Store planer for idrætten i Lystrup – vi tager pulsen på tre af projekterne
Mulighederne for fysisk udfoldelse hos Lystrup Idrætsforening er mange, og aktiviteterne spænder vidt. Er man ikke til fodbold eller svømning, kan man kaste sig over floorball eller basketball i stedet for.
Flere af underafdelingerne i idrætsforeningen har lige nu gang i spændende projekter og byggerier. Blandt andet kan borgerne i Lystrup se frem til en ny kunstgræsbane og en modernisering af idrætscentret.
Vi dykker ned i tre af de igangværende projekter på idrætsområdet og tager pulsen på, hvornår de nye faciliteter forventes at stå klar.
Fodbold, gymnastik, floorball, basketball, svømning og meget andet. Idrætsudbuddet i Lystrup byder på mange forskellige aktiviteter, og flere steder er der lige nu byggerier og projekter i gang.
Men hvad kommer de nye faciliteter til at rumme? Hvornår står de klar, og hvor meget kommer de til at koste?
Vi dykker ned i tre af projekterne.
Et samlingssted i byen
Du har måske bemærket det. Det er i hvert fald svært at overse, at det nye svømme- og aktivitetscenter 'Momentet' skyder op ved Lystrup Skole i forlængelse af den allerede eksisterende svømmehal.
Projektet består af flere elementer, og ifølge Camilla Jørgensen, direktør for Lystrup Svømning, står bygningen nu ”i de kvadratmeter, den kommer til at blive”.
- Vi får nøglen midt i maj næste år, og i midten af juni har vi første åbningsdag, siger hun.
Med knap 5.000 medlemmer er Lystrup Svømning Danmarks næststørste svømmeforening, og foruden selve svømmehallen kommer der blandt andet til at være foredragslokaler, saunaer, wellnessområder og en café i den nye bygning. Foran centret skal der være en såkaldt ’fællesskabsplads’, og så kommer kunst og kultur til at være et gennemgående element.
- Fællesskabspladsen og kunsten er ikke færdigfinansieret. Vi håber stadig på en del støtte fra borgerne og erhvervslivet, og vi søger hele tiden fonde, siger Camilla Jørgensen.
Hele projektet koster cirka 45 mio. kr., og der mangler omkring 1,3 mio. kr. til kunsten og udendørsfaciliteterne.
Håbet er, at det bliver et sted, som byens borgere har lyst til at besøge i mange forskellige henseender. På fællesskabspladsen er der blandt andet planer om at anlægge træningsområder, en grillhytte og et udendørskøkken.
- For os handler det om at skabe et sted, hvor folk gider at komme, og som tiltrækker både børn, unge, voksne og seniorer. At skabe et miljø hvor man ikke kun kommer for at svømme, men også for at lave andre ting, siger Camilla Jørgensen og forklarer, at det for eksempel kan være kunstudstillinger, små madfestivaler eller bankospil.
Aarhus Kommune har støttet projektet med 11,6 mio. kr.
Slut med den monumentale murstensvæg
På den anden side af Lystrup Centervej er der også store fremtidsplaner hos Lystrup Idrætscenter.
Den store, røde murstensbygning skal udbygges og moderniseres. Byggeriet er endnu ikke påbegyndt, men ifølge Lauge Dehn, som er formand for Andelsforeningen Lystrup Idrætscenter, kan brugerne af centret godt glæde sig.
- Det bliver et helt andet og mere åbent sted. Vi vender centret om. Vi får bedre opbevaringsforhold og plads til, at vi kan rykke gymnastikafdelingen ind i idrætscentret, og så får vi plads til e-sport og en fitnessafdeling, siger han.
Det er Andelsforeningen Lystrup Idrætscenter, der står for projektet i tæt samarbejde med Lystrup Idrætsforening. Andelsforeningen blev etableret i 1988, og den opfører de nye bygninger og står for ombygningen af det eksisterende center. En ankomstbygning med blandt andet en café og et fitnesscenter og en ny gymnastikhal med springgrave.
- Idrætscentret vender principielt forkert. Oprindeligt var det bygget ned mod stisystemet, men folk oplever centret fra Lystrup Centervej. Man har en monumental murstensvæg, og det virker meget lukket, forklarer Lauge Dehn som baggrund for byggeprojektet og den nye ankomsthal.
Moderniseringen forventes at koste lidt over 30 mio. kr. Foruden pengene fra andelsforeningen har blandt andre Aarhus Kommune bevilliget 5 mio. kr. til projektet, og på nuværende tidspunkt mangler der cirka 1 mio. kr.
- Vi er i gang med at lave projekteringen, så vi kan få sendt det i udbud, men vi har bevidst skubbet det lidt, fordi priserne på byggematerialer er steget voldsomt. Så vi kommer i gang senere end planlagt, siger Lauge Dehn.
Håbet er, at byggeriet kan igangsættes næste år, og at det nye idrætscenter står klar til brug i 2023.
Kunstgræsbanen gør klubben til en helårsklub
Ved fodboldbanerne i en anden del af Lystrup sker der forhåbentligt noget indenfor den nærmeste fremtid. Her venter Lystrup IF Fodbold på den endelige byggetilladelse til at anlægge en kunstgræsbane på den gamle grusbane.
- Vi er selvfølgelig – ligesom alle andre – svært utålmodige, men vi ved godt, at der også er andre byggerier i Aarhus Kommune. Vi har indsendt alle oplysninger for at få en byggetilladelse, og så snart myndighederne siger OK, begynder vi, siger Torben Märcher, som er ansvarlig for kunstgræsbanen.
Foreningen har fundet leverandørerne til blandt andet kunstgræs, jord, hegn og lys. Der skal nemlig også opsættes to nye lysmaster i forbindelse med projektet, og ifølge Torben Märcher forventer de, at det tager omkring otte uger at anlægge det hele.
Prisen ligger på omkring 5 mio. kr., hvoraf 3,6 mio. kr. er tilskud fra Aarhus Kommune. Ifølge Torben Märcher bliver det den første kunstgræsbane i Aarhus uden plastikfyld.
- Klubben har ønsket en bane uden plastikgranulat, og den er mere end 1 mio. kr. dyrere end en standardløsning, siger han.
Den oprindelige plan var, at banen skulle åbne i juni, men i stedet håber han, at den kan stå klar i midten af oktober. På den måde undgår klubben at skulle leje sig ind på andre kunstgræsbaner.
Forventningen er, at det øverste lag kunstgræs kan holde i 10 år, hvorefter det skal skiftes. Ifølge Torben Märcher bliver klubben en helårsklub med den nye bane.
- Som det er nu, er der ikke noget klubliv i Lystrup, når sommerhalvåret stopper. Så kører forældrene deres børn til blandt andet Hornslet, Rønde, HEI og Skovbakken, hvor vi lejer os ind på nogle kunstgræsbaner. Men med den nye bane får vi en klub, der kommer til at leve hele året, siger han.
På LystrupLIV følger vi løbende med i projekterne hos de mange foreninger i både Lystrup, Elsted, Elev og Nye. Hvis du har idéer til historier om det lokale idræts- og foreningsliv, så send mig endelig en mail på membr@lystrupliv.dk.