Stor fællesskabsplads er på vej i Lystrup: - Den skal være med til at samle byen
Lystrup Svømning er i fuld gang med byggeriet af Momentet, det nye aktivitets- og svømmecenter, og de nye faciliteter kommer ikke kun svømmere og andre sportsudøvere til gode.
Foran centret skal der anlægges en fællesskabsplads, som skal forstærke og tydeliggøre bymidten i Lystrup og være et naturligt samlingssted for byens borgere.
- Vi vil rigtig gerne skabe fællesskab i Lystrup og få folk til i højere grad at være en del af byen, siger Louise Dixen, som er souschef i Lystrup Svømning.
Svømmeforeningen mangler at finde en halv million kroner til pladsen, som skal stå klar til juni næste år.
Hos Lystrup Svømning synes de også, at der mangler et tydeligere centrum i byen. Et sted med aktivitet og liv, som kan binde området sammen.
Og det er der råd for. Som en del af Momentet, det nye svømme- og aktivitetscenter, bliver der anlagt en stor fællesskabsplads.
- Vi har kaldt den aktivitets- og fællesskabspladsen, fordi vi rigtig gerne vil skabe fællesskab i Lystrup og få folk til i højere grad at være en del af byen, siger Louise Dixen, som er souschef i Lystrup Svømning.
Louise Dixen, souschef i Lystrup SvømningLystrup er en kæmpestor forstad, men hvor går du hen, når du er ny i byen og gerne vil møde folk? Det er det, vi gerne vil med pladsen. Den skal være med til at samle byen.
Udearealet er tænkt ind i projektet omkring Momentet, fordi byen mangler naturlige mødesteder. Pladsen skal styrke bymidten, forklarer hun:
- Lystrup er en kæmpestor forstad, men hvor går du hen, når du er ny i byen og gerne vil møde folk? Det er det, vi gerne vil med pladsen. Den skal være med til at samle byen.
Fem zoner
Det store, nye udeareal skal ligge foran centret ved Lystrup Skole, og pladsen skal være tilgængelig for alle. Arealet er delt op i fem zoner, som er opkaldt efter Tryg Fondens fem baderåd.
Området bliver også interessant for de kunstinteresserede. Både udendørs og indendørs skal maler og billedhugger Hans Krull stå for kunsten.
- Vi er en idrætsforening, så vi ønsker selvfølgelig, at folk kommer her for at være aktive, men når vi siger aktivitet, dækker det også over sociale aktiviteter, forklarer Louise Dixen.
I den første zone bliver der anlagt et boldspil- og bevægelsesareal, hvor der er indbygget sidde- og træningsområder langs siderne.
Idéen er, at området kommer til at tiltrække folk i alle aldre, som ønsker at bevæge sig enten i form af boldspil eller styrke- og motoriktræning.
Kom før og bliv efter
Den anden zone bliver pladsens centrale samlingssted med en større grillhytte, et udendørskøkken og spise- og opholdspladser. Derudover bliver der på en 100 meter lang vildmarksskrænt plantet vilde blomster og krydderurter, som kan bruges i madlavningen.
Sociale arrangementer for både privatpersoner og foreninger bliver omdrejningspunktet for denne del af pladsen, forklarer Louise Dixen:
- Her kan vi lave arrangementer som for eksempel fællesspisning eller 'spis og svøm'. Arrangementer som samler lokalsamfundet, og som gør, at man har lyst til at komme før svømning og blive bagefter.
Zone 3 bliver et område for læring og brug af sanserne. Der bliver blandt andet anlagt en stor trampolin i midten af området og en sansegynge, mens der bliver opsat læringsmateriale om vind og vejr - i tråd med baderådene.
Saunagus og udendørs bruser
Den fjerde zone bliver opdelt i to delområder. På den første del bliver der plads til både holdtræning og balancetræning, og på den anden del, som skal ligge i forlængelse af svømmehallens saunaer, kan der laves saunagus.
- Og så kommer der til at være to udendørsbrusere og nogle mere afslappende møbler, siger Louise Dixen.
I den sidste zone bliver der bygget en stor tribune med en tilhørende bold- og aktivitetskasse, som skal indeholde redskaber til forskellige spil og lege. På tribunen kan der også afholdes udendørs foredrag, kurser eller loppemarkeder.
Budgettet for det samlede udeareal ligger på 1,3 mio. kr. Finansieringen til fællesskabspladsen er stadig i gang. Svømmeforeningen har søgt en lang række fonde og har fundet fundraising på over en halv million kroner. Nu håber de på lokal opbakning til at finde den halve million, de mangler.
- Får vi ikke midlerne, skal vi skalere ned. Så bliver det ikke et lige så fedt område, hvilket er megaærgerligt, afslutter Louise Dixen.
Pladsen skal stå klar til den officielle indvielse af Momentet i juni 2022.
På LystrupLIV har vi tidligere beskrevet, hvordan det går med byggeriet af Momentet. Den artikel kan du læse her.