Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hos Lystrup Idrætsforening er der gang i flere forskellige byggeprojekter. Blandt andet et nyt svømme- og aktivitetscenter og en modernisering af det nuværende idrætscenter. Visualisering: GPP Arkitekter/Arkitema

Der er nye idrætsfaciliteter på vej – og muligvis en 42 meter høj telemast

Okay. Den overskrift vækker måske en smule undren, og det kan jeg godt forstå, så lad os tage det fra en ende af.

I nyhedsbrevet i dag dykker vi ned i flere forskellige anlægs- og byggeprojekter. Først og fremmest dem, der er i gang hos Lystrup Idrætsforening.

For her står det bestemt ikke stille. Mens foreningens fodboldspillere kan se frem til en ny kunstgræsbane, skrider planerne om at modernisere og udbygge Lystrup Idrætscenter frem. Samtidig er byggeriet af det nye aktivitets- og svømmecenter ’Momentet’ i fuld gang.

- For os handler det om at skabe et sted, hvor folk gider at komme, og som tiltrækker både børn, unge, voksne og seniorer, siger Camilla Jørgensen, som er direktør i Lystrup Svømning.

Vi går i dybden med de tre idrætsprojekter, du kan se visualiseringerne, og så giver vi et overblik over, hvornår de nye faciliteter forventes at være klar.

Og hvis vi bliver lidt ved idrætten, så har to mobilselskaber anmodet om tilladelse til at opsætte en 42 meter høj telemast ved fodboldbanerne i Lystrup.

Den sag er i fuld gang hos Aarhus Kommune, og det skal siges, at den endelige placering endnu ikke er valgt. Men naboerne til fodboldanlægget kan muligvis få udsigt til en stor telemast, og det vækker ikke just begejstring.

- Som udgangspunkt synes vi, at det er en meget markant telemast, som kommer til at stå meget eksponeret midt i landskabet. Den er over dobbelt højde af de eksisterende lysmaster, som står på banen i forvejen, siger Lars Vaaben, som er formand for Grundejerforeningen Asmusgårdsvej.

Vi dykker ned i sagen.

LystrupLIV er kommet rigtig godt fra start, og det skyldes i høj grad, at du læser med. Det skal du have tusind tak for. Hvis du kan lide, hvad du får serveret, så tip endelig din nabo eller gode ven om det nye medie i byen. Og husk, at du altid er velkommen til at sende kommentarer eller tips til membr@lystrupliv.dk.

Rigtig god læselyst!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
'Momentet' bliver Lystrups nye svømme- og aktivitetscenter. Svømmehallen kommer blandt andet til at rumme et nyt wellnessområde og saunaer. Visualisering: GPP Arkitekter

Store planer for idrætten i Lystrup – vi tager pulsen på tre af projekterne

Mulighederne for fysisk udfoldelse hos Lystrup Idrætsforening er mange, og aktiviteterne spænder vidt. Er man ikke til fodbold eller svømning, kan man kaste sig over floorball eller basketball i stedet for.

Flere af underafdelingerne i idrætsforeningen har lige nu gang i spændende projekter og byggerier. Blandt andet kan borgerne i Lystrup se frem til en ny kunstgræsbane og en modernisering af idrætscentret.

Vi dykker ned i tre af de igangværende projekter på idrætsområdet og tager pulsen på, hvornår de nye faciliteter forventes at stå klar.

Der er knald på idrætsscenen i Lystrup, hvor flere byggeprojekter er undervejs. Blandt andet et nyt svømmecenter og en udvidelse af idrætscentret. Men hvornår står faciliteterne klar? Vi gør status på nogle af de igangværende projekter.

Fodbold, gymnastik, floorball, basketball, svømning og meget andet. Idrætsudbuddet i Lystrup byder på mange forskellige aktiviteter, og flere steder er der lige nu byggerier og projekter i gang.

Men hvad kommer de nye faciliteter til at rumme? Hvornår står de klar, og hvor meget kommer de til at koste?

Vi dykker ned i tre af projekterne.

Et samlingssted i byen

Du har måske bemærket det. Det er i hvert fald svært at overse, at det nye svømme- og aktivitetscenter 'Momentet' skyder op ved Lystrup Skole i forlængelse af den allerede eksisterende svømmehal.

Projektet består af flere elementer, og ifølge Camilla Jørgensen, direktør for Lystrup Svømning, står bygningen nu ”i de kvadratmeter, den kommer til at blive”.

- Vi får nøglen midt i maj næste år, og i midten af juni har vi første åbningsdag, siger hun.

Med knap 5.000 medlemmer er Lystrup Svømning Danmarks næststørste svømmeforening, og foruden selve svømmehallen kommer der blandt andet til at være foredragslokaler, saunaer, wellnessområder og en café i den nye bygning. Foran centret skal der være en såkaldt ’fællesskabsplads’, og så kommer kunst og kultur til at være et gennemgående element.

Foran 'Momentet' bliver der bygget en såkaldt 'fællesskabsplads', hvor der blandt andet er planer om, at der skal være en grillhytte og forskellige træningsområder. Visualisering: GPP Arkitekter

- Fællesskabspladsen og kunsten er ikke færdigfinansieret. Vi håber stadig på en del støtte fra borgerne og erhvervslivet, og vi søger hele tiden fonde, siger Camilla Jørgensen.

Hele projektet koster cirka 45 mio. kr., og der mangler omkring 1,3 mio. kr. til kunsten og udendørsfaciliteterne.

Håbet er, at det bliver et sted, som byens borgere har lyst til at besøge i mange forskellige henseender. På fællesskabspladsen er der blandt andet planer om at anlægge træningsområder, en grillhytte og et udendørskøkken.

- For os handler det om at skabe et sted, hvor folk gider at komme, og som tiltrækker både børn, unge, voksne og seniorer. At skabe et miljø hvor man ikke kun kommer for at svømme, men også for at lave andre ting, siger Camilla Jørgensen og forklarer, at det for eksempel kan være kunstudstillinger, små madfestivaler eller bankospil.

Aarhus Kommune har støttet projektet med 11,6 mio. kr.

Slut med den monumentale murstensvæg

På den anden side af Lystrup Centervej er der også store fremtidsplaner hos Lystrup Idrætscenter.

Den store, røde murstensbygning skal udbygges og moderniseres. Byggeriet er endnu ikke påbegyndt, men ifølge Lauge Dehn, som er formand for Andelsforeningen Lystrup Idrætscenter, kan brugerne af centret godt glæde sig.

Lystrup Idrætscenter skal moderniseres, og der kommer mange nye faciliteter. Blandt andet en ny gymnastiksal med springgrave. Visualisering: Arkitema Architects

- Det bliver et helt andet og mere åbent sted. Vi vender centret om. Vi får bedre opbevaringsforhold og plads til, at vi kan rykke gymnastikafdelingen ind i idrætscentret, og så får vi plads til e-sport og en fitnessafdeling, siger han.

Det er Andelsforeningen Lystrup Idrætscenter, der står for projektet i tæt samarbejde med Lystrup Idrætsforening. Andelsforeningen blev etableret i 1988, og den opfører de nye bygninger og står for ombygningen af det eksisterende center. En ankomstbygning med blandt andet en café og et fitnesscenter og en ny gymnastikhal med springgrave.

- Idrætscentret vender principielt forkert. Oprindeligt var det bygget ned mod stisystemet, men folk oplever centret fra Lystrup Centervej. Man har en monumental murstensvæg, og det virker meget lukket, forklarer Lauge Dehn som baggrund for byggeprojektet og den nye ankomsthal.

Indgangsområdet på Lystrup Idrætscenter skal moderniseres, så det bliver mere åbent. I dag bliver brugerne mødt af en stor, rød murstensvæg, når de ankommer via Lystrup Centervej. Visualisering: Arkitema Architects

Moderniseringen forventes at koste lidt over 30 mio. kr. Foruden pengene fra andelsforeningen har blandt andre Aarhus Kommune bevilliget 5 mio. kr. til projektet, og på nuværende tidspunkt mangler der cirka 1 mio. kr.

- Vi er i gang med at lave projekteringen, så vi kan få sendt det i udbud, men vi har bevidst skubbet det lidt, fordi priserne på byggematerialer er steget voldsomt. Så vi kommer i gang senere end planlagt, siger Lauge Dehn.

Håbet er, at byggeriet kan igangsættes næste år, og at det nye idrætscenter står klar til brug i 2023.

Kunstgræsbanen gør klubben til en helårsklub

Ved fodboldbanerne i en anden del af Lystrup sker der forhåbentligt noget indenfor den nærmeste fremtid. Her venter Lystrup IF Fodbold på den endelige byggetilladelse til at anlægge en kunstgræsbane på den gamle grusbane.

- Vi er selvfølgelig – ligesom alle andre – svært utålmodige, men vi ved godt, at der også er andre byggerier i Aarhus Kommune. Vi har indsendt alle oplysninger for at få en byggetilladelse, og så snart myndighederne siger OK, begynder vi, siger Torben Märcher, som er ansvarlig for kunstgræsbanen.

Foreningen har fundet leverandørerne til blandt andet kunstgræs, jord, hegn og lys. Der skal nemlig også opsættes to nye lysmaster i forbindelse med projektet, og ifølge Torben Märcher forventer de, at det tager omkring otte uger at anlægge det hele.

Kunstgræsbanen i Lystrup skal anlægges på den gamle grusbane. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Prisen ligger på omkring 5 mio. kr., hvoraf 3,6 mio. kr. er tilskud fra Aarhus Kommune. Ifølge Torben Märcher bliver det den første kunstgræsbane i Aarhus uden plastikfyld.

- Klubben har ønsket en bane uden plastikgranulat, og den er mere end 1 mio. kr. dyrere end en standardløsning, siger han.

Den oprindelige plan var, at banen skulle åbne i juni, men i stedet håber han, at den kan stå klar i midten af oktober. På den måde undgår klubben at skulle leje sig ind på andre kunstgræsbaner.

Forventningen er, at det øverste lag kunstgræs kan holde i 10 år, hvorefter det skal skiftes. Ifølge Torben Märcher bliver klubben en helårsklub med den nye bane.

- Som det er nu, er der ikke noget klubliv i Lystrup, når sommerhalvåret stopper. Så kører forældrene deres børn til blandt andet Hornslet, Rønde, HEI og Skovbakken, hvor vi lejer os ind på nogle kunstgræsbaner. Men med den nye bane får vi en klub, der kommer til at leve hele året, siger han.

På LystrupLIV følger vi løbende med i projekterne hos de mange foreninger i både Lystrup, Elsted, Elev og Nye. Hvis du har idéer til historier om det lokale idræts- og foreningsliv, så send mig endelig en mail på membr@lystrupliv.dk.

Lysmasterne ved grusbanen, som kan ses til højre på billedet, er 18 meter høje. Telemasten, som muligvis skal placeres tæt på, bliver 42 meter høj. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Skal der sættes en 42 meter høj telemast op ved fodboldbanerne?

To teleselskaber har rettet henvendelse til Aarhus Kommune med et ønske om at opsætte en 42 meter høj telemast ved fodboldbanerne i Lystrup, som skal forbedre dækningen i området.

Men hos Grundejerforeningen Asmusgårdsvej, som grænser op til fodboldbanerne, er de ikke umiddelbart begejstret for placeringen.

Det er ikke endeligt besluttet, at masten skal stå på sportsanlægget, men kommunen er forpligtet til at hjælpe med at sikre god mobildækning.

Fællesrådsformand, Flemming Larsen, efterspørger mere borgerinddragelse.

- Vi oplever ofte – ikke bare her men i alle mulige sammenhænge – at de offentlige høringer kommer på et tidspunkt, hvor der i realiteten er truffet en afgørelse, siger han.

En 42 meter høj telemast kan blive en realitet ved fodboldbanerne i Lystrup. Masten skal sikre, at alle borgere har adgang til en stabil mobildækning. Fællesrådsformand og grundejerforening efterspørger mere borgerinddragelse.

Aarhus Kommunes afdeling for Sport & Fritid har modtaget anmodninger fra to teleselskaber, som ønsker at opsætte en telemast på idrætsanlægget i Lystrup.

Masten skal forbedre dækningen i den nordøstlige del af Lystrup, og derfor kan naboerne muligvis se frem til en 42 meter høj mast på området, som ejes af Aarhus Kommune.

- Kommunen har en forpligtelse til at være behjælpelig med at sikre mobildækning, skriver Morten Thomsen fra Sport & Fritid i en mail til LystrupLIV.


Som udgangspunkt synes vi, at det er en meget markant telemast, som kommer til at stå meget eksponeret midt i landskabet. Den er over dobbelt højde af de eksisterende lysmaster og markant større i diameter.

Lars Vaaben, formand for Grundejerforeningen Asmusgårdsvej


Han forklarer, at den endelige placering på anlægget endnu ikke er valgt, da kommunens møde med teleselskaberne er blevet udsat grundet coronasituationen. Kommunen har desuden modtaget forslag til to alternative placeringer fra en af naboerne til fodboldbanerne.

- De er sendt videre til teleselskaberne med henblik på at undersøge, om de kunne være mulige placeringer. Det afventer vi svar på, skriver Morten Thomsen.

Dårlig dækning?

Det er 3-mobil og TDC, der ønsker at opstille en mast i den nordøstlige ende af Lystrup, viser en aktindsigt, som LystrupLIV har fået.

Tager man et kig på de to selskabers dækningskort, kunne det også tyde på, at dækningen i den del af Lystrup er dårligere end andre steder. Omkring Elmehaven og Blåbærhaven er der områder, hvor dækningen ligger på 20-50 megabit pr. sekund.

Megabit pr. sekund afgør hastigheden på netværket, og ifølge Forbrugerrådet Tænk kræver det en netværksforbindelse med en hastighed over 50 megabit pr. sekund, hvis man er flere i husstanden, der spiller spil på nettet eller ser film samtidig.

- Jeg har ikke hørt nogle tale om, at de oplever et umiddelbart behov, eller som synes, at der er dårlig dækning i området. Så hvad er baggrunden for, at man vil sætte den her mast op? spørger Lars Vaaben og fortsætter:

- Som udgangspunkt synes vi, at det er en meget markant telemast, som kommer til at stå meget eksponeret midt i landskabet. Den er over dobbelt højde af de eksisterende lysmaster og markant større i diameter, siger Lars Vaaben.

Lav bebyggelse

Ifølge ham har naboerne ikke modtaget information om projektet fra kommunen men fra fodboldforeningen, som er de daglige brugere af sportsanlægget. Naboerne kender derfor heller ikke til baggrunden for placeringen.

Han henviser til Aarhus Kommunes antennevejledning, hvori det står, at man i boligområder skal forsøge at opsætte master, som er knap så markante.

- Det er selvfølgelig ikke et boligområde, hvis den står på fodboldbanerne, men den står i byzonen, og den står omkranset af boligområder med lav bebyggelse, siger han.

Aarhus Kommunes antennevejledning

  • Ifølge Aarhus Kommunes antennevejledning skal antenner placeres der, hvor der opnås den bedste forbedring af teledækningen, men der skal tages hensyn til omgivelserne, og de visuelle gener skal være mindst mulige.
  • Opsætning skal undgås i områder med lav bebyggelse, men hvis det kan dokumenteres, at der er dårlig dækning i et boligområde, og at det kun kan forbedres med en mast, skal masten formes som en flagstang.
  • Synlige antenner skal så vidt muligt undgås i grønne områder, men der kan opsættes master, hvis det medvirker til en markant forbedret telekvalitet. Eller hvis det betyder, at masterne kan undgås på andre visuelt kritiske områder, for eksempel i boligområder med lav bebyggelse.
  • Hvis masten opsættes på meget synlige steder, skal den udformes på en måde, så den fremstår mindst muligt dominerende.
  • Foretrukne placeringer vil typisk være på eksisterende master, på høje bygninger, på fritstående skorstene eller i erhvervsområder og lignende.

Uffe Tomasson, underdirektør i TDC NET, skriver i en mail til LystrupLIV, at masten skal imødekomme det stigende behov for dataforbrug og tilføre kapacitet til området. Han forklarer desuden, at TDC har overvejet flere mulige placeringer:

- Baseret på lokale forhold, herunder bebyggelse, tilgængelige grunde og dækningsmuligheder er TDC NET i dialog om en placering ved byens sportsanlæg. Herfra er det muligt at opnå en god dækning uden at skulle etablere masten midt i et boligområde.

Masten skal være 42 meter høj, da den skal benyttes af to forskellige operatører.

- Havde der kun været én operatør, kunne mastehøjden reduceres. Det kan både være en gittermast eller en rørmast. Mobilselskaberne foreslår selv som udgangspunkt en gittermast, men det er til forhandling, skriver Morten Thomsen fra Sport & Fritid.

Inddrag naboerne

Fællesrådet i Lystrup, Elsted, Elev og Nye har kontaktet kommunen med en appel om at inddrage naboerne i forbindelse med valget af placeringen af masten.

- Vi synes, de har valgt en meget markant placering til masten lige midt på arealet. Vi har ingen teknisk viden om, hvad der kan lade sig gøre, men hvis de gik i dialog med de omkringboende, kunne det jo være, at der kom nogle bedre løsningsforslag, siger Flemming Larsen, som er formand for fællesrådet.

Bliver det vedtaget, at masten skal stilles op ved fodboldbanerne, skal teleselskaberne søge om byggetilladelse hos byggemyndighederne, hvorefter naboerne får mulighed for at komme med indsigelser.

- Byggemyndighederne ser om placeringen er mulig i henhold til lovgivning, lokalplaner og så videre. Hvis den går igennem her, sender de den i nabohøring, forklarer Morten Thomsen.

En konstruktiv dialog

I forbindelse med nabohøringen vil TDC også gerne gå i dialog med naboerne. Men ifølge Flemming Larsen kommer selve høringen for sent.

- Vi oplever ofte – ikke bare her men i alle mulige sammenhænge – at de offentlige høringer kommer på et tidspunkt, hvor der i realiteten er truffet en afgørelse. Hvor man er meget langt i sagsbehandlingen og har drøftet sagen med entreprenører osv., siger han.

Lars Vaaben håber også, at naboerne bliver inddraget i den kommende proces:

- Jo mere information vi kan få, og jo tidligere vi kan indgå i en dialog, jo større er chancen for, at dialogen bliver konstruktiv.

Lystrup IF Fodbold ønsker ikke at kommentere på sagen. I en mail skriver formand Susanne Pedersen, at fodboldbanerne ligger på kommunens jord, og at klubben har fået at vide, at kommunen er forpligtet til at finde en egnet placering.

Morten Thomsen kan ikke vurdere, hvor længe sagen kommer til at tage, da det afhænger af sagsbehandlingstiden hos både Sport & Fritid og byggemyndighederne.