Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Salget hos den lokale købmand i Nye, Nyma, stiger i takt med antallet af indbyggere i byen. I december kommer der igen nye beboere til, og købmand Carsten Hensberg glæder sig. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Kom indenfor hos Carsten Købmand

At der i enhver landsby ligger en bager, en slagter og en købmand er efterhånden en saga blot, for i en årrække er lokale specialbutikker og dagligvareforretninger lukket på stribe.

Ifølge tal fra De Samvirkende Købmænd var der 786 dagligvarebutikker i byer med under 2.000 indbyggere i 2010. Det tal var i 2020 faldet til 562.

Men i Nye er det kun halvandet år siden, at Nyma – den nye lokale købmand – slog dørene op for første gang. Forretningen ligger i midlertidige lokaler, men om et år flytter den til permanente rammer.

Jeg har været på besøg hos Nyma for at tale med købmand og medejer Carsten Hensberg.

For hvad kræver det at være lokal købmand? Hvilke værdier bygger forretningen på? Og kan butikken overleve, når byen på sigt skal rumme mellem 10.000 og 15.000 indbyggere?

Det sidste kan jeg allerede nu afsløre hans svar på.

- Jeg tror sagtens, at den kan overleve, og jeg tror netop, at det kan blive rigtig, rigtig godt. Det er et stort arbejde, for der er nogle indkøbsvaner, vi skal have afvendt folk fra, siger han.

Det kan du læse meget mere om i artiklen nedenfor. Og så skal vi til noget helt andet.

Sidste år blev der nemlig slået rotterekord i Aarhus Kommune. Antallet af anmeldelser var på sit højeste, og noget kunne tyde på, at de firbenede skadedyr stadig huserer i kloakker og rør i Lystrup.

I løbet af årets første ni måneder har kommunen modtaget 264 anmeldelser om rotter i Lystrup mod 219 anmeldelser i samme periode sidste år. Se hvor rotterne kryber rundt på kortet i artiklen nedenfor.

Til sidst runder vi Lystrup Musikforening, hvor coronapandemien har sat sine spor.

Et faldende billetsalg og ekstraudgifter i forbindelse med pandemien har efterladt foreningen i økonomiske vanskeligheder. Derfor beder den nu om hjælp og støtte fra både borgere og det lokale erhvervsliv.

Husk, at min indbakke altid står åben på membr@lystrupliv.dk, hvis du har kommentarer eller idéer til historier. Og at du kan tilmelde dig nyhedsbrevet ved at klikke her, hvis du ikke allerede har gjort det.

I næste uge sætter jeg spot på de utrygge cykelforhold til og fra Elev og Nye.

Og lad os så dykke ned i historierne.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Da Nyma åbnede for halvandet år siden, begyndte mange af børnene i området at lege købmand. - Jeg hed ikke andet end Carsten Købmand i starten, siger Carsten Hensberg, som er købmand i Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hos Nyma behøver du ikke at købe mere end nødvendigt: - Du kan købe én champignon, hvis det er det, du skal bruge

Det er ikke mere end halvandet år siden, at den lokale købmand Nyma slog dørene op i Nye.

Ifølge Carsten Hensberg, som er medejer og købmand i forretningen, er formålet at bringe kvalitetsvarer tættere på borgerne, så de har mulighed for at handle både godt og lokalt.

Han tror også på, at Nyma er en bæredygtig forretning, som kan overleve, når byen på sigt skal rumme 10.000-15.000 indbyggere.

Læs mere om købmandsforretningen og visionerne bag i artiklen.

Det kan nærmest ikke blive mere lokalt at handle i Nyes købmand Nyma. Idéerne bag forretningen flugter med visionerne for den bæredygtige by. Her er topprioriteterne råvarernes kvalitet, bæredygtighed og lokalt samvær.

Umiddelbart ligner det bare en samling af containere på en mark, og det er det faktisk også. Men inde i containerne gemmer der sig en verden af varer.

Friske grøntsager, som man selv kan blande. Tomater, lilla kinakål, champignoner og kartofler, som ligger under en papirspose for ikke at blive grønne af solens lys. Økologiske havregryn, vin lavet på pastinak og marmelade i farverige glas.

Det er bare en del af udvalget hos Nyma, den lokale købmand i Nye. Og selvom vi er i nutiden, og byen kun ligger omkring 12 kilometer fra midtbyen i Aarhus, er der på en eller anden måde en lidt Morten Korch'sk stemning over butikken.

- Meningen var at lave en lokal købmand, og så har vi valgt et vist bundniveau af varer. Alle varer er udvalgte efter, at de er ordentligt produceret – gerne tæt på, siger Carsten Hensberg, som er købmand og medejer af Nyma.

Vi er ikke politiske, men vi har kvalitetskrav til tingene. Så vi vil gerne være i dialog med folk og være med til at øge bevidstheden omkring, hvad man spiser og hvorfor.

Carsten Hensberg, medejer og købmand hos Nyma

Forretningen har ligget, hvor den gør, i halvandet år. Placeringen er midlertidig, men for Carsten Hensberg og Jørn Tækker, som også ejer forretningen, var der ingen tid at spilde. Selvom de permanente lokaler ikke står klar før om et år, valgte de at åbne forretningen og drive den fra en samling af containere.

Arbejde og fritid smelter sammen

Egentlig blev Carsten Hensberg headhuntet til jobbet som lokal købmand i Nye. I mange år arbejdede han som selvstændig, hvor han solgte dansk design, men interessen for økologi og mad begyndte allerede i slutningen af 1980’erne, da han arbejdede deltid på en økologisk restaurant.

Carsten Hensberg og resten af holdet bag Nyma ville gerne være med fra begyndelsen for at præge Nye og kulturen i området. De permanente bygninger er ikke færdige endnu, og derfor ligger forretningen i nogle midlertidige containere. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Jobtilbuddet fra Jørn Tækker, som ejer Tækker Group og er bygherre i Nye, fik Carsten Hensberg, da han arbejdede i Ren Kost:

- Han handlede deroppe, og jeg kendte ham ikke, men havde mødt ham perifert. Så fortalte han om projektet. Jeg var ude at se det, og jeg synes, at det lød vildt spændende. Så sagde jeg: Det gør vi da.

Som tidligere selvstændig har Carsten Hensberg aldrig skelnet særlig skarpt mellem arbejde og fritid. Det har han heller ikke gjort det seneste halvandet år, hvor han en stor del af tiden har været i købmandsforretningen i Nye.

- Jeg tænker ikke altid over, at jeg er på arbejde. Jeg er her bare. Man lærer virkelig folk at kende på den gode måde, når man interagerer. Så kommer man også til at definere købmanden lidt. Vi prøver at sikre, at vi alle definerer købmanden, men det er klart, at det bliver sådan, når man er her meget, siger han.

På nuværende tidspunkt er der ni ansatte hos Nyma. Nogle arbejder fuldtid, mens andre arbejder et par timer om ugen.

Lidt dyrere end andre steder

På pladsen foran købmandsforretningen er der spredt træflis, og der står borde og bænke. Faktisk minder det lidt om en festivalplads – noget som mange nok har savnet de sidste par år.

Hos Nyma kan man også købe kaffe og friskbagt brød, for forretningen har et køkken, som ligger på havnen i Aarhus. Foruden at bage brød udvikler køkkenet også retter og laver færdigretter, som sælges i butikken.

Købmandsforretningens navn 'Nyma' kommer af en sammentrækning af ordene Nye og marked eller Nye og mad. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Når Nyma flytter til de permanente lokaler, som ligger lige på den anden side af vejen i byggeriet ’Svinget’, flytter køkkenet med. Særligt kaffe, brød og færdigretter er i høj kurs blandt kunderne.

- Vi vil gerne være et naturligt samlingspunkt. Cykelklubberne er også begyndt at stoppe her, når de skal have en kop kaffe og har fortjent lidt sødt efter deres cykeltur, siger Carsten Hensberg.

Tanken bag Nyma har hele tiden været, at det skal være muligt at handle til ugens madlavning. Pasta bolognese, frikadeller, boller i karry og så videre. Råvarerne til hverdagens retter fås hos Nyma.

Prismæssigt er det lidt dyrere at handle hos den lokale købmand end i de store dagligvarekæder. Til gengæld tilbyder Nyma noget andet, mener Carsten Hensberg:

- Du skal ikke købe en pose med æbler, du kan købe ét æble eller én champignon, hvis det er det, du har brug for. Det er heller ikke pakket ind i alt mulig emballage. Jeg prøver at arbejde med priserne, men det er klart, at jeg er lidt dyrere.

I forretningen står der en lille ’ønskekasse’, hvor kunderne kan byde ind med varer, som de mener, at forretningen mangler:

- Vi er ikke politiske, men vi har kvalitetskrav til tingene. Så vi vil gerne være i dialog med folk og være med til at øge bevidstheden omkring, hvad man spiser og hvorfor.

Ændrede indkøbsvaner

Planerne for Nye er langstrakte, og når byen står færdig, skal der være plads til 10.000-15.000 mennesker. På spørgsmålet om, hvorvidt en købmand som Nyma er bæredygtig i den lange ende, siger Carsten Hensberg:

- Jeg tror sagtens, at den kan overleve, og jeg tror netop, at det kan blive rigtig, rigtig godt. Det er et stort arbejde, for der er nogle indkøbsvaner, vi skal have afvendt folk fra. Discount er jo nok kommet for at blive, men jeg tror måske, at det bliver solgt over nettet fremover.

Det er ikke et krav, at varerne hos Nyma er økologiske, da nogle af de lokale producenter ikke er certificerede. Kravet er, at varerne skal være produceret ordentligt. - Det er de ordentlige producenter, der har registreringspligten i dag, fordi vi har fået så lavt et bundniveau af mad, siger Carsten Hensberg. Foto: Mette Marie Birch Breuning

At bringe dagligvarerne tættere på borgerne og sætte fokus på indkøbsvaner er noget af det, som han og resten af holdet bag Nyma forsøger at gøre.

- Folk har vænnet sig til en meget lav fødevarepris på nogle ting, uden at tage stilling til hvad det er, de køber. Det vil altid være der, men man kan godt udbrede kendskabet mere. Børnefamilierne vil gerne give deres børn noget ordentligt, det er en helt tydelig tendens, siger han.

Hvis Nyma i løbet af de første tre års levetid kan gå i nul, er han mere end tilfreds.

Købmanden flytter til de permanente lokaler, som er fire gange så store som de nuværende, til oktober næste år. Men allerede om et par måneder, står Carsten Hensberg overfor en anden og vigtig flytning:

- Jeg har faktisk købt bolig herude, så jeg flytter ind i en bolig et stykke fra forretningen. I gamle dage boede købmanden altid ovenpå forretningen, og det er en fed tanke, men det ville også være lidt hårdt, fordi man altid er købmand og aldrig privat. Jeg tror, at den her kombination kan fungere godt, og jeg synes, at visionerne bag Nye er helt fantastiske. Det vil jeg gerne være en integreret del af.

I løbet af 2020 fik Aarhus Kommune 10.261 anmeldelser om rotter, hvilket var et rekordhøjt antal. Fra januar til og med september i år har kommunen modtaget 264 anmeldelser om rotter i Lystrup. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Se rottekortet: Har skadedyrene været forbi din vej?

Antallet af rotteanmeldelser i Aarhus Kommune slog rekord sidste år, men også i år har kommunen modtaget mange anmeldelser.

Ikke mindst fra Lystrup hvor der i løbet af årets første ni måneder er indløbet 264 anmeldelser mod 219 i samme periode sidste år.

Særligt to veje topper listen – se om skadedyrene har været forbi din vej.

Særligt to veje i postnummer 8520 har haft mange rottebesøg i løbet af 2021. Antallet af rotteanmeldelser i Aarhus Kommune var på sit højeste sidste år, men også i år har kommunen fået mange anmeldelser – også fra Lystrup.

Sidste år var rekordår for antallet af rotteanmeldelser i Aarhus Kommune, og i Lystrup nåede antallet op på 315.

Men noget kunne desværre tyde på, at rotterne stadig huserer i kloakkerne og rørene i postnummer 8520. Fra januar til og med september i år har kommunen fået 264 henvendelser om rotter på forskellige veje i Lystrup, Elsted og Elev. I løbet af samme periode sidste år modtog kommunen 219 anmeldelser.

På førstepladsen over rottebesøg i postnummer 8520 ligger Stokbrovej i Elev. I løbet af årets første ni måneder er der anmeldt rotter 25 gange. Der er tale om et relativt stort vejareal, hvor der ligger mange parcelhuse langs stamvejen og de mindre stikveje.

På andenpladsen over anmeldelser i Lystrup i 2021 finder vi Grønnehaven. Beboerne i det nybyggede rækkehuskvarter har indsendt 20 anmeldelser om rotter.

Hvordan undgår man rotter?

Der er flere gode råd til, hvordan man undgår at få besøg af rotter, og hvordan man opdager de ubudne gæster. Dem har Aarhus Kommune samlet i en 'rottefolder', som kan findes på kommunens hjemmeside.

En lang række af rådene kredser om haven. Har man frugttræer, bør nedfalden frugt fjernes, foder til fuglene må ikke ligge på jorden, og så bør kæledyr som for eksempel kaniner være i bure, som er hævet over jorden.

Har man en kompostbeholder kan det være en god idé at lægge et metalnet under den, da rotterne ellers kan grave sig ind til maden. Maskerne i nettet skal være mindre end to centimeter i diameter, for ellers kan rotterne trænge igennem. Det samme gælder for nettet til hønsegården.

Brændestabler og rodebunker i haven bør ryddes op og hæves over jorden, da skadedyrene ellers kan gemme sig der. Og så kan det være en god idé at sikre sine tagrender med en lille rist i toppen af nedløbsrøret, så de ikke kan trænge ind i dem.

Nedsunkne fliser eller huller i jorden omkring huset kan være tegn på kloakbrud. Det giver rotterne nem adgang til både hus og have, og derfor skal kloakbrud altid repareres med det samme.

Flere og flere rotter

Aarhus Kommunes afdeling for rottebekæmpelse har siden 2010 fået et stigende antal henvendelser om rotter. I 2010 fik de i alt 3.981 anmeldelser, mens det tal i 2020, som altså indtil nu har været rekordåret, var steget til 10.261.

Fra januar til og med september i år har rotteafdelingen modtaget 9.977 anmeldelser om rotter i Aarhus Kommune.

På Egmont Studentergård i det nordlige Aarhus har beboerne også haft ubudne gæster. Det skriver Århus Stiftstidende. En beboer har sågar oplevet, at en rotte sad i toiletkummen. Nu skulle der være hjælp på vej, og det kan du læse mere om her.

Opdager du rotter eller tegn på rotter, kan du kontakte Aarhus Kommune på www.aarhus.dk/rotter eller på telefon 89 40 49 34 på hverdage mellem klokken 11 og 12. Så kan du ganske gratis få besøg af en rottebekæmper.

Bruce Springsteen coverbandet The Boss har flere gange lagt vejen forbi Lystrup Musikforening og spillet op til dans. Foto: Ole Sørensen

Lystrup Musikforening er i økonomiske vanskeligheder

Hos Lystrup Musikforening kan de i høj grad mærke konsekvenserne af coronapandemien. Foreningen risikerer at mangle 20.000 kroner i årets budget.

Årsagerne skal findes i et faldende billetsalg og ekstraudgifter i forbindelse med pandemien.

- Alle musikere skal ud at spille igen og afholde de koncerter, de ikke har kunnet holde. Udbuddet og efterspørgslen er så stor lige nu, at vi har svært ved at hamle op med det, siger Peter Laubo Rasmussen, bestyrelsesformand i Lystrup Musikforening.

Derfor beder foreningen nu borgerne og det lokale erhvervsliv om hjælp.

Coronapandemien og et faldende billetsalg har givet Lystrup Musikforening økonomiske udfordringer. Nu beder foreningen borgerne og erhvervslivet om hjælp.

Det er ingen hemmelighed, at coronapandemien har været særdeles hård ved musikbranchen og mange lokale foreninger.

Efterdønningerne af nedlukninger, restriktioner og aflysninger mærker de også hos Lystrup Musikforening, og som det ser ud lige nu, kommer foreningen til at mangle 20.000 kroner i årets budget.

- Alle musikere skal ud at spille igen og afholde de koncerter, de ikke har kunnet holde. Udbuddet og efterspørgslen er så stor lige nu, at vi har svært ved at hamle op med det. Vi ligger ikke midt inde i Aarhus, og vi har svært ved at nå ud til folk, siger Peter Laubo Rasmussen, som er bestyrelsesformand i Lystrup Musikforening.

Jeg synes, at det er skabende, og jeg føler, at det er med til at holde sammen på noget liv i byen. Jeg vil gøre alt for, at vi ikke skal lukke.

Peter Laubo Rasmussen, bestyrelsesformand i Lystrup Musikforening

I slutningen af oktober kommer Rasmus Nøhr og spiller i Lystrup Musikforening, og i midten af november gæster Ivan Pedersen den lokale scene. Men billetsalget er ikke, som det plejer at være.

- Vi plejer at have totalt udsolgt, men lige nu har vi kun solgt 45 billetter til Rasmus Nøhr, og vi har plads til 120 mennesker, siger Peter Laubo Rasmussen.

Lokale øvebands

Det er ikke kun det faldende billetsalg, der har betydning for økonomien i den lokale forening. De mange coronarestriktioner og afstandskrav betød også, at foreningen i en periode måtte afholde koncerterne i idrætshallen i stedet for i deres normale lokaler i beboerhuset.

- Vi har været nødt til at leje salen og en scene, og det har kostet 7.000-8.000 kroner mere hver eneste gang. Så det har været en ekstra byrde, vi har slåsset med, forklarer Peter Laubo Rasmussen.

Ifølge bestyrelsesformanden har Lystrup Musikforening omkring 120 medlemmer. Før coronapandemien lå medlemstallet mellem 150 og 170. Det koster 100 kroner om året at være medlem, hvilket giver rabat, når foreningen afholder koncerter.

I begyndelsen af oktober kunne man opleve Julie Berthelsen i Lystrup Musikforening. Efter coronapandemien har billetsalget i foreningen været faldende, og det har sat foreningen i en svær situation. Foto: Ole Sørensen

Musikforeningen har eksisteret siden 2001 og foruden at arrangere koncerter med kendte danske musikere, afholder de også koncerter med lokale bands.

- På musikskolen er der nogle lokale øvebands, og så vidt muligt holder vi en årlig koncert for dem, hvor de får mulighed for at fremvise deres musik. Det vil også være synd, hvis det går tabt, siger Peter Laubo Rasmussen.

Et vigtigt samlingspunkt

På nuværende tidspunkt vurderer han ikke, at foreningen er lukningstruet, men hvis pengene ikke bliver fundet, er det alternativet. Derfor har foreningen lagt et opslag op på den lokale Facebook-gruppe, hvor de beder borgerne om hjælp.

- Jeg håber, at vi kan få pengene ind igen – måske ved hjælp af noget støtte fra lokallivet og erhvervslivet i byen, siger Peter Laubo Rasmussen.

Man kan både støtte ved at købe billetter til de to kommende koncerter eller ved at give et økonomisk bidrag direkte til foreningen.

Ifølge Peter Laubo Rasmussen udgør Lystrup Musikforening et vigtigt samlingspunkt i lokalsamfundet, både for koncertgæsterne, medlemmerne og de frivillige:

- Jeg synes, at det er skabende, og jeg føler, at det er med til at holde sammen på noget liv i byen. Jeg vil gøre alt for, at vi ikke skal lukke, og jeg tror godt, at vi gennem byen kan få samlet nogle penge sammen. Det vil jeg kæmpe rigtig meget for, så vi kan holde liv i den her fantastiske forening.