Utrygge cykelforhold til og fra Elev og Nye: - Vi har svært ved at føle os hørt
Vil man cykle fra Elev og Nye til midtbyen i Aarhus, kan man enten tage turen langs Elevvej gennem Lisbjerg Skov eller langs Elstedvej gennem Terp. Begge steder skal man cykle langs landeveje, hvor der ikke er lys.
Thomas Schmidt bor ved en af de utrygge strækninger, og han ærgrer sig over, at kommunen ikke allerede har prioriteret at anlægge en cykelsti. Faktisk synes han, at oplandet generelt bør prioriteres højere.
Det er teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) sådan set enig i. Han mener, at oplandsbyerne bør tildeles flere penge, og at for mange af midlerne til cykelinfrastrukturen går til midtbyen.
Det har været et problem for borgerne i Elev i mange år, og med udbygningen af Nye er det blevet et problem for endnu flere.
Cykelforholdene til og fra de to byer er så utrygge, at nogle helt vælger at lade cyklen stå. Skal man ind til byen på den tohjulede, kan man enten køre gennem Lisbjerg Skov eller gennem Terp. Men man skal køre på trafikerede landeveje, som særligt om vinteren er helt mørke, da der ikke er opsat lys, og det er med livet som indsats.
Sådan lyder det fra flere borgere i den lokale Facebook-gruppe.
Thomas Schmidt, lokal beboerJeg synes ikke, at infrastrukturen kan følge med behovet, og det må vi investere i. Det er ikke en motorvej, vi taler om. Det er en cykelsti.
En af dem, som kender alt til de farlige cykelforhold, er Thomas Schmidt. Han bor på Elevvej, som løber gennem Lisbjerg Skov. Hans ejendom er trukket tilbage fra vejen, men udkørslen ligger lige ud til et sving.
- Der er meget dårligt udsyn i svinget. Som cyklist skal man generelt gennem mange sving på strækningen, og det samme gælder som bilist, og det er svært at tage hensyn til hinanden. Det hjælper selvfølgelig at køre langsomt, men man kan jo ikke vide, hvad de andre bilister gør, siger han.
På optog klædt i lyskæder
Flere forældre i Elev har børn, som går på Lisbjergskolen, og på Facebook giver nogle af dem udtryk for, at strækningen gennem skoven er for utryg til, at de vil lade deres børn cykle.
Både overfor og langs Thomas Schmidts indkørsel ligger der desuden spejderhytter, som jævnligt bliver brugt.
- Når jeg kommer ud fra min vej, har jeg set panikken i nogle børns øjne. Jeg kører selvfølgelig stille og roligt, men jeg kender godt til den overraskelse, man kan få, når der kommer en bil, og man cykler et farligt sted, siger Thomas Schmidt.
Indbyggerne i Elev og nu altså også Nye har flere gange forsøgt at råbe kommunen og politikerne op. Sidste år gik en gruppe borgere fra Elev til Lisbjerg pakket ind i lyskæder. Vandringen skulle markere ønsket om en cykelsti og gøre opmærksom på, hvor dårlige lysforhold der er på strækningen.
Thomas Schmidt deltog også i optoget. For ham er drømmescenariet en tosporet cykelsti, som begynder i Elev, går ned over markerne og ind gennem skoven og bliver koblet på den cykelsti, som allerede løber langs Larsmindevej:
- Cyklisterne skal gerne have en vis afstand til vejen, og kommunen ejer en fin sti inde i skoven. Hvis den blev udbygget med en cykelsti, ville man komme væk fra trafikken, og så ville den ovenikøbet fungere som en dejlig færdselsvej, hvis man gerne ville opleve naturen og skoven.
Midlerne følger ikke behovet
Ifølge Thomas Schmidt er strækningen gennem skoven ikke kun utryg for cyklisterne og de bløde trafikanter. Også for bilisterne er den smalle og snoede vej ubehagelig.
- Det er ikke fedt for nogen. Jeg synes ikke, at infrastrukturen kan følge med behovet, og det må vi investere i. Det er ikke en motorvej, vi taler om. Det er en cykelsti, siger han.
Han kommer oprindeligt fra Vestjylland, og for at sammenligne henviser han til de to byer Bur og Vemb. De er forbundet med en seks kilometer lang cykelsti, så børnene kan komme i skole.
Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) kan godt forstå borgernes frustrationer. Han mener heller ikke, at midlerne kan følge med behovet i oplandsbyerne. Han begrunder det med, at byrådets parter ikke er enige om, hvor pengene skal udmøntes.
- Jeg har blandt andet sagt, at man bruger alt for mange penge inden for ringgaden. Derfor har vi i Venstre til flere budgetforhandlinger fremsat forslag om, at der skal afsættes de nødvendige penge til at binde oplandsbyerne sammen, siger han.
I det netop vedtagne budgetforlig er der fremrykket 20 millioner kroner i både 2024 og 2025 til cykelinfrastrukturen. Derudover er det ifølge rådmanden skrevet ind i aftaleteksten, at oplandsbyerne skal tilgodeses i udmøntningen af midlerne.
- Beløbet burde være større i forhold til det reelle behov. Når vi får pengene, vil der komme forslag til, hvordan de skal udmøntes, og de her penge rækker ikke til behovet. Derfor skal nogle vente til næste år, næste år igen og så videre, siger Bünyamin Simsek.
De andre oplandsbyer?
At det i en kommune som Aarhus kan være svært at prioritere mellem oplandsbyernes mange ønsker til bedre cykelforhold, kan Thomas Schmidt godt forstå. Han mener dog generelt, at oplandet bør prioriteres højere, og så oplever han, at vejen ind til rådhuset er lang, når man bor langt fra midtbyen.
- Herude i de små samfund har vi svært ved at føle os hørt. Det er ikke for sjov, at man i en travl hverdag gider at lave optog gennem skoven, og at man har råbt på det i årevis.
I forbindelse med dialogen med kommunen har han fået indtryk af, at man ikke ønsker at bruge penge på en cykelsti. Han kalder det ”trist”, at kommunen og byrådet ikke prioriterer det, da det vil være til gavn for borgerne i Elev og Nye.
Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og MiljøJeg har sammen med min gruppe i flere år taget initiativ til og fremsat forslag om, at oplandsbyerne skal bindes sammen med den øvrige hovedinfrastruktur til Aarhus midtby. Det betyder, at både Elev, Ajstrup, Borum og alle andre oplandsbyer har en berettiget forventning om, at vi leverer på det.
Han savner desuden et konkret svar på, hvor meget det vil koste at anlægge en cykelsti eller lave alternative løsninger på strækningen gennem Lisbjerg Skov.
- Jeg synes, det er vildt, at man kan se på de mange fordele uden at komme med et konkret løsningsforslag, som man har regnet på. Del det med os og vis os, hvad det koster, siger Thomas Schmidt.
Ifølge Bünyamin Simsek får borgerne altid svar på deres henvendelser, men han forstår godt, hvis tilfredsheden afhænger af handlinger og resultater. Han er enig i, at oplandsbyerne ikke har været prioriteret højt nok.
- Jeg har sammen med min gruppe i flere år taget initiativ til og fremsat forslag om, at oplandsbyerne skal bindes sammen med den øvrige hovedinfrastruktur til Aarhus midtby. Det betyder, at både Elev, Ajstrup, Borum og alle andre oplandsbyer har en berettiget forventning om, at vi leverer på det. Så jeg vil ikke specifikt love borgerne i Elev og Nye, at de kommer først i køen, men jeg kæmper for, at vores oplandsbyer bliver koblet på, siger han.
På de cyklendes præmisser
Området lige syd for Elev er i øjeblikket under konstant forandring i takt med udbygningen af Nye. I helhedsplan 2.0 for den nye by foreslås det blandt andet at gøre Elevvej – den vej som løber gennem Lisbjerg Skov – til en stiforbindelse, hvor bilkørsel mindskes, men fortsat er tilladt. Det kan du læse mere om her.
Ifølge Thomas Schmidt har kommunen til et borgermøde luftet planer om at lukke vejen helt af for biltrafik for så at lede trafikken udenom skoven eller ind gennem Nye. Den idé er han ikke tilhænger af.
- Som cyklist er det da dejligt, at man får en bred vej at cykle på, men alle der bor i Elev har bil. Man skal stadigvæk handle, hente folk ved letbanen, køre til sport, have venner over til legeaftaler og så videre. Folk har brug for bil herude, siger Thomas Schmidt og påpeger, at det vil lede til trafikalt kaos at føre bilerne ind gennem Nye.
Helhedsplanen er ikke endeligt vedtaget endnu, men rådmand Bünyamin Simsek forstår godt bekymringen. Behovet for bil forsvinder ikke, fordi man lukker vejen af, understreger han:
- Jeg synes, det er godt, at bilerne kan være der, men det skal være på de cyklendes præmisser. Hvis man skal fjerne bilerne fra vejen, skal man have alternative veje, de kan færdes på, som ikke belaster boligområder, skoleveje og færden for bløde trafikanter. Det, tror jeg, kan være meget svært at undgå.