gyldige stemmer. Stemmeprocenten endte altså på knap 71,5 procent. Noget højere end de 68,2 procent, som blev gennemsnittet på tværs af kommunen. Og højere end landsgennemsnittet som ifølge DR endte på 67,2 procent.
Men hvor mange stemmer fik de forskellige partier i Lystrup? Hvilke partier fik de største vælgerlussinger, og hvad med de helt små partier, som for eksempel Veganerpartiet og Kommunisterne?
Vi dykker ned i de lokale tal.
SF og Konservative overhaler Venstre
Ligesom i 2017 blev størstedelen af krydserne i Lystrup sat ud for kandidater fra Socialdemokratiet. Men selvom Jacob Bundsgaard (S) beholder borgmesterposten på rådhuset, fik partiet et historisk dårligt kommunalvalg. Det gælder også i Lystrup.
For fire år siden fik partiet 40,2 procent af stemmerne i Lystrup. I år røg det tal helt ned på 31,1 procent. Et fald på 9,1 procentpoint.
I byrådet mistede Socialdemokratiet hele tre mandater.
Også Venstre fik et dårligt valg. I Lystrup fik partiet 825 stemmer mod 1.189 stemmer i 2017, og i byrådet gik partiet tilbage fra seks til fire mandater.
Men mens valget formentlig skabte bekymrede panderynker hos landets to største partier, kunne kandidaterne fra SF og Det Konservative Folkeparti juble. I Lystrup lykkedes det nemlig begge partier at overhale Venstre. De to største partier i Lystrup tilhører nu rød blok, mens Det Konservative Folkeparti fik tredjeflest stemmer.
SF gik 8 procentpoint frem i forhold til sidste valg og endte med i alt 1.061 stemmer.
Det Konservative Folkeparti fik 894 stemmer og en fremgang på 9,4 procentpoint. Partiet havde et ekstraordinært godt valg både i Aarhus Kommune og på landsplan.
Har vælgerne flyttet sig?
Et af de helt store spørgsmål ved dette års kommunalvalg var, om Nye Borgerlige ville få plads i byrådet, og om partiet ville stjæle vælgere fra Dansk Folkeparti.
Og fra næste år bliver Nye Borgerlige en del af byrådet med et enkelt mandat, mens Dansk Folkeparti gik et mandat tilbage, og derfor også kun har et enkelt sæde i byrådet.
I Lystrup kunne noget tyde på, at Nye Borgerlige nuppede nogle af Dansk Folkepartis vælgere. I hvert fald fik Nye Borgerlige 283 stemmer, mens Dansk Folkeparti gik 5,2 procentpoint tilbage og modtog 266 stemmer.
I 2017 fik Dansk Folkeparti 9,4 procent af stemmerne i Lystrup, men i år endte det tal på 4,2 procent.
Ved valget var der også kandidater fra nyere og mindre partier. Veganerpartiet modtog 13 stemmer fra borgerne i Lystrup, mens partiet Trivsel og Reel Borgerinddragelse fik 26 stemmer. Partiets spidskandidat Dorthe Borgkvist sidder lige nu i byrådet som løsgænger.
Ni personer i Lystrup stemte på Kommunisterne, mens partiet De Grønne fik 20 stemmer. Egalitært Folkeparti fik det laveste antal stemmer i Lystrup med kun et enkelt kryds.
Der blev afgivet 88 blanke og fire ugyldige stemmer.