Hos Nyma behøver du ikke at købe mere end nødvendigt: - Du kan købe én champignon, hvis det er det, du skal bruge
Det er ikke mere end halvandet år siden, at den lokale købmand Nyma slog dørene op i Nye.
Ifølge Carsten Hensberg, som er medejer og købmand i forretningen, er formålet at bringe kvalitetsvarer tættere på borgerne, så de har mulighed for at handle både godt og lokalt.
Han tror også på, at Nyma er en bæredygtig forretning, som kan overleve, når byen på sigt skal rumme 10.000-15.000 indbyggere.
Læs mere om købmandsforretningen og visionerne bag i artiklen.
Umiddelbart ligner det bare en samling af containere på en mark, og det er det faktisk også. Men inde i containerne gemmer der sig en verden af varer.
Friske grøntsager, som man selv kan blande. Tomater, lilla kinakål, champignoner og kartofler, som ligger under en papirspose for ikke at blive grønne af solens lys. Økologiske havregryn, vin lavet på pastinak og marmelade i farverige glas.
Det er bare en del af udvalget hos Nyma, den lokale købmand i Nye. Og selvom vi er i nutiden, og byen kun ligger omkring 12 kilometer fra midtbyen i Aarhus, er der på en eller anden måde en lidt Morten Korch'sk stemning over butikken.
- Meningen var at lave en lokal købmand, og så har vi valgt et vist bundniveau af varer. Alle varer er udvalgte efter, at de er ordentligt produceret – gerne tæt på, siger Carsten Hensberg, som er købmand og medejer af Nyma.
Carsten Hensberg, medejer og købmand hos NymaVi er ikke politiske, men vi har kvalitetskrav til tingene. Så vi vil gerne være i dialog med folk og være med til at øge bevidstheden omkring, hvad man spiser og hvorfor.
Forretningen har ligget, hvor den gør, i halvandet år. Placeringen er midlertidig, men for Carsten Hensberg og Jørn Tækker, som også ejer forretningen, var der ingen tid at spilde. Selvom de permanente lokaler ikke står klar før om et år, valgte de at åbne forretningen og drive den fra en samling af containere.
Arbejde og fritid smelter sammen
Egentlig blev Carsten Hensberg headhuntet til jobbet som lokal købmand i Nye. I mange år arbejdede han som selvstændig, hvor han solgte dansk design, men interessen for økologi og mad begyndte allerede i slutningen af 1980’erne, da han arbejdede deltid på en økologisk restaurant.
Jobtilbuddet fra Jørn Tækker, som ejer Tækker Group og er bygherre i Nye, fik Carsten Hensberg, da han arbejdede i Ren Kost:
- Han handlede deroppe, og jeg kendte ham ikke, men havde mødt ham perifert. Så fortalte han om projektet. Jeg var ude at se det, og jeg synes, at det lød vildt spændende. Så sagde jeg: Det gør vi da.
Som tidligere selvstændig har Carsten Hensberg aldrig skelnet særlig skarpt mellem arbejde og fritid. Det har han heller ikke gjort det seneste halvandet år, hvor han en stor del af tiden har været i købmandsforretningen i Nye.
- Jeg tænker ikke altid over, at jeg er på arbejde. Jeg er her bare. Man lærer virkelig folk at kende på den gode måde, når man interagerer. Så kommer man også til at definere købmanden lidt. Vi prøver at sikre, at vi alle definerer købmanden, men det er klart, at det bliver sådan, når man er her meget, siger han.
På nuværende tidspunkt er der ni ansatte hos Nyma. Nogle arbejder fuldtid, mens andre arbejder et par timer om ugen.
Lidt dyrere end andre steder
På pladsen foran købmandsforretningen er der spredt træflis, og der står borde og bænke. Faktisk minder det lidt om en festivalplads – noget som mange nok har savnet de sidste par år.
Hos Nyma kan man også købe kaffe og friskbagt brød, for forretningen har et køkken, som ligger på havnen i Aarhus. Foruden at bage brød udvikler køkkenet også retter og laver færdigretter, som sælges i butikken.
Når Nyma flytter til de permanente lokaler, som ligger lige på den anden side af vejen i byggeriet ’Svinget’, flytter køkkenet med. Særligt kaffe, brød og færdigretter er i høj kurs blandt kunderne.
- Vi vil gerne være et naturligt samlingspunkt. Cykelklubberne er også begyndt at stoppe her, når de skal have en kop kaffe og har fortjent lidt sødt efter deres cykeltur, siger Carsten Hensberg.
Tanken bag Nyma har hele tiden været, at det skal være muligt at handle til ugens madlavning. Pasta bolognese, frikadeller, boller i karry og så videre. Råvarerne til hverdagens retter fås hos Nyma.
Prismæssigt er det lidt dyrere at handle hos den lokale købmand end i de store dagligvarekæder. Til gengæld tilbyder Nyma noget andet, mener Carsten Hensberg:
- Du skal ikke købe en pose med æbler, du kan købe ét æble eller én champignon, hvis det er det, du har brug for. Det er heller ikke pakket ind i alt mulig emballage. Jeg prøver at arbejde med priserne, men det er klart, at jeg er lidt dyrere.
I forretningen står der en lille ’ønskekasse’, hvor kunderne kan byde ind med varer, som de mener, at forretningen mangler:
- Vi er ikke politiske, men vi har kvalitetskrav til tingene. Så vi vil gerne være i dialog med folk og være med til at øge bevidstheden omkring, hvad man spiser og hvorfor.
Ændrede indkøbsvaner
Planerne for Nye er langstrakte, og når byen står færdig, skal der være plads til 10.000-15.000 mennesker. På spørgsmålet om, hvorvidt en købmand som Nyma er bæredygtig i den lange ende, siger Carsten Hensberg:
- Jeg tror sagtens, at den kan overleve, og jeg tror netop, at det kan blive rigtig, rigtig godt. Det er et stort arbejde, for der er nogle indkøbsvaner, vi skal have afvendt folk fra. Discount er jo nok kommet for at blive, men jeg tror måske, at det bliver solgt over nettet fremover.
At bringe dagligvarerne tættere på borgerne og sætte fokus på indkøbsvaner er noget af det, som han og resten af holdet bag Nyma forsøger at gøre.
- Folk har vænnet sig til en meget lav fødevarepris på nogle ting, uden at tage stilling til hvad det er, de køber. Det vil altid være der, men man kan godt udbrede kendskabet mere. Børnefamilierne vil gerne give deres børn noget ordentligt, det er en helt tydelig tendens, siger han.
Hvis Nyma i løbet af de første tre års levetid kan gå i nul, er han mere end tilfreds.
Købmanden flytter til de permanente lokaler, som er fire gange så store som de nuværende, til oktober næste år. Men allerede om et par måneder, står Carsten Hensberg overfor en anden og vigtig flytning:
- Jeg har faktisk købt bolig herude, så jeg flytter ind i en bolig et stykke fra forretningen. I gamle dage boede købmanden altid ovenpå forretningen, og det er en fed tanke, men det ville også være lidt hårdt, fordi man altid er købmand og aldrig privat. Jeg tror, at den her kombination kan fungere godt, og jeg synes, at visionerne bag Nye er helt fantastiske. Det vil jeg gerne være en integreret del af.