Forældregruppe vil have anlagt en skatepark i Lystrup: - De unge mangler et udendørs mødested
En gruppe forældre i Lystrup har samlet sig i arbejdet for at få anlagt en skatepark. De mener, at områdets børn og unge mangler et udendørs mødested.
- Der er masser af sport, man kan gå til, men nu har jeg selv en dreng, der ikke er så begejstret for fodbold, badminton og sådan nogle ting. Han vil hellere stå på skateboard og løbehjul, og det er der ikke de store muligheder for herude, siger Camilla Veng, en af forældrene bag.
Gruppen er i gang med at undersøge mulige placeringer – det vigtigste er, at stedet bliver åbent og tilgængeligt.
Lystrup og omegn er ikke bare et oplandsområde til Aarhus præget af landsbystemning. Nej, det er et område i rivende udvikling med omkring 12.000 indbyggere, og udviklingen går kun én vej. Netop derfor er det vigtigt, at der findes attraktive mødesteder og aktiviteter for børn og unge.
Sådan lyder det fra Mathias Bach, der er en af forældrene bag gruppen Lystrup Skatepark. Som navnet antyder er det en gruppe, der arbejder for at få anlagt skatefaciliteter i Lystrup.
- Hvis vi ikke giver de unge nogle fede rammer at være i, så har de ikke noget sjovt at lave en fredag aften. Hvad er alternativet? Skal de tage ind til Aarhus for at finde noget at give sig til? lyder det retorisk fra ham.
Mathias Bach, medlem af gruppen Lystrup SkateparkMan kunne aldrig drømme om at tilbyde Nye, Lystrup og Hjortshøj én fælles fodboldbane. Det ville man aldrig gøre, så det er en underlig tilgang, at man skal tage til en anden by for at få adgang til den selvorganiserede idræt.
De otte forældre har først og fremmest søgt lokal opbakning hos foreningsidrætten, boligforeninger og forældre, og indtil nu har responsen været positiv.
- Vi har endnu ikke mødt nogen, der ikke synes, at der mangler et naturligt mødested udendørs, hvor unge mennesker i Lystrup kan være aktive sammen, siger Mathias Bach og påpeger, at behovet for udendørs idrætsfaciliteter er blevet særligt tydeligt under coronapandemien.
Et åbent og tilgængeligt sted
Det er særligt den selvorganiserede idræt, der mangler faciliteter og vilkår i Lystrup, mener forældrene bag Lystrup Skatepark. For selvom foreningsidrætten er stærk, er den ikke nødvendigvis for alle.
- Der er masser af sport, man kan gå til, men nu har jeg selv en dreng, der ikke er så begejstret for fodbold, badminton og sådan nogle ting. Han vil hellere stå på skateboard og løbehjul, og det er der ikke de store muligheder for herude, siger Camilla Veng, som også er medlem af gruppen.
Hensigten er derfor også, at de fremtidige faciliteter skal kunne bruges til mange forskellige aktiviteter.
- Vi vil gerne gå all-in, så der er mulighed for både at stå på løbehjul, skateboard og rulleskøjter og køre på sin BMX-cykel, siger Camilla Veng.
Ifølge gruppen kan parken placeres flere steder, men særligt området omkring Lystrup Centervej med skolerne, idrætscentret og svømmehallen i nærheden er interessant.
- Foreningsidrætten er her i forvejen, og de gør et kæmpe stykke arbejde for at få opgraderet udeområderne. Det kommer til at generere mere trafik og trække folk til, og det skal man koble sig på og bygge ud på, siger Mathias Bach og understreger, at den endelige placering endnu ikke er valgt.
Det vigtigste er, at skateparken ligger på et åbent og tilgængeligt sted.
Hvorfor i Lystrup?
Det er ikke kun i Lystrup, der er særlig interesse for at få anlagt skatefaciliteter. På hjemmesiden www.aarhusmangleroutdoor.dk kan man se de mange forslag, som borgerne har sendt til kommunen om nye udendørsfaciliteter. Her er det tydeligt, at der flere steder er et stort ønske om ramper og parker – både i oplandsområderne og i midtbyen.
Nogle af de forældre i Lystrup, som ønsker en skatepark, er inspireret af faciliteterne i Galten Skatepark, men faktisk er der anlæg flere steder i Aarhus, blandt andet i Risskov og på Læssøesgades Skole.
Alligevel mener Mathias Bach og de andre forældre, at der er behov for faciliteter i Lystrup.
- Man kunne aldrig drømme om at tilbyde Nye, Lystrup og Hjortshøj én fælles fodboldbane. Det ville man aldrig gøre, så det er en underlig tilgang, at man skal tage til en anden by for at få adgang til den selvorganiserede idræt, siger han.
Her kan du skate i Aarhus
Jumpstart Adventure Zone, Risskov
Robbiespot, Aarhus C
Læssøesgades Skoles Skatepark
ASS Hallen Skatepark, Højbjerg
Nydam Skatepark, Aarhus N
Godsbanen Træbowl
Gellerup Skatepark
En skatepark vil desuden ikke kun komme de unge til gode. Det kan også blive et fremtidigt mødested for andre grupper af borgere, forklarer Camilla Veng:
- Det kunne være fedt at skabe et miljø, hvor der udover de her faciliteter også er mulighed for at sætte sig og spise noget mad. Så det bliver hyggeligt for alle aldre at være her.
Børn og unge skal tage ejerskab
Lystrup Skatepark vil gerne have endnu flere medlemmer, og i deres gruppe på Facebook arrangerer de møder og dagsordener. De skal mødes med det lokale fællesråd i oktober, hvor de skal have konkret materiale klar til fremvisning.
Som det næste skal de ifølge Mathias Bach finde ud af, hvor det er muligt at anlægge parken og fortsætte med at søge lokal opbakning.
Derefter skal der naturligvis søges om finansiering. De ved ikke med sikkerhed, hvad prisen ender på, men de har hentet inspiration hos Galten Skatepark, hvis budget lå på knap 5 mio. kr.
Når det kommer til selve udformningen af faciliteterne, bliver børnene og de unge en vigtig medspiller, mener Mathias Bach:
- De unge skal tage ejerskab på det og gøre det til deres. Vi kan se, at skatemiljøerne er nogle utroligt rare steder at være for børn og unge, selvom der ikke er voksne til stede. Der er en god kultur, og det tror vi også på, at man kan skabe her.