Bekymring om øget trafikpres: Vejnettet kan ikke holde til det
Lang kø på Sønderskovvej, trafikpropper ved motorvejsrundkørslen og massiv trafik på Elstedvej.
På Facebook lufter flere lystrupborgere deres bekymringer for trafikken i og omkring Lystrup – ikke mindst i forbindelse med udvidelsen af Nye.
Men der er ikke konkrete initiativer på vej for at sikre mere plads på vejene, for de mange biler skaber udfordringer i hele kommunen.
Stod det til teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V), skulle Lystrupvej udvides til at være firesporet, og så skulle infrastrukturen tænkes ind tidligere i udviklingen af Nye.
- Det er planlagt sådan, at beboerne flytter ind i Nye, så bliver byen udviklet, og så kommer infrastrukturen delvist senere. Vel at mærke ikke i tilstrækkelig grad, fordi man tror på, at betjening af kollektiv trafik skal være nøglen til området. Det står ikke mål med virkeligheden, siger han.
Udbygningen af Nye er i fuld gang, og antallet af beboere i området vokser. Med nye beboere kommer også flere biler på vejene, og det danner grundlag for en del bekymring blandt beboerne i området.
På Facebook lyder det blandt andet sådan her:
- Der bliver bygget mere og mere, men ingen har tilsyneladende taget højde for den stigende trafik.
- Jeg er meget bekymret for vejene. Der bliver kørt stærkt ved Elstedvej, Lille Elstedvej og Elleparken. Og Nye vokser, men det gør vejene ikke, skriver en anden.
Mens en tredje giver udtryk for, at det allerede nu er svært at krydse både Lystrupvej og Sønderskovvej om morgenen og eftermiddagen:
- Vejnettet kan overhovedet ikke klare al den trafik.
Hos Aarhus Kommune er de opmærksomme på, at vejnettet er belastet, og at de mange biler kan give udfordringer særligt i myldretiden. Det er dog ikke kun en udfordring i og omkring Lystrup, siger Simon Wind, som er specialkonsulent i Aarhus Kommune:
- Vi oplever generelt trafikstigninger i Aarhus, og det gør vi også på landsplan.
En naturlig konsekvens
Simon Wind forklarer, at kommunen løbende er i dialog med fællesrådet, borgere og virksomheder for at danne et indtryk af, hvor der opstår trafikale udfordringer. Det er blandt andet på den baggrund, at man har anlagt buslommer på Sønderskovvej.
- Vi har en rimelig god fornemmelse af de problemstillinger, der er. Udfordringen er at løse dem lige så hurtigt, som de opstår. Vi har slet ikke ressourcerne til at imødekomme dem alle, siger han.
Simon Wind, specialkonsulent i Aarhus KommuneHvis vi laver vejene større, stiger trafikken yderligere. Det er alment kendt. Veje fylder meget i bybilledet, og er det det bybillede, man vil have?
Han forklarer, at det stigende pres på vejene er en naturlig konsekvens af, at Aarhus Kommune udbygger og fortætter. Og der er altså ikke konkrete tiltag på vej i Lystrup for at forbedre den trafikale situation:
- Det er et spørgsmål om, hvad det er for en trængsel og køretid, man vil acceptere. Det er ikke nogen naturlov, at det skal være som for 20 år siden. Det er en direkte konsekvens af, at vi gerne vil fortætte og udbygge Aarhus, at der kommer mere trafik.
Det er særligt i myldretiden, at der er kapacitetsudfordringer på vejnettet, men uden for myldretiden er vejene relativt gode, forklarer Simon Wind:
- Hvis vi laver vejene større, stiger trafikken yderligere. Det er alment kendt. Veje fylder meget i bybilledet, og er det det bybillede, man vil have? Det er en balance mellem at skabe en fornuftig trafikafvikling, men ikke at dimensionere vejnettet efter en spidsbelastning, der måske kun opstår en time i døgnet.
Ingen vil køre i inderste spor
Morten Kirstein er næstformand i Grundejerforeningen Elleparken. Han og familien bor lige ud til Elstedvej, og de mærker, at mængden af trafik på vejen er stigende. Det gælder både tung trafik og almindelige personbiler.
Ifølge ham skyldes det dels trafikken til og fra Elev og Nye, men der er også en anden og helt afgørende grund til, at trafikken på vejen er så massiv.
- Folk bruger rundkørslen ved motorvejen forkert. De lægger sig i det yderste spor, uanset hvor de skal hen, og så bliver der kø. Folk gider ikke at køre den vej, så de kører ad Elstedvej i stedet for, og det øger trafikpresset meget, siger han.
Han oplever, at mange bilister vælger at køre forbi Nye og gennem Lisbjerg, når de skal ind til byen, for at undgå motorvejsrundkørslen. Og at rundkørslen skaber problemer, er han ikke ene om at mene. På Facebook giver flere lokale udtryk for, at der ofte er kø ved tilkørslerne.
Morten Kirstein mener, at man bør tydeliggøre, hvordan man skal køre i den tosporede rundkørsel. Får man styr på det, vil det løse flere af de trafikale udfordringer i og omkring Lystrup. Ikke mindst på Elstedvej:
- Langs hele vejen kan vi mærke, at den stigende trafik er et problem.
Mere trafik og mere trængsel
Hos kommunen er de bekendt med udfordringerne ved rundkørslen, men da den er statsejet, er det Vejdirektoratet, der står for finansieringen af eventuelle ændringer.
- Der har været peget på, at man kunne lave direkte afkørsler mod motorvejen fra de forskellige ben til rundkørslen. På den måde kunne man aflaste fordelerringen fra de bilister, der skal ind og hurtigt ud igen for at komme på motorvejen, siger Simon Wind og forklarer, at Vejdirektoratet ikke har midler til ombygningen, og at det derfor er en længere proces.
Indtil en eventuel tilkørsel til motorvejen bliver etableret syd for Nye om en lang række år, skal beboerne igennem Lystrup for at komme på motorvejen ved rundkørslen. En del af bekymringerne går netop på det øgede tryk, som udbygningen af Nye og mange nye bilister vil medføre.
Hos Aarhus Kommune er der ikke konkrete planer for, hvordan kapaciteten gennem Lystrup og Lisbjerg kan udbygges for at håndtere den store mængde trafik. Men der bliver løbende holdt øje med, om der er behov for nye veje, vejudvidelser eller omdirigering af trafikken i forbindelse med byggeriets etaper.
På LystrupLIV er vi tidligere dykket ned i, hvordan de trafikale planer for Nye er beskrevet i den nye helhedsplan. Den artikel kan du læse her.
Der er ingen tvivl om, at udbygningen af Nye vil medføre mere trafik på vejene i og omkring Lystrup, siger Simon Wind:
- Selvfølgelig læner vi os ikke tilbage og tænker, at trafikken bare må gå amok, men helt overordnet får vi, med den udbygning vi laver, en fremtid, hvor der vil blive mere trafik og mere trængsel.
Veje først, beboere bagefter
Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) kan godt forstå borgernes bekymringer. Stod det til ham, skulle Lystrupvej udvides til en firesporet vej fra motorvejsrundkørslen til Boxit, mens tilkørslen til motorvejen syd for Nye skulle fremskyndes.
- Det er planlagt sådan, at beboerne flytter ind i Nye, så bliver byen udviklet, og så kommer infrastrukturen delvist senere. Vel at mærke ikke i tilstrækkelig grad, fordi man tror på, at betjening af kollektiv trafik skal være nøglen til området. Det står ikke mål med virkeligheden, siger han.
I 2019 præsenterede han et anlægskatalog med forslag til investeringer på 4 mia. kr. til den kollektive trafik og 12 mia. kr. til udvidelse af de eksisterende veje. De penge blev udmøntet ved sidste budgetforlig, som Venstre ikke er en del af.
- De behov og løsninger, der blandt andet er peget på i kataloget, blev ikke prioriteret af flertallet. Derfor er pengene udmøntet og brugt på en anden måde, siger rådmanden.
Bünyamin Simsek understreger, at han støtter op om den bæredygtige udvikling i Nye, men han mener, at vejene bør komme først og beboerne bagefter.
- Beboerne har biler, og de kommer til at køre på vejene, så selvom man har den politik og vision, så lykkedes man ikke med at få de mennesker til at benytte sig af den kollektive trafik. Også fordi der ikke er investeret i den i tilstrækkelig grad. Den er ikke attraktiv nok, siger han.
Har du lyst til at give din mening til kende, kan du tage til borgermøde om helhedsplanen for Nye den 12. oktober. Du kan holde dig opdateret om mødetid og sted på www.deltag.aarhus.dk/begivenheder.